Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inflatie eurozone loopt flink terug

Inflatie eurozone loopt flink terug
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in de eurozone zijn in januari opnieuw minder hard gestegen. Dit bleek woensdag uit voorlopige cijfers van Eurostat.

De prijzen stegen met 8,5 procent op jaarbasis afgelopen maand. In december was de stijging nog 9,2 procent. En in november noteerde de inflatie op 10,1 procent.

Economen hadden voor januari gerekend op een inflatie van 9,1 procent.

In januari 2022 bedroeg de inflatie nog maar 5,1 procent. 

De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in januari 5,2 procent op jaarbasis. De kerninflatie was in december ook 5,2 procent. 

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,4 procent en daalden de kernprijzen met 0,8 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Rày108 1 februari 2023 12:17
  Onvoldoende bericht..

  De consensus kerninflatie was 5.1% voor jan en kwam dus hóger uit.. Dus geen hosanna stemming..

  PS en de 2e ronde inflatie effecten met salarisstijgingen zullen niet mals zijn..

  Alleen een lagere beurs zal CB op hun gemak stellen.. mensen voelen zich dan minder welvarend en koopbereidheid neemt af en daarmee de kerninflatie ook..
 2. bouwdroger 1 februari 2023 12:25
  Die hoeft niet verlaagt te worden, 5% is nog steeds veel te hoog.
  Als feb of maart nog een koude periode krijgt dan vliegt de gasprijs weer omhoog en daarmee ook de inflatie voor de consument.
  In frankrijk zijn ze nu al aan het staken, en ook in de rest van europa lopen de lonen niet gelijk met inflatie...
  |de doelstelling is 2% en inflatie heeft nu al bewezen dat het niet makkelijk weer echt terug in zijn hok gaat...daarbij willen ze de fout die er in de jaren 70 is gemaakt ( te snel weer afbouwen) te alle tijde voorkomen.
  ven daar nog niet op te reageren, 5 % kern is nog veel te hoog.

  Alle beleidsmakers bij de centrale banken hebben bewust de jaren 70 meegemaakt, waardoor ze zeker die fout zeker niet zullen herhalen.
  Ik ga er dus vanuit dat de rente een lange tijd op een vast niveau zal blijven (2023 en nog een beetje) . zonder een afwaardering.(waar de markt nu wel van uit gaat)
 3. taurus86 1 februari 2023 12:28
  Gezien de bizarre prijsstijgingen die alom herkenbaar zijn, zou de inflatie nu vlak tegen het nulpunt moeten komen te liggen. Want stijging betekent, dat er nog steeds verhogingen plaats vinden bovenop de stijging van afgelopen jaar.
  Krankzinnig: "2 voor 1" betekent deflatie, waar komen deze effecten tot uitdrukking?
 4. forum rang 4 bearishbull 1 februari 2023 12:51
  quote:

  Ben_aan schreef op 1 februari 2023 11:56:

  het zou me niets verbazen als, omdat de grondstoffen en gasprijzen dalen, de inflatie binnenkort sterk gaat dalen. lijkt me interessant om te zien hoe de centrale banken daar op reageren.
  Beter laat dan nooit. Had je ook kunnen bedenken voordat het nieuws bekend was. Dan had je er ook nog wat aan kunnen verdienen.
 5. forum rang 5 Cerburus 1 februari 2023 13:02
  "Alle beleidsmakers bij de centrale banken hebben bewust de jaren 70 meegemaakt, waardoor ze zeker die fout zeker niet zullen herhalen." ...nee ze beginnen alleen een jaar te laat met rente verhogingen in europa, en nu gaat het waarschijnlijk weer te lang (en te fors) door het komende jaar. ECB loopt in vergelijking met andere centrale banken toch te vaak achter de feiten aan. Nu gaan ze waarschijnlijk net zo lang door, dat de rente verhogingen alleen de economie in de 'milde' recessie doen belanden. Economie blijft macro economisch boven verwachting draaien. Dan zelf maar aan de knoppen...na jaren van gratis geld erin te pompen.. en iedereen vind het maar normaal.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links