Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden turboregels

Gast-columnist Martine Rommen van RBS Markets geeft u in de komende twee weken belangrijke lessen over het beleggen in turbo's.


Het afgelopen jaar werd op Euronext Amsterdam voor 1,2 miljard euro aan goud gerelateerde beleggingsproducten verhandeld. Een nieuw record, al is het bedrag nog altijd zeer klein ten opzichte van de hoeveelheid goud die wereldwijd wordt verhandeld. Om een idee te geven: de clearing-omzet in goud op de London Bullion Market Association was in december 2011 dagelijks gemiddeld 36,4 miljard dollar. (Zie LMBA.)

Wilt u aan de slag met turbo’s op goud en bent u bekend met de werking en risico’s van turbo’s in het algemeen, maar nog niet specifiek met die van beleggen in goud? Graag zet ik een aantal belangrijke feiten over turbo’s op goud voor u op een rij. Daarnaast laat ik u het effect van beleggen met een hoge of lagere hefboom zien.

Turbo’s op goud volgen de spotprijs van goud
De onderliggende waarde van turbo’s op goud is de spotkoers, oftewel de prijs voor directe levering van de grondstof. De prijsontwikkeling van deze turbo’s is dus niet gerelateerd aan futureprijzen. De spotprijs van goud wordt weergegeven per troy ounce (31,1035 gram) en turbo’s op goud hebben een ratio van 10. Met één turbo op goud volgt u dus de prijs van ongeveer 3,1 gram goud.   

Met een belegging in turbo’s op goud loopt u wisselkoersrisico over het bedrag dat in de turbo is belegd
De prijzen van edelmetalen noteren in Amerikaanse dollars. Dit betekent dat u wisselkoersrisico loopt als u belegt in turbo’s op edelmetalen. U loopt echter enkel wisselkoersrisico over de waarde van de turbo, met andere woorden het bedrag dat u zelf investeert. De hefboom is niet van toepassing op het wisselkoersrisico.

Wanneer u bijvoorbeeld belegt in een turbo long op goud met een hefboom van vijf en de goudkoers stijgt met 10%, dan stijgt de waarde van de Turbo met 50%. Wanneer de goudprijs gelijk blijft maar de eurodollar-wisselkoers met 10% daalt (en de dollar dus in waarde stijgt), dan stijgt de waarde van de turbo met eveneens 10%. Wanneer de goudprijs gelijk blijft en de eurodollar-wisselkoers met 10% stijgt (en de dollar dus in waarde daalt), dan daalt ook de waarde van de turbo met 10%.

Voor zowel turbo's long als short op goud geldt dat een stijging van de waarde van de dollar een positief effect en een daling van de waarde van de dollar een negatief effect heeft op de waarde van de turbo.

Een Turbo op goud kan 24 uur per dag het stoplossniveau bereiken
Goud is 5 dagen per week, 24 uur per dag verhandelbaar. Dit betekent dat turbo’s op goud ook 24 uur per dag het stoplossniveau kunnen bereiken. Zodra het stoplossniveau van een turbo wordt bereikt, wordt de turbo beëindigd.

Dus ook wanneer bijvoorbeeld een goud turbo long ’s nachts het stoplossniveau bereikt en de goudkoers de volgende ochtend weer boven het stoplossniveau noteert zal de handel in deze turbo niet worden hervat. 

Om te bepalen of een turbo op goud het stoplossniveau heeft bereikt, wordt gebruikgemaakt van de prijzen in Reuters
De koersen die door verschillende dataleveranciers worden afgegeven voor goud zijn vaak niet exact gelijk. Dit wordt veroorzaakt doordat edelmetalen niet via één centrale beurs worden verhandeld. RBS bepaalt op basis van de koersen die worden gepubliceerd in het dataprogramma Reuters of een turbo het stoplossniveau heeft bereikt. De gegevens op Reuters zijn gebaseerd op de bied- en laatprijzen van internationale banken.

De financieringskosten zijn afhankelijk van de korte Amerikaanse rente
De financieringskosten voor turbo’s op edelmetalen zijn afhankelijk van de Amerikaanse korte rente. De financieringskosten die worden berekend over het financieringsniveau van een turbo long op edelmetalen bedragen momenteel (per 8 februari 2012) 2,26% op jaarbasis.

Dit betekent dat wanneer de financieringskosten gelijk blijven, het financieringsniveau van een turbo long op goud met een financieringsniveau van 1000 in een maand zou stijgen naar 1001,89. De financieringskosten bedragen dan bij een EUR/USD wisselkoers van 1,30 over een periode van 30 dagen 14 eurocent ( berekend als (1001,89 – 1000) / 10 * 1,30)). De financieringskosten op een turbo short bedragen momenteel 1,74% op jaarbasis over het financieringsniveau. 

U loopt kredietrisico op RBS
Net als bij alle andere turbo’s loopt u met een belegging in turbo’s op goud kredietrisico op RBS als uitgevende instelling van de turbo’s. U verkrijgt met een belegging in een goud turbo dus geen eigendom in de onderliggende waarde. Belegt u liever in een beleggingsproduct dat is gekoppeld aan fysiek goud, dan kunt u bijvoorbeeld kijken eens naar onze Fysiek Goud Tracker.  

Hoe maakt u een keuze uit de beschikbare Goud turbo’s?
Wanneer u bijvoorbeeld op de website van RBS zoekt naar turbo’s op goud, zult u zien dat u kunt kiezen uit een groot aantal turbo’s. Omdat er doorgaans veel vraag is naar turbo’s met hoge hefbomen, zorgen wij er voor dat er regelmatig nieuwe turbo’s worden uitgegeven met een stoplossniveau dicht bij de huidige koers. Maar wanneer kiest u nu voor een hoge of een lage hefboom?

In de grafiek hieronder wordt, ter illustratie, het rendement op goud en twee (hypothetische) turbo’s op goud met een hefboom van 4 en 30 weergegeven over een periode van 15 december 2011 tot en met 8 februari 2012.

Rond de kerst maakt de goudprijs een kleine beweging omhoog, waar de goud turbo long met een hefboom van 30 sterk van profiteert; op 22 december staat deze turbo long op een rendement van 77,8%. Vlak voor de jaarwisseling daalt de goudprijs en bereikt deze turbo long het stoplossniveau. Wanneer de turbo wordt afgewikkeld op het stoplossniveau, bedraagt het negatieve rendement -43,2% (in het meest negatieve scenario is de restwaarde nul en het rendement -100%).

De turbo long met een hefboom van 4 stijgt een stuk minder snel dan de turbo met een hefboom van 30 wanneer de goudprijs stijgt. Hier staat echter tegenover dat deze turbo ook minder snel daalt en minder snel het stoplossniveau bereikt bij een daling van de goudkoers. Van 15 december 2011 tot 8 februari 2012 heeft deze turbo een rendement van 43,5% laten zien, bij een stijging van de goudprijs van 10,9%.

Mijn conclusie: een turbo met een hoge hefboom kan in korte tijd een groot (positief of negatief) rendement opleveren, en is daarom vooral geschikt voor zeer actieve, ervaren beleggers met een hoge risico acceptatie. Voor minder actieve of beginnende turbobeleggers die bereid zijn risico te lopen kan een lagere hefboom een meer geschikte keuze zijn.

 

Het rendement op de goudprijs en twee hypothetische turbo’s long op goud met een hefboom van 4 en 30 van 15 december 2011 tot 8 februari 2012. Op de x-as wordt de tijd weergegeven en op de y-as het rendement.

Bovenstaand voorbeeld is gebaseerd op aannames en slechts bedoeld ter illustratie. In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met kosten. Dit voorbeeld is niet representatief voor toekomstige resultaten of rendementen.

Veel succes met handelen!



 


Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Martine Rommen schrijft deze column op persoonlijke titel. Haar mening kan derhalve afwijken van de visie van RBS. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. RBS staat onder toezicht van de AFM.TURBO® is een geregistreerde merknaam van The Royal Bank of Scotland N.V.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martine Rommen

Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Meer over Martine Rommen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 10 februari 2012 13:02
    Waarom zijn bij RBS de financieringskosten zo hoog? Ook een stuk hoger dan bv. bij de concurrentie zoals ABN. Aangezien de bank geen kredietrisico loopt zou je verwachten dat de spread veel lager zou liggen dan de +2% nu.

    Ook de bid-ask spread ligt veel hoger dan wanneer je zelf via een US broker belegt, daar zit vaak nauwelijks spread op, wat voor de hand liggend is aangezien deze markt zo liquide is.

    Verder zou ik ook de suggestie willen maken om de financieringskosten op turbo's met lage hefboom te verlagen. Immers, die worden vaak voor de lange termijn gehouden.

    Getekend,
    Een actieve belegger inclusief turbo's.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links