Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lakeman daagt oud-bestuurders Triodos

Lakeman daagt oud-bestuurders Triodos
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Pieter Lakeman start namens 'Stichting Red Triodos' een procedure tegen de oud-bestuurders van Triodos Bank, onder wie de voormalige bestuursvoorzitter Peter Blom, die nu commissaris is bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat maakte Lakeman maandag bekend.

Lakeman, die optreedt namens de stichting die ruim 450 certificaathouders vertegenwoordigt, heeft als eerste stap gevraagd tot welk bedrag de vier bestuurders verzekerd zijn tegen bedrijfsaansprakelijkheid.

Volgens de stichting zijn de certificaathouders gedupeerd doordat de bank sinds 2020 en 2021 weigert hun certificaten terug te kopen op basis van de overeengekomen waarderingsgrondslagen.

In maart stelde het Hof Amsterdam vast dat de vier oud-bestuurders tekort zijn geschoten, stelt Lakeman, en mogelijk onvoldoende rekening hielden met de belangen van de certificaathouders. Dit maakt de schadeclaim kansrijk, denkt Lakeman.

Volgens hem zijn de certificaathouders verkeerd geïnformeerd door de bestuurders, nadat de handel in de certificaten werd opgeschort. Dit zou hen miljoenen euro's hebben gekost.

De claim richt zich in eerste instantie op de bestuurders. Afhankelijk van hun reactie beslist de stichting wanneer er juridische stappen tegen de bank zelf worden ondernomen. Lakeman zegt ook bereid te zijn in gesprek te gaan over een goede schade-afhandeling door de bank.  

Peter Blom, die in september 2021 benoemd werd tot lid van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank, legde dit commissariaat in november 2022 tijdelijk neer in verband met de discussie rond de rol van oud-bestuurders van Triodos Bank.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. DubbeltjeblijftDubbeltje 28 augustus 2023 12:16
    quote:

    Backfire schreef op 28 augustus 2023 11:53:

    tot welk bedrag de vier bestuurders verzekerd zijn tegen bedrijfsaansprakelijkheid.

    Bij welke verzekeraar zou dit verzekerd zijn?
    Dit soort zaken worden doorgaans bij een verzekeraar verzekerd die het op zijn beurt weer (deels) herverzekert bij andere verzekeraars. En die herverzekeren het dan ook weer door. Dus uiteindelijk wordt bij een claim niemand echt hard geraakt.
  2. forum rang 5 Fox WIld 28 augustus 2023 15:28
    quote:

    DubbeltjeblijftDubbeltje schreef op 28 augustus 2023 12:16:

    [...]

    Dit soort zaken worden doorgaans bij een verzekeraar verzekerd die het op zijn beurt weer (deels) herverzekert bij andere verzekeraars. En die herverzekeren het dan ook weer door. Dus uiteindelijk wordt bij een claim niemand echt hard geraakt.
    Doorgaans verzekeren bedrijven zich tegen bedrijfsaansprakelijkheid en bestuurders tegen bestuurdersaansprakelijkeid...
  3. forum rang 5 Kees1 28 augustus 2023 15:56
    Met een dergelijke bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ben je er als bestuurder nog niet.
    De meeste polissen kennen een eigen risico van bijvoorbeeld EUR 100.000. Ook kennen ze altijd een cap (maximum dat per claim wordt uitgekeerd van bijvoorbeeld EUR 25 mio). Verder bevatten ze een uitsluiting voor opzet of grove schuld. Opzet is logisch. In geval van fraude is er geen dekking. Grove schuld is moeilijker. Er is een gebied tussen grove schuld en schuld (zoals vastgesteld door de rechtbank). De dekking geldt voor dat tussenstukje.
    In de praktijk wordt er vaak aan iedere bestuurder een vrijwaring gegeven door de onderneming zelf en wel voor het geval de verzekeraar niet uitbetaalt. De onderneming draait dan sowieso op voor het eigen risico en het stuk boven de cap.
  4. forum rang 4 shaai 29 augustus 2023 09:38
    quote:

    Henk schreef op 28 augustus 2023 12:41:

    Ik vind dit soort procedures altijd maar dubieus. De certificaathouders zijn toch min of meer eigenaar van de bank. Je gaat dus procederen tegen de bank waarvan je zelf eigenaar bent. Tegen jezelf dus eigenlijk.
    Hier in eerste instantie tegen de (ex)bestuurders.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links