Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'AEX begint flink in het rood'

'AEX begint flink in het rood'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal woensdag naar verwachting flink lager aan de handelsdag beginnen. Ook elders in Europa kleuren de koersenborden rood. Beleggers op Beursplein 5 verwerken onder meer de vierdekwartaalcijfers van chipmachinemaker ASML en voorlopige resultaten van olie- en gasconcern Shell.

Zorgen over de toestand van de wereldeconomie, sterk dalende koersen in het Verre Oosten en een verdere duikeling van de olieprijzen zetten het sentiment voorbeurs daarbij zwaar onder druk. Amerikaanse olie ging tussentijds voor 27,49 dollar per vat van de hand, Brent werd verhandeld voor 28,14 dollar per vat.

Shell, dat dinsdag op het Damrak werd ingehaald door Unilever als het bedrijf met de grootste beurswaarde, had veel last van de dalende olieprijs in het vierde kwartaal. Het zag de winst zoals verwacht kelderen, zo bleek op basis van voorlopige schattingen, maar handhaafde het dividend.

Beter Bed

ASML behaalde het afgelopen jaar een recordomzet, maar zag de opbrengsten in het vierde kwartaal in lijn met een eerder afgegeven prognose wat teruglopen. Voor het eerste kwartaal voorziet het concern een verdere afname, daarna een ,,aanzienlijke toename''. ASML gaat de komende twee jaar ook voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Ook Beter Bed opende op voorlopige basis de boeken. De beddenverkoper realiseerde in het vierde kwartaal een omzet van 102,9 miljoen euro. In het vierde kwartaal van vorig jaar zette de positieve omzettrend uit de voorgaande kwartalen zich volgens de onderneming onverminderd voort in Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

De euro was 1,0956 dollar waard, tegen 1,0895 dollar bij het Europese slot dinsdag.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 20 januari 2016 09:30
  Inderdaad - gisteren is de sky-the-limit en knalt de AEX omhoog.
  Vandaag knalt de AEX keihard omlaag en zelfs onder de 400 punten alweer.
  Het is enorm oppassen en trap er niet in op dagen al gisteren.
  Ik vrees dat er veel nat zijn gegaan daardoor.
  De beursen hebben geen grond onder de voeten, alles is los zand.
  Er is teveel wat onzekerheid bied en natuurlijk zijn er "hoop" dagen zoals gisteren.
  Alleen is het enorm dom om op hoop en "de trein missen" in te stappen omdat men bang is anders koerswinst mis te lopen.
  Heel dom zelfs, want nogmaals - er is totaal geen reden om te stijgen en alle reden om verder te dalen.
  Economisch gaat het niet goed, nog steeds niet.
  China en Azie draaien niet lekker, EU heeft 0.2% inflatie...en dat na alle maatregelen en enorme opkoop-programma van Draghi - het doet letterlijk niets.
  Amerika wat de kar ook maar niet wil trekken omdat het daar ook niet echt van de grond komt.
  Consumenten geven nog steeds niet veel uit want het zijn nog steeds financieel slechte tijden en dat raakt bedrijven, hun omzet en winst en ook de economie.
  Olie-prijs die steeds verder daalt - hoewel dat gek klinkt en dus blijkbaar negatief is (ik snap voor olie-gerelateerde bedrijven ja, maar verder???).
  BR-exit (Engeland dat binnenkort met een referendum komt om wel of niet in de EU te stappen/blijven....men vreest van "eruit oftewel BRexit"....en dan Griekenland, het land dat ons al zo lang in de negatrieve greep heeft gehouden....
  Nu al een tijdje rust daar, maar het gaat daar niet goed.
  Griekenland gaat straks weer opspelen en de boel verder onder druk zetten. Ook het IMF geeft een minder prettig vooruitzicht af voor de wereld groei, is ook niet goed en helpt niet !!
  EN tenslotte - alle aanslagen en onrust daardoor.
  Lijkt allemaal geen beurs impact te hebben totdat er straks iets geraakt wordt in Amerika, Duitsland, Frankrijk (alweer) of Groot Brittanie. Geloof mij, dan gaan de koersen onderuit, want onrust willen we niet !!

  En wat is er aan positief nieuws ??
  Euhhh - een dag als gisteren ? Euhh - dat Nederland nog steeds geen aanslag te verduren heeft gehad ?? Dat IS ook verlies leidt en dus (hopelijk) tot staan gebracht kan/zal worden ?? Dat de benzine-prijs langzaam (te langzaam trouwens) omlaag gaat en dus wij als consument minder hoeven te betalen per liter ??
  Nadeel is dat het de inflatie die slechts 0.2% is verder omlaag drukt en dat deflatie weer dreigt, waarop Mario Draghi zijn opkoopprogramma startte...en wat dus blijkbaar geen ene moer helpt !!
  Tja ik zou verder geen positief nieuws weten...

  Advies : blijf voorlopig uit aandelen...het kan nog lager en wacht op een duidelijke verbetering. Instappen kan altijd nog.
  Succes
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

734,14 09:00
+0,33 +0,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links