Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hogere opening AEX voorzien na opmerkelijk herstel Wall Street

Hogere opening AEX voorzien na opmerkelijk herstel Wall Street
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 1,3 procent. 

Donderdag daalde de AEX nog 2,7 procent naar 708,55 punten, nadat Rusland woensdagnacht onverwachts de aanval op Oekraïne inzette. 

Beleggers vrezen onder meer het opleggen van sancties door westerse landen die inflatoir kunnen uitpakken, juist op een moment dat westerse centrale banken de rente willen verhogen om de al hoge inflatie in te dammen. De op recordniveau noterende olieprijzen leiden daarnaast tot extra nervositeit.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte donderdagavond tot opluchting van Wall Street bekend dat Rusland niet wordt uitgesloten van het internationale SWIFT-betalingssysteem.

Het sanctiepakket is "specifiek ontworpen om energiebetalingen door te laten gaan", zei president Biden, en de Amerikaanse regering houdt "de energievoorziening nauwlettend in de gaten voor eventuele verstoringen". Biden beloofde extra vaten olie uit de Amerikaanse reserves vrij te geven om een piek in de energieprijzen te voorkomen.

De Amerikaanse olie-future koerste donderdag aanvankelijk boven de 100 dollargrens, maar de winsten verdampten voor een groot deel na de speech van Biden. Daarnaast werd bekend dat de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden zijn gestegen. Vanochtend noteerde de WTI-future op 94,58 dollar per vat. 

Door deze ontwikkelingen wist Wall Street donderdag de oorlogszorgen van zich af te schudden, waardoor veel beleggers op het verkeerde been werden gezet. Richting het slot ging de Nasdaq zelfs stevig omhoog, met een winst van maar liefst 3,3 procent, en eindigden ook de S&P en Dow in het groen. De winst voor de Dow bleef beperkt tot 0,3 procent. 

Marktkenners verklaarden het herstel vooral door een stijging van tech- en groeiaandelen. Beleggers zouden erop gokken dat de Federal Reserve niet zo agressief zal handelen om de inflatie in toom te houden gezien de verhoogde geopolitieke spanningen. 

De markt verwachtte in maart een renteverhoging van 0,5 procentpunt door de Fed, maar door de geopolitieke ontwikkelingen rekent de markt inmiddels op een verhoging van 0,25 procentpunt. 

"Dat maakt het iets makkelijker voor mensen om groei-aandelen te kopen", volgens vermogensbeheerder Gary Black van Future Fund Active. Aandelen als Amazon, Shopify, Netflix en Nvidia gingen donderdag aanvankelijk lager, maar wisten op het slot gemiddeld 5 procent te stijgen.

In Azië wint de Japanse Nikkei index vanochtend bijna 2 procent. De grondstofgevoelige beurs in Sydney noteert daarentegen vrijwel onveranderd. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de voorlopige Franse inflatie in februari, de orders voor Amerikaanse duurzame goederen en de vrijgave van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

Bedrijfsnieuws

De omzet van IMCD steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 2,8 naar 3,4 miljard euro en de operationele EBITA liep op van 243 naar 374 miljoen euro. Dit leverde een nettowinst op van 207 miljoen euro, 87 procent meer dan in 2020. Berenberg rekende vooraf ook op een omzet van 3,4 miljard euro en een operationele EBITA van 379 miljoen euro. Aandeelhouders kunnen een dividend van 1,62 euro per aandeel tegemoet zien. Dat is 59 procent meer dan over 2020. IMCD gaf vanwege alle onzekerheden geen concrete outlook voor 2022 af.

De kernomzet van Corbion steeg in het vierde kwartaal van 209,0 miljoen naar 236,6 miljoen euro. De aangepaste EBITDA nam daarentegen af van 25,3 miljoen tot 20,8 miljoen euro, een daling van bijna 18 procent. De totale omzet steeg met 8,5 procent naar 273,2 miljoen euro en de EBITDA daalde van 30,4 naar 22,3 miljoen euro. Het bedrijf wil over 2021, net als over 2020, een dividend uitkeren van 0,56 euro per aandeel.

Galapagos verwacht dit jaar een cashburn die lager ligt dan afgelopen jaar. "We hebben het jaar 2021 afgesloten met een zeer sterke balans, die ons de basis biedt voor toekomstige groei", aldus Bart Filius, President, COO en CFO van Galapagos. In 2021 kwam de cashburn uit op 564,8 miljoen euro. Galapagos rekende op 530 tot 570 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,5 procent op 4.288,70 punten en de Dow Jones index won 0,3 procent op 33.223,83 punten. De Nasdaq steeg 3,3 procent en sloot op 13.473,59 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 50% zegt kopen 4 stemmen
AMX 50% zegt kopen 2 stemmen
ASCX 50% zegt kopen 2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 12 apr
  883,45
  -0,04% -0,34
 2. AMX 12 apr
  935,33
  -0,38% -3,57
 3. ASCX 12 apr
  1.248,99
  -0,38% -4,79

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links