Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street sluit hoger

Wall Street sluit hoger
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd, met de hoogste standen voor de S&P 500 en Nasdaq sinds begin 2022. De S&P 500 steeg 0,4 procent op 4.604,37 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 36.247,87 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 14.403,97 punten.

Vrijdag stond alles in het teken van het belangrijke Amerikaanse banenrapport. In november kwamen er 199.000 banen bij, iets meer dan verwacht, terwijl de werkloosheid daalde van 3,9 tot 3,7 procent. Hier werd gerekend op een onveranderd percentage van 3,9 procent.

De loongroei koelde in november conform de verwachting licht af, van 4,1 tot 4,0 procent. Op maandbasis stegen de lonen echter harder dan in oktober, met 0,4 procent.

Volgens marktanalist Bas van Geffen van Rabobank lijkt de markt zich met dit rapport "toch even achter de oren te moeten krabben, omdat de groei beter uitpakt dan gedacht, de werkloosheid met 20 basispunten daalt en de uurlonen op maandbasis sneller stegen. Wij hebben het idee dat veel partijen te enthousiast hebben ingezet op een vervroeging van een renteverlaging door de Fed", zei Van Geffen. 

Volgens econoom Bernard Keppenne van CBC Banque "blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt solide, wat het scenario van een zachte landing bevestigt".

Keppenne verwacht dat de centrale bank volgende week de rente ongemoeid zal laten. Toch zal de Fed niet snel de rente gaan verlagen, waarschuwde de econoom. En dat zal voorzitter Powell vermoedelijk volgende week ook benadrukken bij het rentebesluit. 

"Nu de participatiegraad is teruggekeerd naar 62,8 procent en de lonen op 4 procent blijven, heeft het idee dat de Federal Reserve zich genoodzaakt zal zien om de rente agressief te verlagen, een beetje een tik gekregen", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na het banenrapport met 7 basispunten naar 4,23 procent. Ook de verwachting dat de Fed de rente in maart volgend jaar zal verlagen, nam vrijdag af, tot minder dan 50 procent. 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, in december is verbeterd. Daarbij daalde de inflatieverwachting scherp, van 4,5 tot 3,1 procent.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0766. WTI-olie wist aan het einde van opnieuw een moeizame week aardig te herstellen, met een prijsstijging van ruim 2,5 procent, maar op weekbasis daalde de ruwe olieprijs zo'n 4 procent.

"De prijzen voor ruwe olie zijn sterk opgeveerd vanaf het laagste punt in 5 maanden", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets vrijdag, "ondanks de zorgen dat de zwakke vraag zal leiden tot een aanbodoverschot richting 2024", aldus de marktkenner.

Bedrijfsnieuws

Spotify won ruim een procent, nadat de streamingdienst donderdagavond laat liet weten dat financieel directeur Paul Vogel per 31 maart opstapt. Een paar dagen eerder kondigde Spotify nog aan in het personeelsbestand te snijden. Topman Daniel Ek zei dat de kloof tussen de financiële doelstellingen en de huidige operationele kosten een dergelijke ingreep noodzakelijk maken.

Broadcom steeg meer dan 2 procent, nadat de chipmaker donderdagavond met solide kwartaalresultaten kwam. De winst viel hoger uit dan waar analisten rekening mee hielden. CEO Hock Tan zei dat de vraag naar generatieve kunstmatige intelligentie toeneemt.

De Britse mededingingsautoriteit CMA onderzoekt in hoeverre het partnerschap van Microsoft en OpenAI van invloed is op concurrenten op de Britse markt. Er zijn twijfels of de samenwerking niet gewoonweg een verkapte fusie is geweest. Het aandeel Microsoft koerste rond een procent hoger.  

Lululemon Athletica won bijna 5,5 procent. De sportretailer kwam wel met een teleurstellende outlook, vanwege de uitdagende macro-economische ontwikkelingen. Het bedrijf mikt op een omzet in het vierde kwartaal van 3,14 tot 3,17 miljard dollar, waar analisten mikten op 3,18 miljard dollar.

DocuSign steeg bijna 5 procent na beter dan verwachte resultaten in het afgelopen kwartaal.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pwijsneus 8 december 2023 23:50
    Vwb de PODCAST, sinds AJK en Niels zijn vertrokken is het niveau van de podcast echt omhoog geschoten. Echt een kwaliteitsimpuls. Het is ook beter om aan te horen. Dus qua vorm én inhoud is het er echt enorm op vooruit gegaan.

    Begrijp me niet verkeerd, heb AJK en die Niels hoog zitten, maar toch hebben hun ook een bijdrage geleverd aan de kwaliteitsverbetering van de PODCAST, door te vertrekken. ;)

    Gr.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links