Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
'Amerikaanse oliebedrijven kunnen oogje hebben op Europese sectorgenoten'
Beeld: ABM Financial News

'Amerikaanse oliebedrijven kunnen oogje hebben op Europese sectorgenoten'

(ABM FN-Dow Jones) Europese geïntegreerde oliebedrijven noteren tegen een forse korting ten opzichte van hun Amerikaanse sectorgenoten, wat een kans biedt voor een overnamebod. Dit zeggen analisten van Citi in een rapport.

Volgens hen is die korting wel meer dan 40 procent. Deels is dit volgens Citi te verklaren omdat Amerikaanse aandelen altijd wat hoger gewaardeerd zijn dan Europese, maar vermoedelijk wordt een deel van de korting ook bepaald door politieke oorzaken.

Citi verwacht niet dat de Europese oliereuzen in staat zijn om zelfstandig die korting volledig weg te werken. Maar de sector kan dit wel, als Exxon Mobil of Chevron BP, Shell of TotalEnergies koopt. 

Exxon en Chevron kunnen relatief tegen lagere kosten financieren en volgens Citi zijn er flinke kostensynergieën te halenv an "15 tot wel 30 procent van de marktkapitalisatie", stelden zij.

De kans dat Europa een overname tegenhoudt, is volgens Citi minder groot dan beleggers wellicht denken. Allereerst zou dit niet de eerste consolidatie in de sector zijn, en daarnaast zitten oliebedrijven toch al in het politieke verdomhoekje. "Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat ze direct zullen ingrijpen." 

En de mededingingsautoriteiten zullen wellicht maatregelen eisen, maar dan zou er nog genoeg potentieel overblijven, denken de analisten. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BP PLC DL-,25 kopen verkopen

58% zegt verkopen

12 stemmen

Chevron Corp kopen verkopen

73% zegt verkopen

11 stemmen

Exxon Mobil Corp kopen verkopen

82% zegt verkopen

11 stemmen

SHELL PLC kopen verkopen

83% zegt kopen

23 stemmen

TOTALENERGIES kopen verkopen

78% zegt kopen

18 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 25 januari 2023 16:57
    Altijd heb ik al gezegd, dat shelletje op 50€ moet noteren, om de echte waarde weer te geven, als Exxon nu eens op het vliegtuig naar Engeland stapt en een bod van 40€ op die spotgoedkope gele schelp uitbrengt, dan wordt het eindelijk eens dikke pret voor die armlastige shell beleggers, y hope so!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.