Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pharming-CEO tevreden met afzet nieuw medicijn

Pharming-CEO tevreden met afzet nieuw medicijn
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Pharming is tevreden met de snelheid waarmee zijn nieuwe product Joenja wordt opgepakt in de markt en blijft daarin investeren, onder andere door familieleden van patiënten te zoeken die de nog onbekende ziekte ook kunnen hebben. Dat zei CEO Sijmen de Vries donderdag in een gesprek met ABM Financial News.

Het bekende middel Ruconest biedt een stabiele basis voor toekomstige groei, en de verwachte omzetgroei met een laag enkelcijferig percentage in 2023 voor dit product blijkt een goede inschatting te zijn, zei De Vries. Na drie kwartalen is de omzet 154 miljoen dollar tegen 151 miljoen dollar een jaar eerder.

Voor Joenja, de marktnaam voor het middel leniosilib, bedraagt de omzet dit jaar tot nu toe 10,3 miljoen dollar, waarvan 6,5 miljoen in het derde kwartaal en de rest in het tweede kwartaal.  
 
De nettowinst van Pharming daalde intussen van 9 miljoen tot 3,5 miljoen dollar, doordat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling en ook die voor marketing en verkoop sterk stegen. Dat zal voorlopig wel zo blijven. "We hebben er het geld voor en blijven investeren in meer omzet. Naar de winst wordt eigenlijk niet gekeken door beleggers", aldus De Vries. Pharming zag de kaspositie afgelopen kwartaal verbeteren van 194 miljoen naar 199 miljoen euro.

Pharming blijft in de komende kwartalen intensief zoeken naar meer patiënten met de ziekte APDS in de Verenigde Staten, voor zijn middel Joenja. Het gaat om een zeldzame immuunziekte, die zorgt dat mensen een laag aantal witte bloedcellen hebben. Dit komt naar schatting 1 tot 2 keer per miljoen mensen voor.

Van de circa 200 geïdentificeerde Amerikaanse patiënten komen er zo'n 150 in aanmerking voor behandeling met het middel en daarvan zijn er nu 63 op betaalde therapie. In de grote markten VS, EU, VK, Australië, Canada en Israël zouden er meer dan 1.500 patiënten getroffen moeten zijn door APDS, waarvan 640 inmiddels zijn geïdentificeerd.  

In de Verenigde Staten lijkt daarin nog een flinke achterstand te zijn, gezien het lagere aantal gevonden patiënten per miljoen inwoners, zei De Vries. Pharming probeert nu door gesprekken met patiënten te achterhalen welke familieleden mogelijk ook getroffen zijn. Omdat het genetische defect dominant is, is de kans daarop groot.

Aanvullend onderzoek is nodig om aan te tonen dat een licht afwijkend genetisch defect verantwoordelijk is voor dezelfde aandoening, voordat ook die patiënten in aanmerking komen voor behandeling. Daar gaat tijd overheen, legde De Vries uit.

De ervaring die nu wordt opgedaan, kan worden toegepast bij de geplande uitrol van het middel in andere landen, waarvoor marktgoedkeuring nog moet worden verkregen.

Pharming doet geen uitspraken over de verwachte omzetpiek voor het middel, zei de topman. "Daar geven we guidance over." Er zouden wel analisten zijn die deze op meer dan 200 miljoen euro per jaar schatten. Als daar andere indicaties bij komen, die met hetzelfde middel kunnen worden behandeld, kan deze markt nog een aantal keer groter worden, volgens De Vries. Dat kan echter nog jaren duren.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 19 apr Pharming lost voor 123 miljoen euro aan obligaties af
  2. 18 apr Logische herfinanciering Pharming

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Pharming 91% zegt kopen 34 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Pharming Group

0,877 17:36
-0,029 -3,15%
Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links