Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vlakke opening Wall Street na banencijfers

Vlakke opening Wall Street na banencijfers
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een vlakke opening tegemoet na het banenrapport. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor opening van de beurzen 0,1 procent in het rood. De Nasdaq lijkt 0,4 procent lager van start te gaan.

De futures kwamen nauwelijks in beweging nadat bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november iets harder is toegenomen dan verwacht. Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 199.000. De markt had een stijging van 190.000 banen verwacht. De werkloosheid kwam uit op 3,7 procent tegen 3,9 een maand ervoor. Economen rekenden op een onveranderd percentage van 3,9 procent. 

"De laatste trends bewegen zich in de juiste richting, waarin een zachte landing steeds waarschijnlijker lijkt", aldus econoom Stephen Juneau van Bank of America. "Maar er lijkt ook steeds meer balans te komen in de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal werknemers groeit, terwijl werkgevers iets minder personeel nodig hebben. Dit lost de arbeidstekorten en loondruk op", aldus Juneau. 

Het banenrapport is belangrijk voor de verwachtingen in de markt over hoe snel de Federal Reserve de rentes kan verlagen volgend jaar, hetgeen de aanjager is van de recente koerswinsten op de beurs.

Beleggers willen tekenen zien dat de inflatie afkoelt en de economie vertraagt, waarvoor een minder krappe arbeidsmarkt nodig is. Dit zou de Fed in beweging kunnen zetten de rentes te verlagen, mogelijk al in maart. De centrale bank komt volgende week voor de laatste keer dit jaar bijeen om het monetaire beleid en het laatste banenrapport te bespreken. Ook de laatste inflatiecijfers, die op dinsdag verschijnen, zullen door de Fed worden meegenomen.

"Een droomscenario voor de markt is dat de banengroei lichtjes afneemt, de werkloosheid nagenoeg onveranderd blijft, en dat vooral de loongroei daalt richting uiteindelijk 3 procent. De rente kan dan omlaag, terwijl de risicobereidheid vanwege de hoop op een zachte landing toeneemt. Dollars gaan dan in de verkoop", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.  

Olie werd vrijdag duurder. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,4 procent in het groen op 70,32, dollar, terwijl voor een februari-future Brent 75,16 dollar werd betaald, een stijging van 1,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0752. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0775 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0799 op de borden. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 10 basispunten naar 4,231 procent. 

Bedrijfsnieuws

Spotify daalde voorbeurs met 1,7 procent, nadat de streamingdienst donderdagavond laat liet weten dat financieel directeur Paul Vogel per 31 maart opstapt. Een paar dagen eerder kondigde Spotify nog aan in het personeelsbestand te snijden. Topman Daniel Ek zei dat de kloof tussen de financiële doelstellingen en de huidige operationele kosten een dergelijke ingreep noodzakelijk maken.

Broadcom won voorbeurs 0,3 procent, nadat de chipmaker donderdagavond met solide kwartaalresultaten kwam. De winst viel hoger uit dan waar analisten rekening mee hielden. CEO Hock Tan zei dat de vraag naar generatieve kunstmatige intelligentie toeneemt.

De Britse mededingingsautoriteit CMA onderzoekt in hoeverre het partnerschap van Microsoft en OpenAI van invloed is op concurrenten op de Britse markt. Er zijn twijfels of de samenwerking niet gewoonweg een verkapte fusie is geweest. Het aandeel Microsoft koerste licht lager.  

Lululemon Athletica leverde voorbeurs 2,7 procent in. De sportretailer kwam met een teleurstellende outlook, vanwege de uitdagende macro-economische ontwikkelingen. Het bedrijf mikt op een omzet in het vierde kwartaal van 3,14 tot 3,17 miljard dollar, waar analisten mikten op 3,18 miljard dollar.

DocuSign verloor 2,1 procent ondanks beter dan voorziene resultaten in het afgelopen kwartaal.

Slotstanden

De S&P 500 steeg donderdag 0,8 procent op 4.585,59 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 36.117,38 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 14.339,99 punten. De Dow is nu minder dan 2 procent verwijderd van zijn all time high.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Arctic trader 23 december 2023 09:44
    Dispersion trading can be profitable, but it’s nuanced and depends on the dynamics of implied and realized correlations in relation to overall market volatility. For instance, in normal conditions, indices like SX5E and S&P500 may have an implied correlation ranging from 50-70% and a realized correlation of 30-60%. This gap reflects the market’s anticipation that extremely low correlations are unlikely to persist, presenting potential risks for a long dispersion trade. thetatitans.com/home/dispersion-trading/
    The strategy inherently assumes that implied correlation is expected to be above the average realized correlation thetatitans.com/home/dispersion-trading/
    due to its short volga nature.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links