Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Aandeel Philips Koninklijke AEX:PHIA, NL0000009538

 • 42,825 21 jun 2021 12:41
 • -0,290 (-0,67%) Dagrange 42,590 - 43,035
 • 704.733 Gem. (3M) 2M

Philips - 4e kwartaal 2015

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 25 januari 2016 15:50
  Ogen op de toekomst bij Philips - Preview

  AMSTERDAM (Dow Jones)--Philips (PHIA.AE) heeft in het vierde kwartaal naar verwachting de resultaten opnieuw zien verbeteren, ondanks valutaire tegenwind en verslechterde economische omstandigheden in diverse markten.

  "Wij verwachten solide vierdekwartaalcijfers, maar zien risico's voor de doelstellingen voor 2016", zegt JP Morgan in een vooruitblik. "Dat lijkt echter al grotendeels ingeprijsd door beleggers."

  Analisten gepeild door FactSet rekenen op een nettowinst over het vierde kwartaal van EUR163 miljoen, vergeleken met EUR134 miljoen in dezelfde drie maanden in 2014. De omzet neemt naar verwachting met circa 8% toe tot EUR7,04 miljard.

  JP Morgan rekent op een geschoonde EBITA - een belangrijke indicator voor de prestaties van Philips - van EUR819 miljoen, tegen EUR743 miljoen in 2014. Daarmee zit de Amerikaanse bank naar eigen zeggen 3% hoger dan de consensus van EUR792 miljoen. Morgan Stanley gaat uit van een afname tot EUR714 miljoen.

  Een ander belangrijk aandachtspunt is de orderinstroom bij Healthcare. Daar rekent JP Morgan op een toename van 4%.

  Ook de verwachtingen voor dit jaar zijn van belang. Philips gaf al een guidance voor 2016 bij zijn beleggersdag in september vorig jaar. "Dat is vroeg voor een bedrijf met beperkt zicht en veel tegenwind, vooral in opkomende markten", zegt JP Morgan.

  Voor 2016 mikt Philips op een verbetering van de aangepaste EBITA-marge tot 11%, maar verschillende analisten twijfelen aan de haalbaarheid van die doelstelling. De markt gaat volgens JP Morgan uit van 10,5%. "Beleggers die wij spreken verwachten niet dat Philips de 11% in 2016 gaat halen", zeggen de analisten.

  Societe Generale voorziet dat Philips in 2017 een aangepaste EBITA-marge van meer dan 12% moet kunnen realiseren. Op de middellange termijn kan de marge zelfs rond de 15% uitkomen, aldus de analisten van de bank.

  Belangrijker dan de prestaties over de afgelopen drie maanden zijn wellicht wat er het komende jaar allemaal op stapel staat voor het Nederlandse bedrijf, met als meest opvallende element de afsplitsing van Lighting, de lichtdivisie waar het ooit allemaal mee begon voor Philips.

  Lighting zal worden verzelfstandigd via een beursgang of een verkoop. Wat er met de opbrengst zal gebeuren is van groot belang, zegt JP Morgan, maar daarover heeft Philips nog weinig losgelaten.

  Ook zal Philips op zoek moeten naar een nieuwe koper voor Lumileds. Afgelopen vrijdag maakte Philips namelijk onverwacht bekend dat de verkoop van Lumileds aan Go Scale Capital is afgeketst door bezwaren van de Amerikaanse toezichthouder Committee on Foreign Investment. Philips praat nu met andere geinteresseerden over een verkoop, die overigens volledig los staat van de afsplitsing van de lichtdivisie.

  Philips rapporteert dinsdag ook voor de laatste keer op de 'oude manier' met de bekende uitsplitsing naar Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar zal Philips de nieuwe rapportagestructuur gebruiken: Healthy Living; Prevention & Home Care; Diagnosis & Treatment; en Monitoring, Informatics & Connected Care.

  Philips publiceert zijn kwartaalcijfers dinsdag om 7.00 uur. Maandag omstreeks 14.00 uur noteert het aandeel 0,2% hoger op EUR22,72, terwijl de AEX vlak koerst.


  Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

 2. forum rang 10 voda 25 januari 2016 16:11
  'Philips ziet resultaten verder verbeteren'

  Gepubliceerd op 25 jan 2016 om 11:36 | Views: 3.344

  AMSTERDAM (AFN) - Philips heeft afgelopen kwartaal wederom betere resultaten geboekt ten opzichte van een jaar eerder. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het elektronicaconcern dinsdag voorbeurs presenteert.

  De marktkenners verwachten in doorsnee dat Philips vorig kwartaal een omzet van 7,1 miljard euro heeft geboekt. Dat zou ruim 8 procent meer zijn dan een jaar eerder. Onder de streep resteerde naar verwachting een winst van 0,23 euro per aandeel, waar in het vierde kwartaal van 2014 een winst per aandeel van 0,15 euro stond.

  Philips zag zijn omzet in het derde kwartaal op vergelijkbare basis met 2 procent stijgen, tot 5,8 miljard euro. De operationele winst, afgezien van eenmalige posten, verbeterde tot 570 miljoen euro. Philips boekte een nettowinst van 324 miljoen euro, tegen een verlies van 103 miljoen euro een jaar eerder. Hoewel de resultaten verbeterden, werd de aandacht drie maanden geleden vooral opgeëist door de onverwachte problemen bij de verkoop van zijn ledcomponentenbedrijf Lumileds.

  VS

  Volgens analisten destijds had het nog maanden kunnen duren voordat Philips de bezwaren van het Commitee on Foreign Investments in de Verenigde Staten tegen de verkoop van Lumileds aan de Chinese investeerder Go Scale zou hebben weggenomen. Vorige week bleek dat de deal helemaal niet doorgaat, omdat de Amerikaanse toezichthouder geen goedkeuring gaf. Philips krijgt van een nieuwe koper mogelijk een veel lagere prijs voor het onderdeel, aldus de kenners.

  Philips zag de verkoop van medische apparatuur in het derde kwartaal vooral aantrekken in de VS. In China gingen de zaken onverminderd moeizaam. Topman Frans van Houten benadrukte destijds dat Philips in China nog altijd groeit, en dat ook komend jaar zal doen. De vooruitgang gaat er echter een stuk langzamer dan voorheen.

  Het is overigens de laatste keer dat Philips zijn financiële resultaten splitst over de divisies Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting. Het bedrijf voegt de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle samen en de lichtdivisie wordt verzelfstandigd.
 3. forum rang 4 gerrit 69 26 januari 2016 09:41
  www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/philip...

  di 26 jan 2016, 07:28
  Philips ziet markt medische apparaten opveren
  AMSTERDAM (AFN) -
  Philips heeft de vraag naar medische apparatuur in de laatste maanden van 2015 flink zien aantrekken. Met name de Chinese markt liet na een aantal zwakke kwartalen op rij een ,,substantiële'' opleving zien , zei topman Frans van Houten dinsdag in een toelichting op de kwartaalresultaten. ,,Maar het is nog te vroeg om te verklaren dat de vertraging in China voorbij is.''

  De opbrengsten uit de verkoop van medische apparatuur namen in het vierde kwartaal met een kleine 15 procent toe tot 3,3 miljard euro. Daarbij werd Philips wel flink geholpen door gunstige wisselkoerseffecten. Zonder die rugwind was de omzetgroei op 3 procent uitgekomen. De orderontvangst nam op vergelijkbare basis met 15 procent toe.
  Op de totale kwartaalomzet van 7,1 miljard (plus 9 procent) euro leed Philips een nettoverlies van 39 miljoen euro, tegen een winst van 134 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat werd gedrukt door de eenmalige kosten als gevolg van het afkopen van pensioenrisico's en door hogere belastingen. De operationele winst nam met 13 procent toe tot 842 miljoen euro.
  Afsplitsing
  Philips wil zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst nog in de eerste helft van dit jaar de verlichtingsdivisie af, waarschijnlijk via een beursgang. Dat proces ligt op koers, ondanks het afketsen van de verkoop van Lumileds. De Amerikaanse autoriteiten blokkeerden de verkoop van dat onderdeel, dat led-componenten maakt, aan de Chinese investeerder Go Scale Capital (GSC).
  Van Houten zei dat Philips op zoek is naar een nieuwe koper. Hij erkende dat het niet makkelijk zal worden de overeenkomst met GSC te evenaren. Op de vraag hoeveel lager de verkoopprijs kan uitvallen, wilde hij niet ingaan. ,,Maar wij hebben geen haast om een veel lagere, minder aantrekkelijke deal te sluiten'', zei hij. De topman houdt er rekening mee dat Lumileds niet voor de zomer zal zijn verkocht.
  Philips boekte over heel 2015 een 13 procent hogere omzet van 21,4 miljard euro. De nettowinst steeg met ruim 60 procent tot 659 miljoen euro. Voor 2016 voorziet het bedrijf een gematigde autonome omzetgroei. Gezien de huidige macro-economische tegenwind valt de meeste verbetering te verwachten tegen het einde van het jaar.
 4. forum rang 10 voda 26 januari 2016 16:02
  Philips profiteert van opleving zorgorders - Update

  (Update van eerder gepubliceerd bericht 'Philips verbetert prestaties, maar lijdt verlies door pensioenlast' om meer informatie, toelichting CEO en CFO, reactie analisten en actuele koers toe te voegen)


  AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Philips nv (PHIA.AE) heeft in het vierde kwartaal van 2015 het operationele resultaat en de omzet zien stijgen, vooral door groei bij Healthcare. Onder de streep bleef echter een verlies over vanwege een eenmalige pensioenlast.

  Voor 2016 blijft chief executive Frans van Houten mikken op een bescheiden omzetgroei en wil hij voortbouwen op de operationele verbeteringen van het afgelopen jaar. Het streven om dit jaar de operationele marge op te vijzelen tot 11% werd in het persbericht niet concreet herhaald, maar blijft evengoed van kracht, zegt de CEO tegen analisten.

  Gezien macro-economische tegenwind verwacht het concern dat de verbetering vooral in de tweede helft van het jaar zal plaatsvinden. Dat is altijd al zo bij Philips, maar dit keer nog iets nadrukkelijker, zegt de nieuwe financieel directeur Abhijit Bhattacharya. Hij spreekt van 'een langzame start' van het jaar.

  De markt lijkt echter vooral oog te hebben voor de positieve elementen uit de cijferpublicatie. Rond 13.00 uur staat het aandeel op een winst van meer dan 6,5%, terwijl de AEX licht verliest.

  Het afgelopen kwartaal stutte vooral de zorgtak de groei. De vergelijkbare omzetstijging bedroeg hier 3% en de orderinstroom nam zelfs met 15% toe. Deze werd vooral gedreven door groei in Noord-Amerika, West-Europa en een substantiele opleving in China.

  Ook het onderdeel Consumer Lifestyle - dat met Healthcare het 'nieuwe Philips' zal vormen - droeg bij aan de groei. Hier namen de inkomsten met 6% toe, onder andere gedreven door dubbelcijferige groei in het segment Health & Wellness.

  Al met al steeg de omzet van Philips in het vierde kwartaal nominaal met 9% tot EUR7,1 miljard, ook dankzij gunstige wisselkoersen. Autonoom was sprake van een toename van 2%.

  De geschoonde winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITA), een belangrijke indicator voor de prestaties van Philips, steeg in het vierde kwartaal tot EUR842 miljoen van EUR743 miljoen in 2014.

  Philips presteerde daarmee beter dan verwacht. Het concern overtrof de consensus met 6%, zegt Kepler Cheuvreux.

  "Overal ging het een beetje beter", stelt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. Opmerkelijk noemde de analist de sterke stijging van de orderinstroom bij Healthcare. Hij vermoedt dat dit voor een deel een inhaaleffect was door het eerder stil leggen van de scannerfabriek in Cleveland.

  Onder de streep bleef echter een verlies over van EUR39 miljoen, tegen een winst van EUR134 miljoen een jaar eerder. Dat kwam vooral door de eerder gemelde eenmalige lasten voor het afkopen van pensioenrisico's in het VK en de VS, hogere financiele lasten en belastingen.

  "Geen verrassing", aldus Versteeg. Daarvoor had Philips duidelijk gewaarschuwd, stelt hij.

  Philips rapporteerde dinsdag voor de laatste keer op de 'oude manier' met de bekende uitsplitsing naar Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting. Vanaf nu zal Philips de nieuwe rapportagestructuur gebruiken: Healthy Living; Prevention & Home Care; Diagnosis & Treatment; en Monitoring, Informatics & Connected Care. Lighting zal apart rapporteren.

  De afsplitsing van de lichtdivisie ligt op schema. Philips verwacht zijn bakermat in de eerste helft van dit jaar te verzelfstandigen, via een beursgang of verkoop.

  Er bestaat interesse van meerdere partijen voor Lighting, en tegelijk wordt een beursgang voorbereid, herhaalt Van Houten. In een later stadium zal een beslissing worden gemaakt over het lot van de verlichtingstak.

  Afgelopen vrijdag maakte Philips onverwachts bekend dat de verkoop van onderdeel Lumileds aan Go Scale Capital is afgeketst door bezwaren van Amerikaanse toezichthouders. "Een tegenslag", zegt Van Houten. "We hadden een mooie deal, maar die gaat nu niet door."

  Analisten stellen dat het mislukken van de verkoop de waarde van de LED-componentenproducent geen goed doet. Tijdens een telefonische toelichting erkende Van Houten dat het mislukken van de deal de waardering kan beinvloeden en dat de 'aantrekkelijke' voorwaarden die eerder overeengekomen zijn, wellicht niet herhaalbaar zijn.

  Maar Lumileds blijft een aantrekkelijk bedrijf, waarvoor alweer interesse is getoond, voegt hij toe. Philips praat met nu met deze andere geinteresseerden, wat in de tweede helft van het jaar tot een nieuwe deal zou kunnen leiden, zegt Van Houten.

  De verkoop van Lumileds staat volledig los van de afsplitsing van de lichtdivisie, herhaalt de CEO. Lumileds zal ook niet weer worden samengevoegd met de rest van de lichttak. Lumileds richt zich op de productie van componenten, waar Lighting bezig is met toepassingen. Het is niet logisch ze weer bijeen te brengen, geeft hij aan.


  Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

 5. forum rang 10 voda 26 januari 2016 16:14
  Marges Philips overtreffen verwachtingen - Market Talk

  AMSTERDAM (Dow Jones)--De omzet van Philips (PHIA.AE) over het vierde kwartaal was globaal in lijn met de verwachtingen, maar de aangepaste EBITA van EUR842 miljoen overtrof de consensus met 6%, zegt Kepler Cheuvreux. Dat werd vooral veroorzaakt door Consumer Lifestyle en Lighting, en ook de orderinstroom van Healthcare verraste in positieve zin, stelt analist Peter Olofsen. Hij merkt verder op dat Philips niet herhaalt dat voor 2016 een margeverbetering tot 11% wordt nagestreefd, "maar de consensus was toch al voorzichtiger met 10,3%", zegt hij. Hoewel de marges over het vierde kwartaal beter waren dan verwacht, is Kepler enigszins verbaasd over de guidance dat de verdere verbeteringen in 2016 vooral richting het einde van het jaar zullen worden gerealiseerd. Kepler heeft voor Philips een hold-advies met een koersdoel van EUR27. Dinsdag omstreeks 9.20 uur noteert het aandeel 3,8% hoger op EUR23,59, terwijl de AEX met 1,7% daalt.


  Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

 6. forum rang 10 voda 26 januari 2016 16:15
  Meevallende resultaten Philips - Market Talk

  AMSTERDAM (Dow Jones)--De resultaten die Philips (PHIA.AE) voorbeurs presenteerde waren een meevaller, stelt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. "Overal ging het een beetje beter", aldus Versteeg over de resultaten van Philips in 2015. Opmerkelijk noemde de analist de sterke stijging van de orderinstroom bij Healthcare. Versteeg vermoedt dat dit voor een deel een inhaaleffect was door het eerder stil leggen van de fabriek in Cleveland. Theodoor Gilissen was verder te spreken dat de kosten onder controle waren, hetgeen zich ook vertaalde in een EBITA-marge van 9,2% voor afgelopen jaar, 0,2 procentpunt meer dan in 2014. Daarmee zit Philips volgens Versteeg nog wel altijd ver af van de circa 11 procent die het in 2016 wil realiseren. "Dat gaan ze niet halen", zo is de analist overtuigd, daarbij ook wijzend op de analistenconsensus die op 10,3% ligt. Philips boekte, ondanks een omzetstijging van 9%, toch een nettoverlies van EUR39 miljoen. "Geen verrassing", aldus Versteeg, die vooral grote eenmalige posten, zoals pensioenkosten in Engeland, daarvan de schuld gaf. Daarvoor had Philips volgens de marktvorser echter ook duidelijk gewaarschuwd. Theodoor Gilissen Bankiers heeft een Niet Aanbevolen advies op Philips met een koersdoel van EUR24,00. Het aandeel sloot maandag 0,3% hoger op EUR22,73.


  Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Philips Koninklijke Meer »

Koers 42,825   Verschil -0,29 (-0,67%)
Laag 42,590   Volume 704.733
Hoog 43,035   Gem. Volume 1.984.347
21 jun 2021 12:41
label premium

Philips: Overdreven koersdaling na tegenvaller beademingsapparaten

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

 1. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over Philips

  29 januari 2018 16:43 - Vimeo

 2. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over Philips

  24 oktober 2016 15:23 - Vimeo

 3. video thumbnail

  A.J. Kamp over Philips

  26 januari 2016 16:14 - Vimeo

 4. video thumbnail

  TA: 'Eerst nog correctie Philips'?

  29 januari 2013 11:34 - FTV

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links