Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat bent u bullish!

Kijkt u uit voor de overstekende beren! Nadat u, de IEX-lezers, eind september kneiterbearish was op de AEX, holt u na die prachtige +2,35% van de index over de afgelopen maand weer massaal over naar het stierenkamp. Jawel, u bent zéér bullish op de beurs en de AEX voor deze maand.

Dit blijkt uit de maandelijkse IEX Bull/Bear Enquête - de nationale beurssentimentsmeter - die wij u eind vorige week afnamen. Sorry dat ik een beetje laat ben met de uitslag, maar druk-druk-druk weet u wel. Jammer dat u met uw foute inschatting voor oktober een intussen aardig trackrecord om zeep helpt

IEX Bull/Bear Indicator: 52,4 van 48,8
Sinds mei schatte u de index steeds goed in en dat is een hele kunst, zoals iedereen weet die al even op de beurs meeloopt. Met uw draai deze maand loopt u wel het risico dat u met éér in uw oude fout vervalt: de beurs van vorige maand voorspellen. Met in één klap zoveel bulls erbij moet ik daar aan denken

De IEX Bull/Bear Indicator voor november - de optelsom van alle vragen uit de enquête - stijgt van 48,8 voor oktober naar nu 52,4!. De indicator werkt net als de inkoopmanagersindices (PMI's) die deze laatste dagen weer verschenen: 50 is het neutrale niveau: erboven is het sentiment bullish en eronder bearish.

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor november 2012 luidt als volgt (tussen haakjes de score voor oktober). U ziet het, hele volksstammen beren lopen over.

Economische ontwikkelingen

  • Zeer optimistisch: 9,6% (was 6,8%)
  • Optimistisch: 37,6% (was 25,7%)
  • Neutraal: 22,7% (was 26,2%)
  • Pessimistisch: 24,0% (was 28,8%)
  • Zeer pessimistisch: 6,1% (was 12,5%)

Aandelenmarkten algemeen

  • Zeer optimistisch: 11,3% (was 6,2%)
  • Optimistisch: 42,6% (was 26,4%)
  • Neutraal: 20,4% (was 27,3%)
  • Pessimistisch: 21,3% (was 28,4%)
  • Zeer pessimistisch: 4,3% (was 11,9%)

AEX komende zes maanden

  • Omhoog: 46,7% (was 32,7%)
  • Neutraal: 31,4% (was 35,2%)
  • Omlaag: 21,8% (was 32,1%)

AEX komende maand

  • Omhoog: 25,8% (was 17,8%)
  • Neutraal: 55,0% (was 46,2%)
  • Omlaag: 19,2% (was 36,0%)

Toppers en floppers oktober
Dan nu het stockpicken. U weet het, u kiest iedere maand zowel een aandeel dat de AEX moet out-, als eentje dat de graadmeter moet underperformen. Dat levert alle voor- en tegenstemmen op - en opgeteld een long- en een shortportfolio, die allebei de index een poepje moeten laten ruiken.

Helaas, het resultaat over oktober viel te wensen over. Toch complimenteer ik u. Omdat u bearish op de index was voor oktober, was uw keuze voor vier überdegelijke defensials logisch. Ondanks dat de AEX de andere kant uit speerde valt de schade over beide portfolio's mee - met dank aan KPN!

Toppers oktober
Rendement
Floppers oktober
Rendement
Royal Dutch Shell
-1,65%
PostNL
+12,25%
Heineken
+2,53%
ArcelorMiital
+2,42%
Fugro
-1,44%
KPN
-18,08%
DSM
+2,10%
Unibail-Rodamco
+12,09%
Gemiddeld
+0,39%
Gemiddeld
+2,17%
AEX
+2,35%
   

Toppers en floppers november
Uw portfolio's voor november vind ik minder logisch, omdat u zo bullish bent. Olies en Unies lopen nooit vooraan als de beurs oploopt. SBM Offshore en PostNL schaar ik onder noemer gokjes, want er is bij deze fondsen te veel aan de hand om ze hetzij onder defensief hetzij onder cylisch te plaatsen.

Bij de floppers zijn KPN en Air France-KLM de usual suspects, hoewel de tweede de maand erg voortvarend is begonnen... DEMB is hier de verrassing. Ik kan niet bedenken waarom, tenzij u het fonds gewoon te duur vindt. Aperam kom ik voor het eerst tegen, hoewel het een notoire AEX-underperfomer is.

Toppers november
Stemmen
Floppers november
Stemmen
Royal Dutch Shell
+31
KPN
-16
SBM Offshore
+30
D.E Master blenders 1753
-13
Unilever
+11
Air France-KLM
-11
PostNL
+9
Aperam
-10

Ik dank alle 352 lezers die de moeite namen om de enquête helemaal in te vullen en tot woensdag 30 november voor de volgende IEX Bull/Bear Enquête.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. ESG in goede en slechte tijden 6 november 2012 22:09
    Wanneer komt het besef dat de economische malaise zijn weerslag gaat krijgen op de bedrijfsresultaten. De koersen zullen toch naar aanvaardbare K/W verhoudingen moeten worden afgewaardeerd en ik kan niet anders dan zeer pessimistisch zijn over de komende maanden.
    Een crash van de omvang van de jaren 20 schat ik groter in dat een stijging.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links