Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagt influencers aan

Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagt influencers aan
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft acht mensen beschuldigd van een fraude van 100 miljoen dollar, door het manipuleren van beursgenoteerde aandelen via socialemediaplatforms Twitter en Discord.

Zeven van de acht verdachten deden zich voor als succesvolle handelaren en hadden honderdduizenden volgers op Twitter en in chatrooms over aandelenhandel op Discord.

Het zevental kocht bepaalde aandelen en moedigde hun volgers aan om diezelfde aandelen te kopen, door koersdoelen voor die aandelen te geven of door te vertellen dat ze die aandelen kochten, vasthielden of bijkochten.  

Wanneer de aandelenkoersen vervolgens stegen, verkochten deze personen regelmatig hun aandelen, zonder aankondiging en terwijl ze die aandelen nog aan het aanprijzen waren.

"De verdachten hebben sociale media gebruikt om een grote schare onervaren beleggers te verzamelen als volgers, en maakten daar vervolgens misbruik van door hun volgers een gestaag dieet van misinformatie te voeden, wat resulteerde in circa 100 miljoen dollar aan frauduleuze winst", stelde Joseph Sansone van de SEC.

De SEC geeft de namen en Twitter-handles van de zeven influencers: het zijn Perry Matlock (@PJ_Matlock), Edward Constantin (@MrZackMorris), Thomas Cooperman (@ohheytommy), Gary Deel (@notoriousalerts), Mitchell Hennessey (@Hugh_Henne), Stefan Hrvatin (@LadeBackk) en John Rybarczyk (@Ultra_Calls).

De achtste verdachte Daniel Knight (@DipDeity) zou medeplichtig zijn, onder andere als co-host van een podcast waarin hij veel van de zeven genoemde vermeende fraudeurs aanprees als ervaren handelaren en een platform bood voor hun manipulatieve uitspraken. Knight profiteerde zelf ook van de manipulatie.

De SEC heeft de zaak aanhangig gemaakt bij een arrondissementsrechtbank in Texas, waar drie van de zeven verdachten wonen. Hun eisen zijn onder andere om de winst te ontnemen en civielrechtelijke straffen op te leggen. Ook zou verdachte Hrvatin wat de beursautoriteit betreft niet meer in pennystocks mogen handelen. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 14 december 2022 17:34
    Bij bank of amerika zie je ook soortgelijke praktijken, ik heb al meer gezegd, de schijnhandel bepaalt tegenwoordig veel meer de beurskoersen, dan de echte handel, aan al dat gestuiter verdienen malafide handelaren, heel dik knaken, over de ruggen van amateur beleggers!!
  2. forum rang 8 beleggertje2020 14 december 2022 17:57
    Belachelijk gewoon . Beleggers moeten gewoon goed zelfonderzoek doen ! Eigen schuld als die beleggers zichzelf telkens op laten naaien door influencers en groot-banken e.d , pfft . Doe onderzoek en trek gewoon zelf je plan . De Amerikaanse beurswaakhond zou die grootbanken die ook vaak met fake-voorstellingen komen over aandelen-koersen , ook maar es heel vet moeten gaan beboeten dan ! Wat een flauwekul allemaal zeg ! Pfffft
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links