Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fors verlies voor ArcelorMittal

Fors verlies voor ArcelorMittal
Beeld: ArcelorMittal

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal heeft in het vierde kwartaal van 2023 een fors verlies geleden als gevolg van afschrijvingen. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de staalgigant.

Het nettoverlies bedroeg afgelopen kwartaal 3,0 miljard dollar, na een winst van 261 miljoen dollar over het vierde kwartaal van 2022 en 929 miljoen dollar in het derde kwartaal vorig jaar. 

ArcelorMittal schreef op de investeringen in Acciaierie d'Italia volledig af. Die stonden op circa 1,4 miljard dollar. Deze afschrijving waren niet meegenomen in de consensus. Op Kazachstan werd 2,4 miljard dollar afgeschreven. De verkoop van de activiteiten in Kazachstan waren wel meegenomen in de analistenconsensus.

Aangepast voor bijzondere posten verdiende ArcelorMittal afgelopen kwartaal 982 miljoen dollar.

ArcelorMittal boekte een omzet van 14,6 miljard dollar. Dat is minder dan de 16,9 miljard dollar aan omzet in het vierde kwartaal 2022 en ook minder dan de 16,6 miljard dollar over het derde kwartaal van 2023. 

De EBITDA kwam in het vierde kwartaal van dit jaar uit op 1,27 miljard dollar tegen 1,26 miljard dollar over het vierde kwartaal een jaar eerder en 1,87 miljard dollar in het derde kwartaal van het vorige jaar.

Analisten rekenden gemiddeld op een EBITDA voor het vierde kwartaal van 1,20 miljard dollar. Verder hielden zij voor het laatste kwartaal van 2023 rekening met een nettoverlies van 1,65 miljard dollar. 

De nettoschuld steeg daarnaast ten opzichte van eind 2022 van 2,2 miljard dollar naar 2,9 miljard dollar per eind december 2023.

Aandeleninkoop

In 2023 kocht de onderneming 45,4 miljoen eigen aandelen in. Sinds september 2020 is het aantal uitstaande aandelen ArcelorMittal met 33 procent gedaald.

Dividend

ArcelorMittal stelde donderdag een dividend voor van 0,50 dollar per aandeel. Over 2022 lag het dividend op 0,44 dollar per aandeel. 

Outlook

Het staalconcern zei donderdag tot eind 2026 1,8 miljard dollar aan EBITDA te willen toevoegen. In 2024 staat een aantal nieuwe projecten op stapel, waaronder die in Brazilië.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 02 mei Q1 pleister op de wonde voor stroef ArcelorMittal
  2. 02 mei Beursblik: resultaten ArcelorMittal beter dan verwacht 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ArcelorMittal 62% zegt kopen 24 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ArcelorMittal

24,080 17:35
-0,090 -0,37%
Premium

Q1 pleister op de wonde voor stroef ArcelorMittal

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links