Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kleine terugval

De AEX is een aantal punten teruggevallen, nadat precies de oktobertop van 318,18 met een hanging man werd getest. Toch is het onduidelijk of deze consolidatie voorbij is. Er blijft meer neerwaartse ruimte open staan en het zou een normale beweging zijn, als we de neklijn van het grote positieve omkeerpatroon van 309 terugtesten.

Dat hóeft niet... Het blijft voor mij een koop-op-zwakte markt, waarbij een opwaartse doorbraak boven 318,18 direct de weg openzet naar de oude bekende 325. Tussenliggende weerstand is nog te vinden bij de gap van 320. Zolang 318,18 niet wordt gebroken, blijft de kans op een verdere terugval naar de 309 – en mogelijk lager – bestaan.

Let er op dat de markt groot en sterk is en het koersdoel vanuit het omkeerpatroon ligt bij 345. Verder is het lange termijnbeeld veranderd naar positief, sinds de dalende toppenlijn vanaf april twee weken geleden werd gebroken bij 301,50. De squeeze die hierna is versterkt, is fors en kende vanaf het dieptepunt van eind november op 269 nog geen echte correctie.


Klik op de grafiek voor een grote versie

En de rest
Zulke bewegingen vinden in de komende weken zeker gaan plaatsvinden en de kans blijft bestaan dat de neklijn in de komende weken alsnog wordt getest. Als ik kijk naar de overige markten dan is er ook de nodige onduidelijkheid.

  • De Eurostoxx 600 brak al de top van de afgelopen maanden, maar ondervindt nu hinder van het 200-daags gemiddelde
  • De DAX testte de neklijn in de zone 6.170 – 6.193, maar deze is in eerste instantie te sterk. De uiteindelijke opwaartse en verwachte doorbraak kan direct een volgend koopsignaal opleveren. Zolang dat niet gebeurt, blijft er meer neerwaartse druk mogelijk

  • Klik op de grafiek voor een grote versie

  • De Russell 2000 (zeg maar de Amerikaanse AMX) drukt tegen een zware horizontale zone en het 200-daags gemiddelde aan
  • De Nasdaq 100 en de SOX braken beiden boven een belangrijke dalende toppenlijn van de afgelopen weken en geven daarmee een volgende verbetering aan. De Nasdaq 100 zal nu een volgende test kunnen laten zien van de zware weerstand van 2.440. Ik acht de kans groot dat de index in de komende weken wel hierboven uitbreekt
  • De S&P 500 brak al de neklijn van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon en testte deze (1.267) gisteren bijna terug. Er is meer neerwaartse druk mogelijk, maar ook hier geldt: koop-op-zwakte. Ik zie de S&P 500 in het eerste kwartaal oplopen naar 1.350 – 1.370.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 januari 2012 10:29
    Gelukkig speelt de daling vd euro, de à.s veiling, de nl economie, israël/Iran, consumentenvertrouwen nl, dalende huizenprijs, stalling liq bij ecb, geen rol meer. Kortom, toekomst ziet er klaarblijkelijk weer rooskleurig uit.

    Heb ik toh moeite mee, evenals sterke beweging up. M.i. Technisch eerst naar 310, hierna iets stuiteren om vervolgens door te zakken naar in eerste instantie minimaal 300 en hierna gestage daling.
  2. [verwijderd] 5 januari 2012 10:51
    Fijn nieuwjaar allemaal! Ik heb het lekker druk even, dus genoeg andere dingen te doen. Ik heb ook besloten me even helemaal terug te trekken met beleggen, des te rustiger :-)
    Ik vind het nog steeds leuk om te volgen en zal dat ook blijven doen, maar even niet meer aktief. Mijn ski-seizoen is begonnen en dat heb ik steeds geroepen, dat staat met stip bovenaan!!
    Ik heb al weer ruim 200 km op de langlauflatten erop zitten.
    Eindstand 2011:

    1000 km hardlopen
    1000 km ski
    1500 km MTB

    Ik ben tevreden over 2011 en ik ga dit jaar een trapje hoger, de kinderen worden groter, mijn oudste zoon is 12 nu en kan mee op wat langere, rustige tochten. Heerlijk!

    Dat was even buiten de beurs om, sorry voor diegenen die vinden dat zoiets niet op het TA forum thuishoort... :-)

    Wat betreft beleggen is 2011 uitgekomen met ruim 4.000,- plus. Een slechte dag met domme trades gaf 1400,- verlies en was voor mij de zwarte maandag in december.

    Verwachtingen voor 2012 zijn zoals eerder gemeld: Eerst voortkabbelen boven de 300, na het 1e kwartaal een dikke dip. Ik denk dat de Euro toch kapot gaat in 2012. Daarom houd ik ook de contanten in NW nu. Ik zie dat de kroon sterker en sterker wordt en ik heb geen zin in valutaverlies op de koop toe. Wel even de vakantie in de zomer vast vooruit betaald met die sterke Kroon!! In 2009 moest ik 1:10 betalen op de max. Nu is het 1:7,70 Wel wat mazzel, want juist toen ik veel geld moest terughalen uit NL en dus veel Kroontjes terug kreeg stond de koers op 8,80 Daar heb ik in elk geval een mooie cent mee "verdiend"

    Verder @Truelies, heb je nog steeds je Ax1 315?? Ik denk dat je verwachtingen niet slecht ingeschat zijn, maar wel heel erg achter Bassie aan of niet??

    Suc6 In elk geval!
58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links