Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro Oddo: Fugro vooral slachtoffer Braziliaanse dambreuk

ABN Amro Oddo: Fugro vooral slachtoffer Braziliaanse dambreuk

(ABM FN-Dow Jones) Bij de tragische breuk van de dam bij de Braziliaanse mijn Brumandinho was Fugro betrokken, maar eerder als slachtoffer van de omstandigheden dan als dader. Dat stelde ABN AMRO Oddo naar aanleiding van een uitzending over de ramp van de Nederlandse omroep KRO NCRV.

Het televisieprogramma Pointer draaide rond een Spaans onderzoek, dat op basis van computeranalyse concludeerde dat het boren van een bepaald boorgat de instorting van de dam kan hebben veroorzaakt. De onderzoekers vroegen zich af waarom Fugro was ingehuurd om dit gat te boren en niet een ander bedrijf, dat een droge boring had kunnen doen.

Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO Oddo merkt op dat het uitgebreide verslag van de Spaanse onderzoekers niet met zekerheid kon vaststellen of de booractiviteiten van Fugro de directe aanleiding waren voor de instorting. Dit bevestigt voor de analist dat Fugro ook een slachtoffer was van de omstandigheden, met een slecht beheerde mijn waarvan de eigenaren en onderzoeksinsituut Tüv Süd zeiden dat het veilig was. Er kwamen 4 personeelsleden van Fugro om bij de ramp

Berkelder memoreert dat de dam eigendom was van mijnbouwreus Vale, dat in februari 2021 een schikking trof voor 7 miljard dollar, en dat ook aangeklaagd is door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Ook de Duitse certificatie-specialist Tüv is aangeklaagd voor meer dan 400 miljoen dollar aan schadeclaims. Fugro wordt niet vervolgd door de Braziliaanse autoriteiten en zegt mee te werken aan verder onderzoek.

Het aandeel Fugro noteerde maandag 28 procent lager op 9,95 euro. ABN AMRO heeft een Outperform advies op het aandeel.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

 1. 04 apr Fugro is het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround
 2. 23 mrt JPMorgan iets kleiner in Fugro 3

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fugro 60% zegt kopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 BultiesBrothers 19 december 2022 16:04
  Heb de uitzending nog niet gezien. Maar als Fugro onderzoek moest doen naar de stabiliteit van die dam dan is het onmogelijk om dat met het blote oog te doen. Er zullen sonderingen uitgevoerd moeten worden in combinatie met lab testen (boringen) om de schuifspanning/grondsterkte te bepalen. Dan moest die dam al heel ver heen zijn als boringen het al tot bezwijken hebben gebracht.
 2. forum rang 4 Bob777 19 december 2022 16:54
  quote:

  BultiesBrothers schreef op 19 december 2022 16:04:

  Heb de uitzending nog niet gezien. Maar als Fugro onderzoek moest doen naar de stabiliteit van die dam dan is het onmogelijk om dat met het blote oog te doen. Er zullen sonderingen uitgevoerd moeten worden in combinatie met lab testen (boringen) om de schuifspanning/grondsterkte te bepalen. Dan moest die dam al heel ver heen zijn als boringen het al tot bezwijken hebben gebracht.
  Als Tüv ook een schade claim heeft gehad (omdat ze de controles op regulier onderhoud bijvoorbeeld niet goed hebben gedaan) lijkt me dit een reëel scenario
 3. Risman 19 december 2022 18:23
  Heel redelijk wat ABN Amro hier stelt, zie ook mijn post in Algemene draadje:

  Wat een storm in een glas water allemaal weer vandaag. Er is namelijk helemaal niets veranderd aan de situatie...
  Tijd voor enige nuance?

  Het rapport dat de conclusie trekt dat borehole liquefaction een oorzaak kan ("may be" !) zijn zit op zich goed in elkaar, maar is al sinds mei 2022 beschikbaar:
  www.researchgate.net/publication/3604...
  Het rapport concludeert echter ook duidelijk dat het boren de druppel kan zijn geweest die de emmer deed overlopen; gezien de enorme complexiteit in bodemopbouw en inhomogeniteit van de dam is dit echter nooit met enige mate van zekerheid te zeggen.

  Ten aanzien van een eventuele claim geldt dat deze altijd bij de PI-verzekering van Fugro terecht zal komen en nooit bij Fugro zelf en dat deze 'grove schuld en nalatigheid' daargelaten hoogstwaarschijnlijk gelimiteerd is tot enkele malen de opdrachtsom. Daarboven betaalt de verzekeraar.

  Ten slotte: Fugro is een serieus en integer bedrijf: die gaan niet voor een paar dollars relatief simpel boor-/samplewerk (moedwillig) hun mensen in gevaar brengen. Dat ze nu niets zeggen heeft te maken met het lopende onderzoek (en de vezekeringszaak): zolang dat bezig is houd je je mond, ook als onfatsoenlijke beschuldigen je om de oren vliegen.

  NB : Vervolgens kopt de grootste krant van Nederland dat "de damwand bezweek" : puik staaltje onderzoeksjournalistiek van De Telegraaf :-/ Daar weten ze een dam en een damwand nog niet uit elkaar te houden.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Fugro

23,240 12 apr
+0,400 +1,75%
Premium

Fugro is het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links