Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bitcoins kopen? Uitleg in drie stappen

Een bitcoin rekening openen in drie stappen

En nu? Na enig wikken en wegen heeft u besloten een bitcoinrekening te openen en nu wilt u maar één ding: zo snel mogelijk die eerste bitcoins op uw rekening zien staan. Maar hoe werkt dat precies? En wat is een bitcoinrekening precies? Speciaal voor bitcoin-newbies: volg deze drie stappen om met uw eerste bitcoins aan de slag te kunnen.

Stap 1: Weet wat u met bitcoin wil bereiken

Weet wat u doet wanneer u de wereld van de crypto-trading betreedt. Zorg dat u op z’n minst in grote lijnen begrijpt wat bitcoin is en welke triggers de markt in beweging kunnen zetten. Bij beleggen komen altijd risico’s kijken, maar de prijsschommelingen van bitcoin kunnen fors zijn. Beleg daarom nooit met geld dat u niet kunt missen.

Schets een helder doel. Waarom koopt u bitcoins? Is het puur om te proberen, om het aan te houden en te zien wat er gebeurt? Of om te speculeren op kortetermijn-bewegingen? Het laatste doel vergt een veel actiever en alerter beheer van uw posities dan het eerste.

Stap 2: Kies een bitcoin wallet

Om bitcoins te kunnen kopen heeft u een digitale ‘portemonnee’ nodig, waarin u bitcoins kunt ontvangen. Zo’n portemonnee wordt ook wel een wallet genoemd. Vanuit uw wallet kunt u uw bitcoin adressen (een adres verwijst naar het stukje van de blockchain dat van u is) beheren.

Zowel het beheren als het beveiligen van de wallet doet u zelf. In tegenstelling tot wat velen zeggen, vergt het openen van een wallet niet veel moeite. Er is echter een wildgroei aan verschillende soorten wallets:

 • een mobiele wallet;
 • een desktop wallet;
 • een online wallet;
 • of een hardware wallet.

De bovenstaande soorten wallets hebben hun eigen voor- en nadelen. Een mobiele wallet downloaden is simpel. Dit is simpelweg een app op je mobiele telefoon, wel wordt er afgeraden om hier grote bedragen op te zetten.

Een desktop-wallet kan worden gedownload op uw computer, maar hou er rekening mee dat deze inzichtelijk kan zijn voor alles en iedereen die in uw computer kan, dus ook virussen. Electrum is volgens kenners de beste desktop-wallet. Hij is rechtstreeks te downloaden op uw computer; de looks zijn redelijk jaren negentig, maar de werking van dit product is zeer prettig.

Online wallets worden het meest gebruikt. Deze maakt u aan bij een derde partij, waardoor u vaak maar deels eigenaar bent van uw bitcoins; lees dus goed de kleine lettertjes door. De grootste en meest bekende partij die een online wallet aanbiedt is blockchain.info.

Een hardware wallet is een relatief lastigere manier van het bewaren van je bitcoins. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een USB-stick gebruiken. Een van de beste en veiligste hardware wallets die momenteel op de markt is de Ledger Nano S. Weet wel dat wanneer u deze USB-stick of wallet kwijtraakt, uw bitcoins dan ook foetsie zijn.

Bedenk voorafgaand aan het openen van een bitcoin wallet goed wat uw voorkeur heeft. Voor het openen van een wallet kunt u terecht bij vele partijen. Wees daarom bedachtzaam en ga opzoek naar reviews, voordat u zomaar een wallet opent bij een derde partij.

Stap 3: Beginnen met bitcoins kopen

Zodra u een bitcoin-wallet heeft aangemaakt wordt het tijd voor het echte werk. U kunt nu beginnen met het ontvangen van bitcoins. Dat kan direct, van andere bitcoin-gebruikers, of u kunt ervoor kiezen om zelf uw bitcoins te kopen.

Om bitcoins te kopen kunt u terecht bij een bitcoin-wisselkantoor. De meest veilige en snelle manier om bitcoins op die manier online aan te schaffen is via iDEAL. Om te zien hoe dat werkt is het aan te raden om eerst eens een tientje over te maken.

U kunt er ook voor kiezen om bitcoins te kopen bij een exchange. Dit is een online marktplaats, waar u bitcoins koopt van andere bitcoin-gebruikers. Hiervoor hoef je niet apart een bitcoin-portemonnee te openen, want die portemonnee bevindt zich op het platform van de exchange. Het voordeel hiervan is dat de kosten vaak lager zijn dan wanneer u bitcoins aanschaft bij een derde partij.

Het nadeel is dat u zich bij een exchange moet identificeren; daarnaast is het tijdrovender om bitcoins langs deze weg aan te schaffen, omdat er eerst geld overgemaakt moet worden naar de desbetreffende exchange. Er zijn gevallen bekend van exchanges die zijn gehackt, waardoor gebruikers al hun bitcoins verloren. De grote bitcoin-exchange Mt.Gox viel hier ooit aan ten prooi. En bestaat inmiddels niet meer.

Via IEX Bitcoin is het ook mogelijk om veilig en gemakkelijk bitcoins aan te schaffen. Via dit platform, dat wordt verzorgd door Bitmymoney, koopt u bitcoins rechtstreeks via een online wallet, waardoor u dus niet apart bitcoins hoeft te kopen bij een wisselkantoor. Op deze manier ontvangt u snel en veilig en gemakkelijk uw bitcoins. IEX Bitcoin is geen exchange, maar een wisselkantoor dat u de mogelijkheid biedt om uw bitcoins op haar platform te bewaren.

Heeft u een besluit genomen? Start dan met handelen met uw eigen IEX Bitcoinrekening.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. 24 nov Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. 11 nov De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. elschenk 27 december 2017 09:47
  Via IEX Bitcoin is het ook mogelijk om veilig en gemakkelijk bitcoins aan te schaffen. Via dit platform, dat wordt verzorgd door Bitmymoney, koopt u bitcoins rechtstreeks via een online wallet, waardoor u dus niet apart bitcoins hoeft te kopen bij een wisselkantoor.

  Dat is mooi, maar kan ik dan ook op dat platform kiezen welke bitcoin ik wil hebben b.v. de 'gewone' of de bitcoin cash?
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links