Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (925,23)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 67,21%
Lager 32,79%
Lichtgroene futures, maar zorgen jaarcijfers Prosus straks voor vuurwerk?
Beeld: iStock

Lichtgroene futures, maar zorgen jaarcijfers Prosus straks voor vuurwerk?

De AEX-index gaat een vlakke tot licht hogere opening tegemoet, nadat de stemming in Azië en vrijdag op Wall Street niet erg om over naar huis te schrijven was. Beleggers kunnen reageren op de jaarcijfers van Prosus. Later op de dag staat nog de Duitse Ifo-index op het programma.

Prosus ziet omzet met 19% yoy stijgen

Prosus is zojuist doorgekomen met de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2023/2024. Wie Prosus zegt, zegt eigenlijk Tencent, want het belang in de Chinese techreus bedraagt zo'n driekwart van de totale waarde van Prosus. De jaarcijfers van Tencent heeft u al eerder kunnen zien: het concern zag de nettowinst met 62% oplopen, mede dankzij kostenverlagingen.

Nu zijn ook de resultaten van andere deelnemingen, zoals de Britse maaltijdbezorger Delivery Hero, Chinese branchegenoot Meituan en reisplatform Trip.com, verwerkt. Hier de samenvatting:


En hier een uitgebreidere set cijfers: een omzetgroei van 19% en voor het eerst winst met de activiteiten in e-commerce ($136 miljoen):


Het bedrijf koopt relatief veel eigen aandelen in:


Theon in AScX

Vandaag maakt Theon International, dat begin dit jaar zijn beursdebuut in Amsterdam beleefde, zijn opwachting in de AScX. De fabrikant van nachtkijkers neemt de plaats in van Vivoryon. De IPO van Theon is tot nu toe een groot succes. Het aandeel staat ruim 28% boven de openingskoers.

Dat staat in schril contrast met Vivoryon, dat de beurswaarde dit jaar met maar liefst 75% zag afnemen, nadat het bedrijf de markt moest melden dat de resultaten van een onderzoe naar een middel tegen Alzheimer tegenvielen. Later meldde Vivoryon dat het middel misschien wel zou kunnen helpen tegen nierklachten, en daar is nu alle hoop op gevestigd.

Gekte woningmarkt neemt verder toe

De eigen woning is nog altijd het grootste vermogensbestanddeel voor de Nederlander. En dat vermogen groeit behoorlijk aan, althans op papier. Vorig jaar was er nog sprake van een kortstondige dip, maar de gekte op de huizenmarkt is weer helemaal terug. In mei zijn de huizenprijzen met 8,6% op jaarbasis opgelopen, aldus het CBS en het Kadaster. Dat is een flinke groeiversnelling. In april en maart stegen de huizenprijzen nog met respectievelijk 7,5% en 5,4% op jaarbasis. Op maandbasis stegen de huizenprijzen vorige maand met 1,1%.

Een koophuis verwisselde vorige maand voor gemiddeld €445.430 van eigenaar. Een jaar eerder was dat nog €403.913.

De rek lijkt er nog niet uit. Dit zijn de verwachtingen die de drie grootbanken dit voorjaar hebben afgegeven:

 • ING Research verwacht dat de huizenprijzen in 2024 met 5 tot 8% zullen stijgen.
 • ABN Amro voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar met 6% zullen oplopen en in 2025 met nog eens 5%.
 • Rabobank verwacht dat koopwoningen dit jaar gemiddeld 6,2% duurder zullen uitvallen dan in 2023, gevolgd door een verdere prijsstijging van 6,3% in 2025.

Matte stemming in Azië

De stemming op de Aziatische beurzen is wat mat. In Japan kregen multinationals die veel exporteren steun van de lage koers van de Japanse yen, die cirkelt rond het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 1990. Er ligt wel een interventie op de loer.

Hier de standen van de belangrijkste indices, geklokt om 08.00 uur:

 • Nikkei 225: +0,8%
 • TOPIX (Japan): +0,8%
 • Shanghai Shenzhen CSI 300: +0,1%
 • Shanghai Composite index: -0,5%
 • Hang Seng (Hongkong): -0,8%
 • Kospi (Zuid-Korea): -0,6%

Techaandelen lagen er wisselend bij:

 • Alibaba: -1%
 • Baidu: -2%
 • Prosus-deelneming Tencent: -1,3%
 • Samsung: +1%
 • TSMC: -3,1%
 • Advantest: +0,2%

Wall Street neemt adempauze

Wall Street heeft vrijdag een adempauze genomen, nadat de S&P500 en de Nasdaq eerder in de week hun records hadden aangescherpt. De hiervoor genoemde indices eindigden 0,2% lager. De Dow Jones-index steeg fractioneel.

Beleggers namen opnieuw winst bij Nvidia. Donderdag daalde de koers al met 3,5% luttele uren na het bereiken van een nieuw all-time high, en vrijdag ging er nog eens 3,2% van af. Branchegenoten Micron (-3,2%), Broadcom (-4,4%) en Qualcomm (-1,4%) daalden mee.

Microsoft zag de koers met 0,9% stijgen en werd daarmee weer het grootste bedrijf ter wereld. Ook Apple heeft Nvidia weer ingehaald. Maar dit blijven letterlijk dagkoersen.

De koers van Gilead veerde op met 3,2% nadat de farmaceut veelbelovende resultaten van een nieuw HIV-medicijn had gepresenteerd. EV-fabrikant Nikola (+8,4%) wist aardig te herstellen van de koersdreun van de dag ervoor, die het gevolg was van een aangekondigde omgekeerde aandelensplitsing.

De indicatoren:  

 • De futures duiden op een voorzichtige opening van de beursweek in Europa.
 • De Aziatische beurzen stonden vannacht onder druk, behalve in Japan
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) is iets gedaald naar 13,20.
 • De euro noteert 1,0696 ten opzichte van de dollar.
 • De Amerikaanse tienjaarsrente staat op 4,25% en is daarmee afgelopen week tot rust gekomen. De Nederlandse staat op 2,76%. Het renteverschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente bedraagt 76,6 basispunten en dat is nog steeds erg veel.
 • De goudprijs staat fractioneel hoger op $2.323 per troy ounce.
 • De olieprijzen staan ietsje lager. Voor een vat WTI betaalt u $80,55 en voor een vat Brent $85,02.
 • De bitcoin staat 2,8% lager op $62.224.

Nieuws, adviezen, shorts en agenda

De AFM meldt deze shorts:

Adviezen

HSBC heeft in aanloop naar de beleggersdag het koersdoel voor ASR Nederland met een euro verlaagd:

 • ASR Nederland: naar €51,50 van €52,50 en kopen - HSBC
 • Aedifica: naar €79,70 van €66,20 en kopen - Citi
 • Prosus: naar €52 van €46 en kopen - JPMorgan
 • Shell: naar 3.500 pence van 3.350 pence en kopen - JPMorgan

Agenda deze week: PCE-inflatie, beleggersdag ASR én IEX

Het hoogtepunt is de Amerikaanse PCE-inflatie van vrijdag, hét inflatiecijfer waar de Federal Reserve op let bij het bepalen van de rente. Ook houdt ASR donderdag een beleggersdag, waar nieuws uit kan komen. Dat laatste kan ook gebeuren bij de IEX Beleggersdag, aanstaande vrijdag, waar de CEO's van Unilever, NN Group, Flow Traders en TKH hun opwachting maken.

 • Maandag 14 juni: Ifo-index

Het meeste agendanieuws is al geweest. U heeft nog de Duitse Ifo-index tegoed, een graadmeter van het ondernemersvertrouwen. Economen verwachten dat de index is opgelopen van 89,3 in mei naar 89,7.

 • Dinsdag 25 juni: 'groot' consumentenvertrouwen VS en jaarcijfers FedEx

Dinsdag worden in de VS drie macrocijfers bekendgemaakt die van belang zijn: de Case Shiller huizenprijsindex, het 'grote' consumentenvertrouwen (gemeten door Conference Board) en de Chicago Fed-index. De Chicago Fed-index, die is gebaseerd op 85 verschillende factoren, duidde in april op verdere krimp. Het consumentenvertrouwen steeg vorige maand juist onverwacht.

Ook opent pakkettenbedrijf FedEx, dat onlangs nog een ontslagronde aankondigde, de boeken over het vierde kwartaal en het volledige gebroken boekjaar.

 • Woensdag 26 juni: vertrouwenscijfers en woningverkopen VS

Woensdag is er niet veel te beleven. Het Duitse en Franse consumentenvertrouwen wordt bekendgemaakt en in de VS verschijnen de verkoopcijfers van nieuwe woningen. Dit zijn doorgaans geen cijfers die de markten in beweging zetten.

 • Donderdag 27 juni: beleggersdag ASR

Op 27 juni organiseert verzekeraar ASR een beleggersdag. De verwachtingen zijn hooggespannen. Enkele analisten verhoogden in de afgelopen weken al hun koersdoel, in afwachting van aanscherping van de doelstellingen en - vooral - een stevig aandeleninkoopprogramma.

Twee centrale banken nemen een rentebesluit: die van Zweden en Turkije. De Zweedse Riksbank verlaagde vorige maand de rente met een kwartje naar 3,75%, omdat de inflatie inmiddels een aardig eind is gezakt. Als alles meezit, zitten er dit jaar nog twee renteverlagingen in het vat.

In Turkije is de inflatie nog altijd torenhoog: 68,5% op jaarbasis. Toch is de verwachting dat de rente ongewijzigd blijft. Maar deze is wel op een niveau waar we ons hier weinig bij kunnen voorstellen: 50%.

In de VS komt het derde woningbouwcijfer van deze week: het aantal opties op koopwoningen. En er komt nóg een Amerikaanse blue chip met vierdekwartaalcijfers: Nike.

 • Vrijdag 28 juni: PCE-inflatie

Vrijdag wordt het cijfer bekendgemaakt waar de financiële markten al de hele week reikhalzend naar uitkijken: de PCE-inflatie. Dit is het belangrijkste inflatiecijfer waar de Federal Reserve naar kijkt, omdat het meer data meeneemt dan de CPI. De PCE-inflatie bedraagt al twee maanden op rij 2,7%, maar economen verwachten dat het cijfer ditmaal is gedaald naar 2,6%. Als het lager uitvalt, zal dat door beleggers met gejuich worden ontvangen.


De PCE-kerninflatie (exclusief prijzen voor voeding en energie) stabiliseerde in april op 2,8% op jaarbasis en ook hier is de verwachting dat die is teruggezakt naar 2,6%.

De verwachtingen zijn hooggespannen, want eerder deze maand bleek dat de CPI, een ander belangrijk inflatiecijfer, op maandbasis niet was gestegen. Dat wakkerde de hoop aan dat het einde van de hoge rente zo langzamerhand in zicht komt.

Dat de Fed op de eerstvolgende vergadering op 31 juli een renteverlaging doorvoert, wordt nagenoeg uitgesloten. Maar september is een goede kanshebber: de markt schat de kans dat de Fed op 18 september aan de renteknop gaat draaien momenteel in op 65,5%, zo blijkt uit de zogeheten FedWatch-tool van CME Group. November is welhaast zeker: de kans dat de rente dan lager staat dan nu wordt door de markt ingeschat op 78,6%. Maar die renteverwachtingen zijn net zo veranderlijk als het Nederlandse zomerweer, dus hecht er niet te veel waarde aan.

Die vrijdag vindt ook de IEX Beleggersdag plaats, met interessante sprekers en waardevolle masterclasses vol beleggingstips waar u uw voordeel mee kunt doen. Hier leest u alles over het programma en hier koopt u kaarten.

Hierbij voor de volledigheid de agenda voor de rest van de week:

Maandag 24 juni

    10:00 uur: Ifo-index ondernemersvertrouwen juni (Dld)

Dinsdag 25 juni

    14:00 uur: Alumexx jaarvergadering
    14:30 uur: Chicago Fed-index mei (VS)
    15:00 uur: Case Shiller huizenprijzen april (VS)
    16:00 uur: Consumentenvertrouwen (Conference Board) juni (VS)
    22:00 uur: FedEx Q4-cijfers

Woensdag 26 juni

    08:00 uur: Consumentenvertrouwen juli (Dld)
    08:45 uur: Consumentenvertrouwen juni (Fra)
    10:00 uur: Value8 jaarvergadering
    11:00 uur: PB Holding jaarvergadering
    13:00 uur: Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    16:00 uur: Nieuwe-woningverkopen mei (VS)
    16:30 uur: Olievoorraden - wekelijks (VS)

Donderdag 27 juni

    06:30 uur: Producentenvertrouwen juni (NL)
    09:00 uur: ASR Beleggersdag
    09:30 uur: Rentebesluit Riksbank (Zwe)
    11:00 uur: Consumentenvertrouwen juni def. (eur)
    13:00 uur: Rentebesluit Turkse centrale bank
    14:30 uur: Economische groei eerste kwartaal def. (VS)
    14:30 uur: Orders duurzame goederen mei (VS)
    14:30 uur: Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    16:00 uur: Aanstaande woningverkopen mei (VS)
    22:00 uur: Nike Q4-cijfers

Vrijdag 28 juni

    06:30 uur: Producentenprijzen mei (NL)
    08:00 uur: Detailhandelsverkopen mei (Chi)
    08:00 uur: Economische groei eerste kwartaal def. (VK)
    08:30 uur: IEX Beleggersdag in Bussum
    08:45 uur: Inflatie juni vlpg (Fra)
    09:55 uur: Werkloosheid juni (Dld)
    14:30 uur: Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie mei (VS)
    15:45 uur: Inkoopmanagersindex Chicago juni (VS)
    16:00 uur: Consumentenvertrouwen (UvM) juni, def. (VS)

Veel succes en vooral plezier vandaag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. ash_az 24 juni 2024 16:18
  quote:

  Zerro schreef op 24 juni 2024 10:03:

  Vraagje over de omzetcijfers van Prosus.

  Bij het uitrekenen van een wijziging reken ik altijd uit:
  (nieuw - oud) / oud * 100%

  Dat toegepast op de omzet van Prosus:
  ($5467 - $4947) / $4947 * 100% = 10,5%

  Heel netjes maar wel veel minder groei dan de 19%, die ze zelf opgeven ?
  Er staat een verwijzing (2) achter de omzet van Food Delivery. Deze zijn in FY 24 lager dan in FY 23, maar toch een stijging van 22%. Waarschijnlijk iets in de vergelijkende cijfers FY 23 waardoor percentage hoger uit valt...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.