Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
DSM-Firmenich haalt eigen outlook en splitst Animal Nutrition & Health af
Beeld: DSM-Firmenich

DSM-Firmenich haalt eigen outlook en splitst Animal Nutrition & Health af

(ABM FN-Dow Jones) DSM-Firmenich heeft in 2023 de eigen outlook gehaald en kondigde tevens de afsplitsing van de divisie Animal Nutrition & Health aan. Dit bleek donderdag uit de cijfers die het bedrijf voorbeurs publiceerde. 

In het afgelopen boekjaar behaalde DSM-Firmenich een 7 procent lagere omzet van 12,3 miljard euro en een aangepaste EBITDA van 1,78 miljard euro. Dit leverde een marge op van 14,4 procent. De aangepaste kernwinst bedroeg 555 miljoen euro, grofweg een halvering van de winst in 2022.

DSM-Firmenich zei zelf eind oktober voor het hele boekjaar te rekenen op een aangepaste EBITDA van circa 1,8 miljard euro, rekening houdend met een negatieve impact van de vitamineprijzen van circa 500 miljoen euro en een negatief wisselkoerseffect van ongeveer 90 miljoen euro. Aanvankelijk rekende het bedrijf nog op een bedrag van 1,8 tot 1,9 miljard euro, maar eind oktober werd deze outlook verlaagd naar de onderkant van de bandbreedte.

Analisten die bijdroegen aan de consensus van Vara Research mikten op een aangepaste EBITDA van 1,77 miljard euro, bij een omzet van 12,26 miljard euro. 

Het vierde kwartaal droeg 3,11 miljard euro aan de omzet bij en de aangepaste EBITDA was 439 miljoen euro. De analisten rekenden op een aangepaste EBITDA van 433 miljoen euro, bij een omzet van 3,06 miljard euro.

Dividend

DSM-Firmenich heeft besloten om aandeelhouders een dividend voor te stellen van 2,50 euro per aandeel.

Afsplitsing

Verder kondigde DSM-Firmenich de afsplitsing van de divisie Animal Nutrition & Health aan. Dit zal in de loop van 2025 gebeuren.

Door de afsplitsing denkt DSM-Firmenich "beter een superieure door innovatie gedreven groei te kunnen aanjagen".

Verder betekent dit dat het bedrijf minder blootstelling krijgt aan de volatiele vitamine-activiteiten. Ook wordt het bedrijf zo minder kapitaalintensief.

"Wij denken dat Animal Nutrition & Health het beste presteert onder een andere eigendomsstructuur", zei CEO Dimitri de Vreeze van DSM-Firmenich donderdag.

DSM-Firmenich is het resultaat van een fusie van het Nederlandse DSM en het Zwitserse Firmenich. Het fusiebedrijf is actief in voeding, gezondheid en verzorging.

Outlook

In 2024 denkt DSM-Firmenich 200 miljoen euro aan extra aangepaste EBITDA te realiseren door synergievoordelen en het transformatieproces bij de vitaminetak. Dat zou dan een aangepaste EBITDA van minimaal 1,9 miljard euro moeten opleveren.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Deutsche Bank verhoogt koersdoel DSM-Firmenich
  2. Aangescherpte focus DSM-Firmenich zal leiden tot hogere waardering

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM FIRMENICH AG kopen verkopen

78% zegt kopen

18 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Davisch_1999 15 februari 2024 08:28
    Ontzettend zwak jaar van DSM, positief lijkt me dat DSM zijn verlies erkend en de vitamine tak afsplitst. Het was al wat langer duidelijk dat ze echt hard geklopt werden door BASF in deze business. Dat bedrijf is simpelweg een stuk groter en gooit er zoveel miljarden in om al die fabrieken op te schalen en bovendien zijn ze wel de benchmark in de industrie, dsm is simpelweg te klein en verouderd qua productie faciliteiten
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.