Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Update: Prosus boekt sterke omzetgroei
Beeld: Prosus

Update: Prosus boekt sterke omzetgroei

(ABM FN-Dow Jones) Prosus heeft afgelopen boekjaar een sterke omzetgroei geboekt van 19 procent, terwijl het verlies fors daalde en de e-commerce-portefeuille zoals aangekondigd winstgevend werd. Dat bleek maandag uit de resultaten van de investeerder met een beursnotering aan het Damrak.  

De omzet steeg met 19 procent, van 4,9 miljard tot 5,5 miljard dollar, vrijwel geheel afkomstig van de e-commerce-portefeuille.

De groep boekte nog een verlies van 118 miljoen dollar, maar dat was 586 miljoen dollar een jaar eerder. De e-commerce portefeuille was winstgevend met een positief resultaat van 38 miljoen dollar tegen een verlies van 413 miljoen dollar een jaar eerder.  

De vrije kasstroom van Prosus verbeterde met 773 miljoen dollar tot 524 miljoen dollar.

De zogeheten kernwinst steeg met 84 procent naar 5,0 miljard dollar.

"Onze e-commerce-portefeuille is voor het eerst winstgevend en onze doorlopende aandeleninkoop heeft aanzienlijke aandeelhouderswaarde gecreëerd", stelde interim-CEO Ervin Tu van Prosus en Naspers. Hij zal worden opgevolgd door Fabricio Bloisi per 1 juli.

Prosus had de winstgevendheid al bij de halfjaarcijfers aangekondigd.

Het aandeleninkoopprogramma creëerde 32 miljard dollar aan waarde, wat een toename van 8 procent van de intrinsieke waarde per aandeel opleverde.

 AI blijft een topprioriteit voor Prosus. "De expertise met AI die we in huis hebben en onze invoering van AI in de praktijk over de hele portefeuille zijn duidelijke concurrentievoordelen. AI is enorm waardevol bij onze inspanningen om te bouwen aan en te investeren in de volgende golf van technologieleiders."

Bij de maaltijdbezorgers boekte iFood sterke groei, met een omzetgroei van 22 procent en een meer dan drie keer zo hoge winst van 96 miljoen dollar, dankzij lagere marketingkosten en andere kostenbesparingen. Bij Delivery Hero groeide de omzet met 16 procent en steeg de aangepaste EBITDA naar 254 miljoen dollar. Swiggy was nog verlieslatend.

De divisie Classifieds of online-rubrieksadvertenties zag de omzet met 27 procent stijgen en de winst ruim verdrievoudigen tot 172 miljoen dollar.

Bij Payments & Fintech steeg de omzet met 38 procent tot 1,1 miljard dollar en daalde het verlies met 81 procent tot 31 miljoen dollar.

 Bij Edtech was de omzetgroei 9 procent, tot 148 miljoen dollar. En het verlies daalde.

Het aandeel Prosus steeg maandag 0,6 procent naar 34,77 euro.

Update: om koersreactie toe te voegen, meer informatie en waardecreatie voor aandeelhouders aan te passen van 35 naar 32 miljard dollar door foutieve melding Prosus.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Video: chippers trekken de kar in de AEX
  2. Prosus maakt eindelijk winst met e-commerce

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PROSUS kopen verkopen

81% zegt kopen

16 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.