Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: Coronagevoelige aandelen onderuit

Slotcall: Coronagevoelige aandelen onderuit

Het begin van deze nieuwe beursweek is rustig verlopen. De AEX sluit uiteindelijk 0,3% in het groen. Dit betekent uiteraard niet dat het Damrak enkel groene cijfers kende. ING (-2,9%) gaat als gevolg van de kelderende rentes stevig omlaag

Met het nieuws dat de lockdown in ons kikkerlandje nog een poos zal aanhouden, daalden de koersen van bedrijven die hier gevoelig voor zijn. Zo zakte Basic-Fit vandaag ruim 5% weg.

Dat was meer dan alle andere bedrijven in de AMX. Binnen de AScX was het horecagroothandel Sligro (-3,4%) die zich vandaag – ietwat oneerbiedig gezegd – bij de loserclub kon scharen.

Met een beetje geluk en een beetje geprik zijn we binnenkort wel (deels) verlost van de lockdown, waarna deze bedrijven weer kunnen floreren. De markt sorteerde hier de afgelopen maanden al op voor. De koers van de groothandel is sinds november bijna in waarde verdubbeld.

Lira onderuit

Het nieuws over de keldering van de Turkse lira mag natuurlijk niet ontbreken in deze slotcall. Dit lijkt een direct gevolg van het plotse ontslag van de baas van de Turkse centrale bank. President Erdogan heeft vorige week voor de derde keer in anderhalf jaar tijd de topman van de Turkse centrale bank de laan uitgestuurd.

Gevolg is dat de Turkse beurs een duikvlucht maakte van zo’n 9%. De Turkse lira zakte zelfs met 12% weg ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit maakt pijnlijk duidelijk waarom het belangrijk is om als belegger verder te kijken dan de eigen landsgrenzen.

BAM

Bouwbedrijf BAM (-2,4%) behoorde begin dit jaar nog tot de toppers van de Amsterdamse beurs. Nu lijkt het bedrijf even wat tegenwind te ervaren. BAM koerst inmiddels zo’n 12% onder de jaarpiek. Het bouwbedrijf blijft – zeker nu – dan ook laag gewaardeerd. Momenteel noteert BAM een forward k/w van 6,7.

Hoewel er versoepelingen voor de woningbouw te vinden zijn in de nieuwe stikstofwet, zal de strenge opstelling van de Raad van State ervoor zorgen dat de komende tijd nog niet het gewenste aantal woningen kan worden opgeleverd.

Daarnaast is de koersdip vooral te wijten aan de temperende geluiden over de inframarkt. Zo’n 20% van de totale omzet haalt BAM uit de Nederlandse inframarkt. Wat analist Peter Schutte vindt van het aandeel leest u hier:

Sofina

Nadat de beurs zijn deuren sloot afgelopen vrijdag, kwam Sofina (+3,4%) met zijn jaarcijfers. Een vreemd moment voor een bedrijf dat met mooie cijfers komt. Zo steeg de netto intrinsieke waarde afgelopen jaar met 16,6% en de beurskoers klom zelfs met 42% omhoog.

Met purpose & patience – zoals de slogan van Sofina luidt – heeft de investeringsmaatschappij een langetermijnrendement van 9,4% per jaar weten te halen. Het bedrijf heeft een breed gespreide portefeuille, waarmee het stabiliteit creëert.

Of het aandeel voor de huidige prijs nog altijd koopwaardig is leest u in deze analyse van Niels Koerts:

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omlaag.

  • Nederland: -2 basispunten (-0,25%)
  • Duitsland: -2 basispunten (-0,32%)
  • Italië: -3 basispunten (+0,64%)
  • Verenigd Koninkrijk: -2 basispunten (+0,82%)
  • Verenigde Staten: -5 basispunten (+1,68%)

Brede markt

  • De AEX stijgt 0,4% en daarmee doen we het beter dan veel andere Europese indices.
  • De Dow Jones stijgt 0,2%, maar de Nasdaq (+1,7%) gaat daar nog ruim overheen.
  • De euro stijgt 0,4% en noteert 1,193 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Goud (-0,3%) blijft vandaag aanmerkelijk beter liggen dan zilver (-2,0%).
  • Olie: WTI (-0,4%) en Brent (-0,3%) blijven dicht bij huis.
  • Bitcoin (-2,1%) zakte vandaag een beetje.

Het Damrak:

  • Zwaargewicht ASML (+2,9%) stuwt de hoofdindex richting de 700 punten. Technologie-aandelen profiteren van de lagere rente.
  • Besi (+4,0%) scoort direct bij zijn debuut. Het chiptekort neemt verder toe.
  • KBC is voorzichtiger geworden over ABN Amro (-1,9%). De Belgen vrezen een hogere boete voor ABN Amro en verlagen hun advies naar houden. Het koersdoel van €10,50 blijft gehandhaafd.
  • Arcadis (+1,9%) profiteert van een koersdoelverhoging van ING. Het aandeel heeft al een aardig ritje gemaakt, maar de grootbank ziet nog voldoende opwaarts potentieel. De targetprice gaat daarom met €12,50 omhoog naar €40 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Voorlopig nog geen versoepelingen en dat betekent slecht nieuws voor Basic-Fit (-5,0%), Sligro (-3,4%), Wereldhave (-3,1%) en ECP (-3,6%)
  • Het is mij een raadsel waarom Fugro (-3,1%) er zo slecht bij ligt. Het handelsvolume van 900.000 stukjes is benedengemiddeld.
  • Een coronabestendig aandeel zoals WDP (+1,9%) doet juist goede zaken vandaag.
  • Hunter Douglas (+1,8%) sluit ruim boven het bod van €64. De markt lijkt te hopen dat de familie Sonnenberg er nog een paar stuivers bij op doet.

Adviezen

  • ABN Amro: naar houden van opbouwen en €10,50 - KBC
  • Arcadis: naar €40 van €27,50 en kopen - ING
  • ASML: naar €550 van €430 en kopen - Cowen & Co
  • ING: naar €11 van €10,50 en kopen - UBS
  • AirFrance-KLM: naar €1,50 van €1 en verkopen - Sanford C. Bernstein & Co.

Agenda 

23 mrt Event Consensus
15:00   Randstad AvA  
15:00   VS verkoop nieuwe woningen feb 880K
22:00   Adobe Q4-cijfers  
22:00   Gamestop Q4-cijfers

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Coen Grutters

Auteur:

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Goldfish1080 22 maart 2021 18:28
    Stikstofproblematiek maak ik me niet te druk om, zelfs als CDA bij het nieuwe kabinet aansluit is er weinig om je zorgen over te maken. Alle partijen willen dat er gebouwd moeten worden dus de landbouw en industrie zullen verder moeten inkrimpen. een partij als JA21 mag van mij prima meeregeren mits ze hun plek kennen. Verantwoordelijkheid dragen voor een middenkabinet lijkt mij voor hun een prima actie, al denk ik dat ze te radicaal zijn om te kunnen onderhandelen met D66. Ze zullen als ze gaan regeren gewoon moeten meewerken aan plannen om Nederland te vergroenen, daar zijn de VVD en D66 achterban het namelijk met grote meerderheid mee eens. De manier waarop mogen ze van mij best wat input op geven (geld goed besteden, niet te hoge subsidies) maar klimaatveranderingsontkenning en regeren zit er niet in.

    Ik hoop zelf op een kabinet VVD, D66, CDA, GL, PVDA waarbij de middenklasse centraal staat en er op een duurzame manier wordt omgegaan met klimaatverandering. PVDA en GL zullen dan wel flink moeten inleveren op hun links economisch beleid en CDA zal moeten accepteren dat een combinatie van groener/kleinschalig boeren en minder landbouwground de enige oplossing is. Ik ben wel klaar met dat rechts en links. Ik wil gewoon een kabinet dat de huidige problemen aanpakt.

    Rutte heeft zich bewezen als probleemoplosser, als de rest van de partijen gewoon de gematigde D66 en VVD lijn volgt krijgen we een topkabinet dat veel kan veranderen op het gebied van werken (moet lonen, wonen, klimaat, onderwijs en vestigingsklimaat. Ruziemaken en partijprogramma's als heilig zien gaat roet in het eten gooien als ze niet opletten.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.