Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Licht herstel voorzien voor Europese beurzen

Licht herstel voorzien voor Europese beurzen
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet na de koersafstraffingen op maandag.

IG voorziet een openingswinst van 31 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe week in mineur begonnen.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets verklaarde het negatieve sentiment maandag door de zorgen over de snel toenemende deltavariantbesmettingen van het coronavirus wereldwijd, waardoor landen weer nieuwe reisbeperkingen opleggen. In het Verenigd Koninkrijk is het maandag juist 'Freedom Day', omdat alle beperkingen worden opgeheven, maar ook hier stijgt het aantal nieuwe covidgevallen snel.

"Een andere bron van zorg voor de markten is de outlook voor de toekomstige winstgroei van bedrijven. De kwartaalcijferrapporten die vorige week verschenen waren overwegend positief, maar de aandacht verschuift nu naar wat de outlook gaat zijn, ook gezien het feit dat de coronagevallen stijgen, waardoor het economisch plaatje minder duidelijk wordt", aldus Hewson.

"De coronacrisis behoort opnieuw tot een van de grootste zorgen onder beleggers", aldus CIO David Donabedian van CIBC Private Wealth.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte bovendien op dat de veelal beter dan verwachte kwartaalcijfers van bedrijven niet worden beloond met koersstijgingen. "De lat ligt dan ook erg hoog, zeker voor wat betreft de winstvooruitzichten die bedrijven bekendmaken", aldus Wiersma.

Kijkend naar de rest van de week zal de meeste aandacht volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe uitgaan naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. Die komt nadat de ECB recent zijn nieuwe monetaire beleidsstrategie bekendmaakte. De ECB streeft voortaan naar een inflatie van precies 2 procent.

Volgens de analist van Monex wordt september een belangrijkere bijeenkomst voor de ECB "in termen van beleidswijzigingen, maar het beleidsbesluit van donderdag en in het bijzonder de communicatie daaromtrent zou de toon moeten zetten van hoe het beleid er in de zomer uit zal zien en hoe toegewijd de ECB is om haar tot dusverre dovische benadering te handhaven", aldus Sammani.

Bedrijfsnieuws

In het spoor van de dalende grondstofprijzen, daalde Royal Dutch Shell en BP maandag ruim 4 procent. Mijnbouwers Rio Tinto en Anglo American verloren zo'n 3 tot 4 procent. ArcelorMittal leverde ruim 3,5 procent in, ondanks een koersdoelverhoging van UBS.

Bankaandelen waren ook niet in trek. Deutsche Bank, ING en Société Générale verloren 3 tot 5 procent.

De oprukkende deltavariant van het coronavirus zorgt voor nieuwe reisbeperkingen in onder meer Frankrijk. Luchtvaartaandelen als Air France-KLM en Deutsche Lufthansa leverden zo'n 3 procent in. Tui en easyJet daalden 4 tot 6 procent.

In Brussel verloor het aandeel Barco ruim 6 procent, waarmee een deel van de verliezen van eerder op de dag werden goedgemaakt. Hoewel het orderboek in de eerste jaarhelft flink aandikte, steeg de omzet maar mondjesmaat door de coronacrisis. Verder werd vrijdagavond bekend dat CEO Jan de Witte vertrekt en wordt opgevolgd door Charles Beauduin en An Steegen als co-CEO's. Steegen komt van Umicore. KBC verlaagde het advies van Barco maandag van Accumuleren naar Houden.

Euro STOXX 50          3.923,77 (-2,8%)
STOXX Europe 600       444,19 (-2,3%)
DAX                    15.133,20 (-2,6%)
CAC 40                 6.295,97 (-2,5%)
FTSE 100               6.844,39 (-2,3%)
SMI                    11.862,08 (-1,4%)
AEX                    721,09 (-2,1%)
BEL 20                 4.085,34 (-1,7%)
FTSE MIB               23.965,92 (-3,3%)
IBEX 35                8.301,70 (-2,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vlak.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink lager gesloten.

Vooral aandelen gerelateerd aan de reissector, waaronder luchtvaartmaatschappijen, oliereuzen en financials, daalden flink. "De verkoopdruk verspreidt zich over iedere markt, met forse verliezen op de Amerikaanse en Europese beurzen", aldus analist Chris Beauchamp van IG. "Stierenmarkt of niet, de koersen van vandaag herinneren beleggers eraan dat de situatie snel kan verslechteren als iedereen zich naar de uitgang begeeft", aldus de analist van IG.

"Beleggers hebben besloten dat het een goed moment is om wat geld van tafel te halen, omdat er geen omvangrijk stimuleringspakket meer komt voor de Amerikaanse economie", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

"De aandelenmarkten zijn verslaafd aan stimulus en het feit dat er niets meer in het vat lijkt te zitten, heeft de wind uit de zeilen genomen", volgens Aslam.

Aslam wees verder op de stijging van het aantal coronasmettingen van de deltavariant in de VS en elders in de wereld.

"Het is waarschijnlijk dat we het aantal gevallen zullen zien stijgen, maar onwaarschijnlijk dat die zal leiden tot een nieuwe grote lockdowns. Slimme beleggers zien dit verkoopmoment als een kans om op koopjesjacht te gaan."

Analist Thomas Lee van Fundstrat Global Advisors verwacht dat zorgen over de deltavariant van het virus kunnen leiden tot een correctie van 5 procent voor de S&P 500. Volgens Lee kan de verspreiding van deze variant leiden tot paniek, omdat beleggers erg gefocust zijn op de besmettingsaantallen in plaats van het aantal ziekenhuisopnames. Bovendien zijn 82 miljoen Amerikanen nog steeds niet gevaccineerd. "Maar de ziekenhuisopnames blijven laag", aldus Lee.

"De deltavariant is als een hond die blaft, maar vooralsnog niet bijt." Lee stelt dat de maand juli historisch gezien een slechte maand is voor de beurzen. Een sterke eerste helft van het jaar leidt al sinds 1928 tot een vlakke of negatieve julimaand.

Daarnaast is de zomer volgens de marktanalist van AvaTrade ook rustiger en zijn de volumes lager en worden minder risico's genomen. "Geen reden voor paniek dus", aldus Aslam. Ook Lee van Fundstrat deelt deze mening. "De spreads op de obligatiemarkten suggereren een stabilisering voor aandelen en de huidige volatiliteit duidt niet op een breedgedragen zwakte. Deze vinnige correctie creëert kansen", concludeert Lee.

De beursagenda is vandaag mager. Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in juli daalde verder. De NAHB-huizenindex kwam bovendien voor deze maand uit op 80, na een niveau van 81 in juni en 83 in mei en april.

De olieprijs is maandag fors gedaald. Op een settlement van 66,42 dollar werd een vat West Texas Intermediate maar liefst 7,5 procent goedkoper. Vorige week verloor de WTI-olieprijs ook al bijna 4 procent.

Zondag kwam OPEC+ tot een akkoord over de toekomstige productie. Afgesproken is dat vanaf augustus maandelijks de productie met 400.000 vaten olie per dag zal worden verhoogd tot april 2022.

"400.000 vaten per dag is iets minder dan de markt initieel hoopte, maar een groter tekort is afgewend", zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Meer aanbod, in combinatie met onzekerheid over de vraag nu de deltavariant voor nieuwe coronabeperkingen zorgt, leidt volgens de econoom tot neerwaartse druk op de olieprijs.

"Aangezien speculanten gepositioneerd zijn voor meer prijsstijgingen kan het sluiten van deze longposities ook leiden tot druk op de prijs", voegde Van Cleef toe.

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen gaat deze week verder. Maandag nabeurs openen IBM en PPG de boeken en later deze week volgen onder meer grote namen als Netflix, Johnson & Johnson, Coca-Cola, Texas Instruments en Intel met cijfers.

Zoom Video Communications neemt Five9 over voor bijna 15 miljard dollar. Dit maakte Zoom Video zondagavond bekend. Five9 is een aanbieder van software voor callcenters in de cloud. Door de twee bedrijven te combineren denkt Zoom dat bedrijven nog beter met hun klanten kunnen communiceren. Zoom betaalt de overnamesom volledig in aandelen. Omgerekend gaat het om een overnameprijs van 200,28 dollar per aandeel. Het aandeel sloot afgelopen vrijdag ruim een half procent hoger op 177,60 dollar. Maandag steeg het aandeel Five9 zes procent naar circa 188 dollar. Zoom daalde met ruim twee procent.

Pershing Square Tontine van de activistische belegger Bill Ackman daalde met circa een procent. De SPAC van Ackman is niet langer van plan om een belang van 10 procent te nemen in Universal Music Group van het Franse Vivendi, dat mogelijk naar de beurs gaat.

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft maandag de Zwitserse zakenbank UBS een boete opgelegd van 8,1 miljoen dollar vanwege de handel in complexe beleggingsproducten. Het aandeel verloor in New York circa twee procent.

Robinhood Markets wil met zijn IPO bijna 52,4 miljoen Klasse A aandelen aanbieden tegen een uitgifteprijs tussen de 38 en 42 dollar. Hiermee zou het handelsplatform ruim 2 miljard dollar kunnen ophalen en krijgt het een waardering van meer dan 35 miljard dollar.

S&P 500 index                4.258,49 (-1,6%)
Dow Jones index            33.962,04 (-2,1%)
Nasdaq Composite         14.274,98 (-1,1%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager.

Nikkei 225                     27.387,04 (-1,0%)
Shanghai Composite    3.521,57(-0,5%)
Hang Seng                    3.521,57(-1,2%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1789. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1798 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1805 op de borden. 

USD/JPY Yen   109,46
EUR/USD Euro   1,1789
EUR/JPY Yen   129,00 

MACRO-AGENDA:

00:30 Inflatie - Juni (Jap)
08:00 Producentenprijzen - Juni (Dld)
10:00 Lopende rekening - Mei (eur)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 UBS -  Cijfers tweede kwartaal (Zwi)
08:00 EasyJet - Trading statement (VK)
13:00 Halliburton - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 ManpowerGroup - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Philip Morris - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Netflix - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 United Airlines - Cijfers tweede kwartaal (VS)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 100% zegt kopen 1 stemmen
DAX 100% zegt kopen 1 stemmen
PSI 20 100% zegt kopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. CAC 40 6.568,82 23 jul
  +87,23
  +1,35%
 2. DAX 15.669,29 23 jul
  +154,75
  +1,00%
 3. PSI 20 5.075,81 23 jul
  +60,51
  +1,21%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links