Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Gekke brombeer

Het mooie van voorspellingen is dat als weinig mensen je geloven het vaak het allerbeste werkt. Vorige week dacht men dat die oude brombeer gek geworden was, toen ik aangaf dat de Twindicator en de EB-indicator koopsignalen gaven.

Helemaal omdat de fundamentele situatie alles behalve rooskleurig was. Immers Dexia was toen net genationaliseerd en voor Griekenland was er nog steeds geen oplossing. Dus echt redenen om hoog te gaan waren er niet.

Maar het leuke van een beurs is dat fundamenten vaak helemaal niet belangrijk zijn. Het is helemaal niet belangrijk dat we gedoomed zijn en dat we weinig hoeven te verwachten van ons pensioen als het onze tijd is.

Natuurlijk is het schokkend om te lezen, maar uiteindelijk doet de markt waar hij zin in heeft. Nu is dit technisch vaak best aardig te verklaren. Op Twitter gaf ik het al aan dat als het echt volgens het boekje zou werken er eerst een pullback moet komen naar het uitbraakniveau om daarna verder te gaan.

Met een uitbraak bedoel ik natuurlijk de uitbraak uit de consolidatiefase. Even dacht ik dat de koersen aan de onderkant zouden gaan uitbreken, maar dat scenario heb ik weken geleden al overboord gezet.

Nu ben ik dus al een tijdje een bull, natuurlijk is dit tijdelijk. Maar nu moet ik gewoon meedoen omhoog, omdat alle signalen op groen stonden. Hoewel ik in een squeeze voor de AEX geloof naar 320 â 330 zie ik ook wel een aantal beren op het pad. Zo ligt er bijvoorbeeld een belangrijke weerstand op 310.

De dollardaling had ik ook goed gezien. Nu zit de koers tegen een weerstandslijn en is de vraag of de opgaande beweging van de euro een pullback was en de koers nu weer hard omlaag gaat of dat de koers na een korte correctie gewoon verder gaat.

Voorlopig hou ik me niet bezig met valutahandel, omdat dit nog politieker is geworden dan ooit tevoren. Hadden we in het verleden al last van uitspraken van centrale banken en van de politiek, nu is het helemaal bal en kan zelfs een minister van een klein landje enorme effecten hebben.

Liever aandelen
De Dow Jones staat onvoorstelbaar als het is, onveranderd voor het jaar (eigenlijk zelfs op winst), terwijl Dexia toch stuk is gegaan op de giftige hypotheekleningen uit de Verenigde Staten.

Griekenland was slechts een spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Ondanks dat de hele wereld problemen heeft met de Amerikaanse shit en de Amerikanen naar de Chinezen dreigen met een handelsoorlog is het juist de Dow die weinig problemen lijkt te hebben.

Europa is veel harder geraakt, maar dat is in deze huidige herstelbeweging juist positief want wij moeten ook harder herstellen dan de Amerikanen. In de Eurostoxx 50 is er voorlopig ruimte genoeg omhoog. Deze V- of W-beweging kan net zo snel als hij gedaald is ook weer stijgen.

De S&P 500 lijkt ook vrolijk hoger te kunnen vanuit de techniek gezien…

De Chinese Shenzhen B-aandelen hebben zowel in de Twnidicator als in de EB-indicator nog geen koopsignaal gegeven. Ik zou in de huidige markt even wachten tot er een koop komt.

U kunt dit signaal ook krijgen door zelf een 10-daags exponentieel gemiddelde en een 26-daags gewoon gemiddelde in uw grafiek te laten lopen. Let wel op dat het in een consolidatiefase niet echt lekker werkt.

De Bund-future heeft een verkoop gegeven en dat zou kloppen in het beeld dat aandelen het wat beter moeten gaan doen.

Drie oplossingen
Ik was vrijdag bij een presentatie van Capital Economics. Die bespraken de drie oplossingen voor onze huidige problemen.

  • Bezuinigen bij overheden, bedrijven en consumenten (Austerity)
  • Failliet van alle probleemlanden, dus Griekenland, Portugal, Italië, Spanje maar ook de Verenigde staten (Default)
  • Inflatie (Inflation

De eerste oplossing heeft grote neveneffecten omdat de consumptie terugvalt. De tweede oplossing heeft grote effecten die wel duidelijk zijn: veel geld moet afgeschreven worden. De derde oplossing heeft ook grote negatieve gevolgen, omdat de economische groei lange tijd tegen blijft vallen.

Ik zou zeggen kies er een of meerdere…


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2011 10:19
    A.u.b. gewoon allemaal positief blijven denken, dan zitten we snel weer op 345 of hoger. Zou geweldig zijn.
    Daarna mag er best weer een flinke daling volgen, dan liefst naar 240 of zo. Eerst 240 en daarna 345 is ook goed, maar dan wel even haast maken want dat is technisch iets moelijker geworden.

    Bestaat er ook zoiets als een BulleBear of BearieBull? ;-)

  2. [verwijderd] 17 oktober 2011 10:32
    Frank,

    Je schrijft "...doet de markt waar hij zin in heeft." Gezien de wispelturigheid, adviseer ik te schrijven ".. zij...".
    Inhoudelijk: Van de drie oplossingen is inflatie de enig haalbare. De oudere generatie (the have's)heeft hiervan het meeste last, met name vanwege de druk op de pensioenen. De jeugd (have not's) hebben nergens last van, maar profiteren (terecht) doordat de economie aantrekt en banen genereert. kortom: Zolang het geen hyperinflatie wordt, is inflatie zo slecht nog niet.
  3. [verwijderd] 17 oktober 2011 12:37
    ja goed gezien, maar hoe vaak zie jij het goed

    dat was 6x stuiter AEX, ik was blij met 2 ervan

    een forse hefboom op een overheidsgarantie is on-overheids. Wie gaat bloeden als het misgaat, terwijl parlementen niet akkoord gingen met 4x zoveel hulp-geld ?ik zie nog geen oplossing.

    bezuinen en infleren . Doe mij dan maar forse korte recessiespike .
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.