Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Philips verhoogt outlook 2023

Philips verhoogt outlook 2023

(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het derde kwartaal van 2023 weer winst geboekt en verhoogde de outlook voor heel 2023. Dit bleek maandag uit cijfers van het healthtechbedrijf.

"Op basis van onze verbeterde prestaties, besloten we onze outlook voor zowel de omzet als de winstgevendheid voor heel 2023 te verhogen", zei CEO Roy Jakobs. Wel benadrukte de topman de erg volatiele geopolitieke omgeving.

In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 4,47 miljard euro, net iets meer dan de 4,31 miljard euro een jaar eerder. Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus rekenden op een omzet van 4,42 miljard euro.

De divisie Diagnosis & Treatment droeg conform verwachting flink bij aan de omzet, met 2,20 miljard euro, en Connected Care realiseerde een omzet van 1,23 miljard euro. De omzet uit Personal Health kwam daarnaast uit op 0,9 miljard euro. Analisten rekenden op bijna 2,2 miljard euro voor Diagnosis & Treatment, 1,2 miljard euro voor Connected Care en 0,9 miljard euro voor Personal Health.

Op vergelijkbare basis groeide de omzet van Philips afgelopen kwartaal met 11 procent. Dat is ruim meer dan de 7,8 procent die de analisten hadden verwacht. 

De aangepaste EBITA kwam in het derde kwartaal uit op 457 miljoen euro. Dat was 209 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De analisten mikten op 389 miljoen euro. De bijbehorende marge bedroeg 10,2 procent. Die werd vooraf ingeschat op 8,8 procent, veel hoger dan de 4,8 procent in het derde kwartaal van 2022. 

Onder de streep boekte Philips een winst van 90 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 82 miljoen euro. Vorig jaar boekte Philips nog een verlies van ruim 1,3 miljard euro, vanwege de terugroepactie van beademingsapparatuur en slaapapneu-apparaten.

De vergelijkbare orderinstroom daalde wel met 9 procent afgelopen kwartaal. Volgens Philips blijft het orderboek echter "sterk" en neemt het bedrijf maatregelen om de instroom op te voeren, onder meer door de doorlooptijden te verkorten.

Philips gaf al meerdere updates over zijn onafhankelijke testprogramma's voor de betrokken slaapapneu-apparaten en beademingsapparatuur. De Amerikaanse FDA bestudeerde deze updates en is van mening dat de onderzoeksdata van Philips niet voldoende zijn om volledig de risico's van de teruggeroepen apparaten in te kunnen schatten, zo bleek eerder deze maand.

Philips benadrukte dat de FDA geen problemen heeft met de kwaliteit van de testen. "Er zijn geen zorgen dat de testen niet goed zijn. De FDA wil gewoon meer bevestiging zien van onze conclusie dat het schuim geen gevaar vormt voor de gezondheid", aldus een woordvoerder destijds tegenover ABM Financial News.

Maandag zei CEO Jakobs dat het oplossen van de kwestie "de hoogste prioriteit" blijft.

Outlook

Philips verhoogde de outlook voor dit jaar en mikt voor 2023 op een autonome omzetgroei van circa 6 tot 7 procent. Voor de aangepaste EBITA-marge voorziet Philips een percentage van 10 tot 11 procent.

Philips mikte voorheen op een autonome omzetgroei van circa 5 procent en voor de aangepaste EBITA-marge op een hoge enkelcijferige groei.

Voor heel 2023 voorziet de analistenconensus een omzet van 18,4 miljard euro voor Philips, wat neerkomt op een stijging op vergelijkbare basis van 6,4 procent. De aangepaste EBITA komt uit op ruim 1,8 miljard euro, zo voorzien analisten, met een marge van 10,0 procent. Onder de streep rest dan vermoedelijk een verlies van 254 miljoen euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke 81% zegt kopen 26 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 tjongejonge 23 oktober 2023 09:24
    Vorig jaar boekte Philips nog een verlies van ruim 1,3 miljard euro en voor dit jaar onder de streep vermoedelijk dus een verlies van € 254 miljoen......

    Wat moet men (afgezien van de merknaam op zichzelf) mede gezien de hoge en relatief veilige rente elders verder eigenlijk nog met dit structureel worstelende aandeel......?
    Terug richting € 10 zou ik zeggen....
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Philips Koninklijke

18,668 17:35
+0,452 +2,48%
Premium

Toch enkele lichtpuntjes zichtbaar bij veelgeplaagd Philips

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links