Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KPN overtreft verwachtingen

KPN overtreft verwachtingen
Beeld: KPN

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het derde kwartaal van 2022 de analistenverwachtingen overtroffen, waarbij de winst onverwachts steeg. Dit bleek woensdagochtend uit cijfers van het telecombedrijf.

"We zien een gezonde klanteninstroom bij zowel de consumententak als zakelijke divisie, vooral binnen de mobiele abonnementen", aldus CEO Joost Farwerck. Opnieuw droeg het mkb sterk bij aan de zakelijke omzet, zo zag de topman. Verder wees Farwerck op de lancering van een groene hybride obligatie, die de duurzaamheidsdoelen van KPN moet ondersteunen.

In het afgelopen kwartaal steeg de aangepaste EBITDA na leases met 1,8 procent tot 618 miljoen euro, waar analisten een stijging tot 611 miljoen euro voorzagen. In het tweede kwartaal bedroeg dit resultaat nog 595 miljoen euro. De EBITDA na leases trok aan, gesteund door een hogere dienstenomzet en lagere indirecte kosten, die deels teniet werden gedaan door hogere directe kosten. De marge bleef min of meer stabiel op 46,2 procent.

De aangepaste omzet steeg volgens met krap twee procent tot 1.337 miljoen euro tegen een verwachting van 1.324 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een winst van 211 miljoen euro, circa 14 procent hoger dan de 185 miljoen euro een jaar eerder. De consensus mikte juist op een winstdaling van bijna 10 procent tot 168 miljoen euro. KPN wees op 37 miljoen euro minder afwaarderingen en amortisatie en een 7 miljoen hogere EBITDA die de impact van een hogere inkomstenbelasting deels konden opvangen.

Ook de vrije kasstroom steeg onverwachts met 14 procent van 232 tot 265 miljoen euro. Analisten mikten vooraf op 220 miljoen euro.

Outlook

KPN handhaafde de in juli verhoogde outlook voor heel 2022. Het telecombedrijf mikt op een vrije kasstroom van circa 850 miljoen euro. De EBITDA na leases zal dit jaar uitkomen op "meer dan" 2,4 miljard euro.

Voorafgaand aan de outlookverhoging in juli werd nog gemikt op een EBITDA van 2,4 miljard euro en een vrije kasstroom van 825 miljoen euro. Het telecombedrijf hield woensdag ook vast aan het geplande dividend van 14,3 cent per aandeel over heel 2022.

De analisten van Berenberg verwachten dat de doelstellingen van KPN voor dit jaar met gemak zullen worden gehaald, terwijl de doelen voor 2023 beperkt zullen worden aangepast, zonder dat het dividendrendement van 8 procent in gevaar komt.

De trend zal verder verbeteren, denkt Berenberg, omdat de hoge inflatie kan worden doorberekend aan de klant via prijsverhogingen.

De analistenconsensus mikt voor 2022 op een vrije kasstroom van 849 miljoen euro en een aangepaste EBITDA na leases van 2,4 miljard euro.

Bij publicatie van de halfjaarresultaten in juli gaf KPN voor 2023 nog aan te mikken op een aangepaste EBITDA na leases van meer dan 2.450 miljoen euro. De capex-investeringen zouden meer dan 1,2 miljard euro bedragen en de vrije kasstroom 870 miljoen euro. KPN liet zich woensdag niet langer specifiek uit over deze verwachtingen en gaf alleen aan nog een lichte groei van de aangepaste EBITDA na leases te voorzien, uitgaande dat de inflatie en energieprijzen op het huidige niveau blijven.
 
Jefferies verwacht dat KPN volgend jaar tegenwind ervaart door hogere kosten, vooral op het gebied van lonen en energie. Ook de gestegen rentes zullen KPN raken, omdat het telecombedrijf op een aanzienlijk deel van de schulden een variabele rente betaalt, terwijl de consensus nog rekening houdt met een robuuste groei van de vrije kasstroom.

Update: om meer informatie over outlook 2023 te vermelden.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr Markt hield al rekening met hogere outlook KPN
  2. 24 apr Beursblik: kwartaalcijfers KPN conform verwachting

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN 50% zegt kopen 14 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

KPN Koninklijke

3,494 17 mei
+0,027 +0,78%
Premium

Markt hield al rekening met hogere outlook KPN

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links