Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PROSUS AEX:PRX.NL, NL0013654783

 • 27,880 26 feb 2024 17:37
 • -0,450 (-1,59%) Dagrange 27,780 - 28,190
 • 2.513.394 Gem. (3M) 3,4M

PROSUS in 2020

1.889 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 95 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. twinkletown 1 januari 2020 15:14
  Peter Paul de Vries over Prosus/Naspers

  P P de Vries tipt als de nummer 1 voor 2020 Naspers. Volgens hem past dit fonds goed in het rijtje groeiers (Alibaba-Alphabet, Booking) dat hij voor 2019 koos.

  Prosus (die sinds kort deel uitmaakt van de AEX-index) is de in Nederland genoteerde holding waarin de internetbelangen van Naspers zijn ondergebracht. Het belangrijkste belang – by far – is het 31,1% belang in Tencent. "Wie gelooft in de groei van de internetgigant Tencent, kan die aandelen via Prosus met korting kopen", zegt De Vries.

  Maar Prosus is meer, benadrukt hij. "Het bedrijf heeft onder andere ook belangen in C-Trip (Chinese Booking) en Delivery Hero, al voert Tencent wel de boventoon. De discount op de onderliggende waarde schommelt rond 30%."

  Goedkoper nog zijn de aandelen van de Zuidafrikaanse moeder, Naspers, die 1,2 miljard aandelen Prosus houdt. "Die staan op 230.000 Rand, waarmee de totale discount op 45 tot 50% uitkomt." Daarom valt zijn keuze op het moederbedrijf van Prosus.

  "We praten over een discount op de intrinsieke waarde, maar er zou ook waarde kunnen worden toegekend aan de goede neus die Naspers heeft voor het vinden en bouwen van nieuwe, winnende techbedrijven", zegt De Vries.
 2. [verwijderd] 1 januari 2020 16:50
  @Twinkletown: dat klopt; volgens mij was het afstoten middels prosus bedoelt om wat liquide middelen vrij te maken. Prosus zou op termijn heel interessant kunnen worden. De vraag is wat gaan ze precies doen en hoe?
  Als je op info zoekt is het vrij algemeen: investeren in bedrijven die uiteindelijk veel groei gaan maken.
 3. forum rang 10 voda 2 januari 2020 17:14
  Uitgelicht: Takeaway voert spannende overnamestrijd met Prosus

  FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
  Delivery Hero AG
  70,56 0,00 0,00 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
  Just-Eat Holding PLC
  £ 8,514 0,166 1,99 % London Stock Exchange
  Prosus NV
  68,33 1,80 2,71 % Euronext Amsterdam
  Takeaway.com
  83,70 1,50 1,82 % Euronext Amsterdam

  (ABM FN-Dow Jones) Takeaway.com heeft zichzelf afgelopen jaar in de kijker gespeeld als veelvraat met de acquisitie van Delivery Hero in Duitsland en de voorgenomen overname van het Britse Just Eat, waarbij de Nederlandse maaltijdbezorger flink in de weg werd gezeten door beursnieuweling Prosus.

  Eind 2018 kondigde Takeway.com al een grote overname aan, namelijk de acquisitie van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Voor deze overname betaalde Takeaway ongeveer 930 miljoen euro, waarvan 508 miljoen euro in contanten, aangevuld met 9,5 miljoen aandelen Takeaway. Begin dit jaar lanceerde de Nederlandse maaltijdbezorger een emissie om de overname te financieren. In maart rondde Takeaway.com de overname af.

  Stap 2
  In juli werd bekend dat Takeaway.com een eventuele combinatie met concurrent Just Eat aan het onderzoeken was. Als een verrassing kwam de interesse niet. In februari van dit jaar drong investeringsmaatschappij Cat Rock al aan bij Just Eat op een fusie met branchegenoten. Cat Rock bezat op dat moment 13,0 miljoen aandelen Takeaway en een belang van 1,9 procent in Just Eat.

  In juli kwam ook het hoge woord eruit en sloot Takeaway een voorlopige overeenkomst over de fusie met Just Eat.

  Premie van 15 procent
  Onder de afspraken kregen aandeelhouders van Just Eat voor elk aandeel dat zij bezitten 0,09744 aandeel Takeaway.com. Dit waardeerde Just Eat op 731 pence per aandeel, hetgeen een premie vertegenwoordigt van 15 procent ten opzichte van de slotkoers op 26 juli. Aandeelhouders van Just Eat zouden na de deal circa 52,2 procent van de combinatie in handen krijgen en aandeelhouders van Takeaway.com de resterende 47,8 procent.

  Analisten leken te spreken over de combinatie, waarbij onder meer de lage premie als positief werd genoemd. Bovenal zal de fusie voor de nodige schaalvoordelen zorgen. CEO Jitse Groen van Takeaway rekent daarbij op hogere marges na de fusie.

  Beleggers bleken in de eerste instantie minder enthousiast en het aandeel Takeaway stond eind juli en in de eerste dagen van augustus flink onder druk. In de tussentijd kwamen ook cijfers over de ordergroei, die in de eerste zes maanden van dit jaar 70 procent bedroeg.

  Geen gelopen race
  Analisten van Peel Hunt noemden een overname nog geen gelopen race en dat beleggers rekening moeten houden met een concurrerend bod. Bovendien uitten diverse aandeelhouders, waaronder Aberdeen en Eminence, in de media kritiek op het overnamebod, dat niet de volle intrinsieke waarde van Just Eat zou weerspiegelen.

  De koers van Takeaway.com kwam verder onder druk te staan nadat Delivery Hero drie miljoen aandelen wilde verkopen. Toen al werd gespeculeerd dat beursnieuweling Prosus, dat aandeelhouders is van Delivery Hero, met opzet de koers van Takeaway wilde drukken omdat het zelf zou azen op Just Eat. Immers betekent een dalende koers van het aandeel Takeaway, dat de geboden prijs ook lager wordt.

  Prosus betreedt strijdtoneel
  De vermoedens bleken te kloppen, toen Prosus eind oktober een bod deed op Just Eat. Prosus was toen bereid 7,10 pond per aandeel Just Eat in contanten te betalen. Dat is een premie van ongeveer 20 procent ten opzichte van het bod van Takeaway.com en de slotkoersen van 21 oktober.

  Just Eat wilde er niets van weten en bleef achter een fusie met Takeaway.com staan. Tegelijk besloot laatstgenoemde om het bod niet te wijzigen, ondanks dat de waarde van het bod in lijn met de aandelenkoers van Takeaway was gedaald.

  Prosus sloeg wel terug en verhoogde het bod naar 7,40 pond per aandeel. Prosus zou zijn bod gestand doen, zodra een meerderheid van de aandelen is aangemeld, dus bij 50 procent plus één aandeel. De zekerheid van de transactie steeg daardoor significant, volgens Prosus, aangezien voorheen een hogere acceptatiedrempel werd gehanteerd.

  ING stelde dat Prosus inderdaad de druk opvoerde bij Takeaway. Volgens de analist waren er twee opties voor Takeaway.com, namelijk zelf het bod op JustEat verhogen of een deal sluiten met Prosus over een verdeling van de Britse maaltijdbezorger. Hesselink is namelijk van mening dat Prosus het meest geïnteresseerd is in het minderheidsbelang van JustEat in iFood. Prosus heeft zelf namelijk al een meerderheidsbelang in iFood.

  De analisten van Jefferies waren van mening dat, als het erop neerkomt, het bod van Prosus uiteindelijk onweerstaanbaar zou zijn voor aandeelhouders van Just Eat. Maar tot dan toe hield Just Eat de boot af en bleef het achter Takeaway.com staan.

  Hoger bod
  Toch kwam er wel een hoger bod van Takeaway. Takeaway bood uiteindelijk omgerekend 9,16 Britse pond per aandeel Just Eat. Prosus is bereid om 8,00 pond per aandeel te betalen, in contanten.

  ING denkt dat Takeaway nog steeds aan het langste eind zal trekken, ondanks dat de deal minder aantrekkelijk is geworden voor de aandeelhouders van Takeaway omdat het overnamebod omhoog moest. Na de fusie krijgen de huidige aandeelhouders van Just Eat namelijk een belang van 57,50 procent in het fusiebedrijf. Dat was bij de eerdere bieding nog circa 52 procent.

  Het aandeel Takeaway.com won afgelopen jaar circa veertig procent, terwijl Prosus circa twaalf procent inleverde sinds de beursgang in september dit jaar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 4. forum rang 4 Mijn Vriend 7 januari 2020 08:18
  quote:

  Wolff in schaapskleren schreef op 6 januari 2020 14:18:

  Prosus gaat de strijd om JustEat verliezen lijkt 't. Gaat de koers omlaag als deze overname mislukt of juist omhoog omdat ze niet teveel betalen? Wat is jullie mening?
  Prosus heeft mi gedaan wat het had moeten doen, en wanneer ze op de achtergrond nog wat hebben gespeculeerd met hum eminente offers dan zijn ze de kt winnaar. Verliezer zijn ze niet.
 5. forum rang 10 voda 10 januari 2020 08:45
  Prosus-dochter koopt digitale lener in India

  Gepubliceerd op 10 jan 2020 om 08:41 | Views: 0

  PROSUS 09 jan
  69,67 0,00 (0,00%)

  MUMBAI (AFN) - Techinvesteerder Prosus zet sterker in op de Indiase markt voor digitaal krediet. Dochteronderneming PayU koopt daarvoor PaySense, een snel groeiend Indiaas bedrijf voor online leningen.

  PayU is van plan een meerderheidsbelang in PaySense te nemen, waarbij die laatste onderneming op 185 miljoen dollar wordt gewaardeerd. De betalingsverwerker van Prosus komt daarnaast met een kapitaalinjectie van 200 miljoen dollar voor PaySense over de brug.

  PaySense fuseert bij de deal met LazyPay, het bedrijf van PayU dat ook al via de digitale weg geld uitleent in India.
 6. forum rang 4 roloff 10 januari 2020 09:49
  quote:

  EvertS schreef op 10 januari 2020 09:22:

  Het gaat nu wel heel hard. Heb 5 weken geleden gekocht voor 59 euro en nu in ruim een maand staat het aandeel al 11 euro hoger.
  Maar goed, de koersdoelen zijn nog veel hoger dus nog geen hoogtevrees.
  @EvertS, ik investeer (sinds kort) in Prosus via Naspers. Daar zit een flinke discount op. Ooit komt dat er wel een keer uit. Ben LT belegger.

  Jij (jullie) van harte met je koersverloop op Prosus.
1.889 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 95 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

PROSUS Meer »

Koers 27,880   Verschil -0,45 (-1,59%)
Laag 27,780   Volume 2.513.394
Hoog 28,190   Gem. Volume 3.398.848
26 feb 2024 17:37
Premium

Hindernissen voor Tencent tegenvaller voor Prosus

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links