Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Toppen testen

Op 0,8 punt na testte de AEX gisteren de jaartop van 340,20. De top voor de komende weken is naar mijn mening nog niet gezet. Het lijkt nog steeds een kwestie van tijd voordat hogere jaartoppen op de borden worden gezet. Gisteren werd op de daggrafiek een bearish engulfing gevormd.

Dit toppatroon wordt pas boven de 339,40 opgeheven. Verder werd de bodemlijn van de zeer korte termijn versteillingsfase (vanaf de 325,35) neerwaarts gebroken. Dit niveau lag gisteren bij 334. Er is dus sprake van een nieuw stapje terug en de AEX moet dus meer kracht opbouwen om de jaartop uiteindelijk opwaarts te breken.

De AEX is nu teruggekropen in zijn stijgende trendkanaal vanaf de bodem van 321,80. Als we kijken naar het belangrijke weekbeeld dan is er niets aan de hand en was de terugval tot begin oktober (correctie van 5%) slechts een rimpeling in het technische beeld.

Negatieve week
Belangrijker dan de bewegingen op de daggrafiek is de gevormde bullish engulfing destijds op de weekgrafiek. Als we overigens kijken naar de weekgrafiek dan valt op dat er om de week forse positieve candles worden gevormd afgewisseld met kleine negatieve candles. Dit zou dan opnieuw een negatieve week kunnen worden.

Terug naar het kortetermijnbeeld. De AEX is aanbeland bij de belangrijke steunzone van 331,90 (50-daags gemiddelde) tot de 332,85 (horizontale steun). Zolang hij hier in de komende twee dagen boven weet te blijven, lijkt alsnog een springplank te worden gevormd voor een nieuwe test en mogelijke doorbraak volgende week van de jaartop, een milder stijgende versteilingsfase.

Onder het 50-daags ontstaat ruimte naar de onderkant van het sinds oktober stijgende trendkanaal van nu 327,80. Als we nog kijken naar de technische indicatoren dan wijzen zij nog steeds opwaarts. Na de uitbraak boven de dalende toppenlijn in zowel de MACD als de RSI lijken zij nu bezig met een nieuwe terugtest voor de vorming van opnieuw een hogere bodem. De VIX is ook interessant.

Deze zou rond de huidige niveaus moeten toppen. Hij test bijna de dalende lange termijn toppenlijn en divergeert met de S&P 500 (lagere bodems in de S&P en geen hogere toppen in de VIX). Uiteindelijk moet hij in het kortetermijnbeeld wel de scherp stijgende kortetermijnbodemlijn breken om de eventuele top in de VIX  te bevestigen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
Ook de DAX testte gisteren op een haar na de toppenzone van 7.447 – 7.478. Uiteindelijk werd ook hier een toppatroon afgerond en een forse terugval gestart. Hij sloot gisteren op de stijgende bodemlijn Onder de 7.220 – 7.230 treedt dan een eerste verzwakking op richting het laatste kortetermijn vangnet van 7.120 (recente bodem).

Daaronder mag een verdere terugval naar de belangrijke 6.875 worden verwacht. Maar ook in dat scenario blijft het langere en middellangetermijnbeeld intact. De DAX zou dan ook vandaag of morgen een omkeer moeten laten zien ter afronding van de terugval van gisteren. Een stijging in de komende weken tot ruim boven de jaartoppen blijft reëel.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VS
Zwakte zit er in de VS, behalve in de SOX die wel terugviel maar nog steeds grote geldige positieve omkeerpatronen heeft afgerond. De S&P 500 zakte naar lagere bodems en sloot ook op de stijgende bodemlijn en binnen de grenzen van de 1.390 – 1.395. De bodems van begin augustus werden aangescherpt en hij sloot bij het eerste Fibonacci-retracementniveau sinds de juni-bodem.

Nog niets aan de hand in het langere beeld, maar er is nu wel een scherp dalende toppenlijn ontstaan die moet worden gebroken om te kunnen spreken van een gevormde bodem. Deze ligt vandaag bij 1.427 en daalt dagelijks bijna drie indexpunten.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-PHLX Semiconductor Sector

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
345 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Apokathilosis
0
quote:

TurboDax schreef op 8 nov 2012 om 23:26:


Apple al koopwaardig?
Of nog niet, op welk niveau dan wel?


Koopwaardig? Eén lange meerjarige glijbaan wordt het.
[verwijderd]
0
hetzelfde liedje als gister?

iets hoger openen, beetje stijgen en dan zakken als een baksteen?

of gaan we al eerder zakken omdat we wat in te halen hebben?
JoostVLS
0
Shell koersdoel omlaag door HSBC.
Ik blijf zitten tot 280
Precies wat Apo zegt: het onverwachte gebeurt.
En waarom niet weer naar 280, zoals in juni.
De situatie is allleen maar nijpender geworden.
(ga nu rondje golfen, zie het daarna wel)
345 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 598,84 -0,02%
  2. DAX 13.241,75 +0,47%

Gesponsorde links