Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX: 307,70-bodem?

Er is een beperkte handelsruimte in de AEX, waardoor het nog niet duidelijk is of de recente terugval al definitief ten einde is. Vanaf een top van 316,20 viel de AEX terug tot een dieptepunt van 307,70. Ik acht de kans reëel dat dit het dieptepunt is geworden, maar meer zekerheid is nodig. Hiervoor moet de AEX weer boven de 313,50 komen en sluiten.

Dit lijkt namelijk de neklijn te worden van een nieuw en groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon sinds april dit jaar. Destijds lag bij 313,50 de top. Wel is er sprake van de vorming van twee kleine schouders. Zolang deze weerstand niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans op een verdere en mogelijk diepere terugval bestaan. Om niet te eindigen als een soort quasimodo-schouder zou een terugval naar het dieptepunt van de eerste schouder (299,90) nog mogelijk zijn.

Dat verwacht ik echter niet. Buiten het dieptepunt van 307,70 (dat naar mijn mening heel goed het nieuwe dieptepunt kan zijn geworden), is er nog steun te vinden bij het 200-daags gemiddelde van 306,80 en de vorige top van 304,70. De stijgende bodemlijn langs de bodems van 281 en 293 is ondertussen opgelopen naar 301,50. Daarboven ligt verder nog het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau (tussen 281 en 337) bij 303.

Normale terugtest
Boven de 313,50 wordt deze kleine terugval dus afgerond en mag een verdere stijging naar uiteindelijk de 325 en 332 worden verwacht in de komende weken. Dit blijft mijn visie voor de komende tijd. Tussenliggende weerstanden zijn verder nog te vinden bij 316,20 (recente top), twee voormalige bodems bij 316,70 en 318,20 en een neerwaartse gap tot aan de 322.

Zodra er meer zekerheid wordt gegeven dat de volgende kortetermijnbodem op de borden staat, wordt een steilere trendmatigheid gestart, aangezien de AEX al boven de stijgende toppenlijn brak en tijdens deze terugval niet de onderkant aantikte. Kijkend naar de RSI, VIX en MACD, lijkt ook hier al sprake te zijn van een normale terugtest middels hogere bodems, dan wel een lagere top in de VIX.

Opvallend is dat op de weekgrafiek pas afgelopen week duidelijke crossings (koopsignalen) werden gegeven in de MACD en de RSI.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500 & Nasdaq 100
In de VS testte zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100 precies de onderkant van het stijgende kortetermijntrendkanaal. Een slotbeweging hieronder zou meer neerwaartse ruimte vrijmaken, maar niet het beeld voor de komende weken aantasten. In de S&P 500 ligt de stijgende bodemlijn nu bij 1.335, met nog onderliggende steun bij het dieptepunt van 1.333.

Daaronder zou ruimte ontstaan richting de zone 1.306 – 1.309. Voor de komende weken houd ik rekening met een verdere stijging naar uiteindelijk niveaus van ruim boven de 1.400. De Nasdaq 100 testte gisteren ook bijna de stijgende bodemlijn die vandaag bij de 2.520 is te vinden.

Opvallend was de grote hammer die gisteren werd gevormd. De kans is dus ook in deze index groot dat het dieptepunt is gevormd en hij in de komende week weer kan oplopen richting hogere kortetermijntoppen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

138 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juli 2012 10:20
    quote:

    VD schreef op 12 juli 2012 10:15:

    Markten liggen er nog steeds sterk bij, ondanks huidige minnen, blijft ongelooflijk.

    Vandaag of morgen de eerste (minimale) positieve economische signalen en enige weg lijkt omhoog, wat er ook gebeurd.

    Blijf mij focussen naar boven, vandaag wederom calls aangeschaft.

    Ja inderdaad ik had niet moeten verkopen. ze staan nog steeds sterk
138 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links