Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Amerikaanse oliebedrijven kunnen oogje hebben op Europese sectorgenoten'

'Amerikaanse oliebedrijven kunnen oogje hebben op Europese sectorgenoten'
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Europese geïntegreerde oliebedrijven noteren tegen een forse korting ten opzichte van hun Amerikaanse sectorgenoten, wat een kans biedt voor een overnamebod. Dit zeggen analisten van Citi in een rapport.

Volgens hen is die korting wel meer dan 40 procent. Deels is dit volgens Citi te verklaren omdat Amerikaanse aandelen altijd wat hoger gewaardeerd zijn dan Europese, maar vermoedelijk wordt een deel van de korting ook bepaald door politieke oorzaken.

Citi verwacht niet dat de Europese oliereuzen in staat zijn om zelfstandig die korting volledig weg te werken. Maar de sector kan dit wel, als Exxon Mobil of Chevron BP, Shell of TotalEnergies koopt. 

Exxon en Chevron kunnen relatief tegen lagere kosten financieren en volgens Citi zijn er flinke kostensynergieën te halenv an "15 tot wel 30 procent van de marktkapitalisatie", stelden zij.

De kans dat Europa een overname tegenhoudt, is volgens Citi minder groot dan beleggers wellicht denken. Allereerst zou dit niet de eerste consolidatie in de sector zijn, en daarnaast zitten oliebedrijven toch al in het politieke verdomhoekje. "Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat ze direct zullen ingrijpen." 

En de mededingingsautoriteiten zullen wellicht maatregelen eisen, maar dan zou er nog genoeg potentieel overblijven, denken de analisten. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BP PLC DL-,25 58% zegt verkopen 12 stemmen
Chevron Corp 80% zegt verkopen 10 stemmen
Exxon Mobil Corp 80% zegt verkopen 10 stemmen
SHELL PLC 82% zegt kopen 22 stemmen
TOTALENERGIES 76% zegt kopen 17 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 25 januari 2023 16:57
  Altijd heb ik al gezegd, dat shelletje op 50€ moet noteren, om de echte waarde weer te geven, als Exxon nu eens op het vliegtuig naar Engeland stapt en een bod van 40€ op die spotgoedkope gele schelp uitbrengt, dan wordt het eindelijk eens dikke pret voor die armlastige shell beleggers, y hope so!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. BP PLC 27 jan
  5,572
  +0,76% +0,042
 2. Chevron Corp 27 jan
  179,450
  -4,44% -8,340
 3. 115,610
  -1,83% -2,150
 4. SHELL PLC 27 jan
  27,095
  +1,52% +0,405
 5. TOTALENERGIES 27 jan
  58,620
  +0,19% +0,110

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links