Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Doek valt voor noodlijdende Italiaanse banken

FRANKFURT (AFN) - Het doek valt voor twee Italiaanse banken die al geruime tijd in financiële problemen zitten, Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet geen oplossing meer voor de financiële instellingen en liet vrijdag weten dat zij via een procedure onder Italiaans recht zullen worden afgewikkeld.

De ECB stelt dat de twee banken ruim de tijd hebben gekregen om met plannen te komen om hun kapitaaltekorten aan te zuiveren. Geen van de twee heeft evenwel een geloofwaardige oplossing kunnen aandragen. Ingrijpen door de ECB is niet aan de orde, onder meer omdat het kleine banken betreft die geen sleutelrol vervullen in het Italiaanse financiële stelsel. Daarom is de financiële stabiliteit volgens de toezichthouder niet in het geding.

De Italiaanse overheid heeft lang geprobeerd te voorkomen dat de banken failliet zouden gaan, omdat veel schuldeisers met lege handen komen te staan. Spaartegoeden zijn in principe veilig maar beide banken hebben in het verleden veel achtergesteld schuldpapier verkocht aan particulieren, die geen weet hadden van de risico's die daar aan kleven.

Europese regels schrijven voor dat schuldeisers moeten bloeden als een bank omvalt en niet, zoals tijdens de financiële crisis in 2008 een aantal keren gebeurde, de belastingbetaler. Eventuele hulp moest dan ook komen van andere banken. Die bleken evenwel niet bereid de grote financiële gaten bij de twee banken te dichten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 juni 2017 13:36
  quote:

  Justsaying schreef op 23 juni 2017 23:39:

  Natuurlijk wordt zoiets nabeurs in het weekeinde gepubliceerd, dat is beleid. Ben ik even blij dat ik niet in financials zit.
  Want? Jij denk echt dat dit van invloed gaat zijn op de beurzen maandag? We gaan zeker lager met de beurzen. Maar eerst gaan we nu even onhoog zodat mijn calls weer exploderen. Daarna weer tijd voor short.

  Goed weekend allen
 2. [verwijderd] 24 juni 2017 15:17
  Het zijn 2 kleine spelers, het had meer met traditie en geschiedenis te maken.
  Maar uit het artikel maak ik wel op dat de particuliere obligatie-houder De Lul is geworden, en dat is nieuw!

  Er zal dus best wat emotie loskomen onder de slachtoffers(Pizza di Mamma)...met pollepels en pannen naar de Italiaans centrale bank om er 4 dagen tegen de hekken te tikken als "stil" protest.

  Bovenstaande kan nog steeds ook in Nederland gebeuren....
 3. Focus 24 juni 2017 15:49
  Tja, ergens is een grens natuurlijk. Drie banken in korte tijd van de markt en de investeerders bloedend achterlatend moet ergens het vertrouwen schaden. Risico neemt toe in de finnen. Maar in deze idiote markt schijnt het alleen maar omhoog te kunnen. U investeert maar, ik short de markt. Ergens valt het doek en heel hard. Het blijft vast niet bij deze drie.
93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links