Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen lager rond middaguur
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag lager, nu de markt met de nominatie van Jerome Powell als voorzitter van de Federal Reserve voor een tweede termijn weet waar het aan toe is.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 1,0 procent op 480,80 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,9 procent naar 15.969,90 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,4 procent met een stand van 7.075,89 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 0,1 procent naar 7.249,82 punten.

Powell is steviger gepositioneerd in het rentebeleid dan concurrent Lael Brainard, waarmee een rentebeleid met verhogingen in 2022 waarschijnlijker wordt.

"De kans dat de Fed met Powell opnieuw aan het roer de geldkraan iets sneller zal dichtdraaien werd direct ingeprijsd", zo zag investment manager Simon Wiersma van ING. De markt prijst volgens ING nu al drie renteverhogingen van 0,25 procent in voor 2022. 

De inkoopmanagersindices voor een aantal Europese economieën en die van het Verenigd Koninkrijk duidden in een voorlopige meting over november op een meevallende trend.

De macro-economische agenda voor vandaag bevat alleen nog de voorlopige Amerikaanse inkoopmanagersindices van de industrie, de dienstensector en de economie als geheel.

De voorzitter van de Bank of England Andrew Bailey wordt vandaag verwacht in het Britse Hogerhuis om de toehoorders bij te praten over digitale valuta.

Olie noteerde dinsdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent in het rood op 75,80 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 79,00 dollar werd betaald, een daling van 0,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1259. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1251 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1235 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

In 2026 wil het het Duitse energiebedrijf E.ON een EBITDA uit de voortgezette activiteiten in de boeken hebben van 7,8 miljard euro, hetgeen neerkomt op een samengestelde jaarlijkse groei van 4 procent vanaf 2021. Voor het dividend is het plan het huidige beleid voort te zetten en dat impliceert een groei tot 5 procent per jaar. Voor 2021 komt het dividend naar verwachting uit op 0,49 euro per aandeel. De koers van het aandeel E.ON noteerde 3,3 procent lager.

Het Zwitserse Clariant wil in de komende jaren de winstgevendheid opvoeren. Clariant mikt op een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 4 tot 6 procent. Het aandeel noteerde een koersverlies van 1,1 procent.

In Parijs noteerden elf aandelen boven het slot van maandag, met alleen een plus van meer dan 1 procent voor de koers van Airbus. Onder de dalers noteerden er twaalf een verlies van meer dan 1 procent.

In Frankfurt waren de verhoudingen als volgt: acht plussen, waarvan ook hier alleen Airbus bij machte was een plus van meer dan 1 procent op het bord te krijgen. Minnen van meer dan 1 procent betroffen de koersen van 22 aandelen.  

In heel Europa hadden techaandelen het lastig, door de oplopende rente, en dat was vooral in Amsterdam terug te zien met koersverliezen van circa 3 procent voor de aandelen van halfgeleiderspecialisten ASMI, ASML en Besi.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden nog geen 0,1 procent in het rood.

De S&P 500 daalde maandag 0,3 procent tot 4.682,94 punten. De Dow Jones index won krap 0,1 procent tot 35.619,25 punten. De Nasdaq, onder druk van de oplopende rente, verloor 1,3 procent en eindigde op 15.854,76 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen
STOXX Eur 600(P)-EUR kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.