Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Dollar maakt het spannend

Dollar maakt het spannend

Strikt genomen kan u op de beurs niks doen zonder visie op de dollar. De munt raakt direct of indirect alle andere assets. Het is het meest geniale exportproduct ooit vind ik: de VS beleeft er al sinds Bretton Woods in 1944 lol aan. Kortom, zelfs als de dollar u geen bal interesseert, maakt u maar gewoon zin. Hup, lezen.

Het is goed te zien aan de lange koersstrepen in de grafiek, of kaarsen of candles zoals ze officieel heten. Valutapaar EUR/USD beweegt iedere dag wild om eigen as - een cent is heel normaal en dat is heel veel. De hele zomer bewogen dollar en euro per saldo echter zijwaarts, maar nu zijn er twee lagere (intradag)bodems.


Natuurlijk is dat nog lang geen trendbreuk, maar houd het in uw achterhoofd? De lange trend sinds 2008 is namelijk... En ik weet zeker dat u net als ik, al is het maar denkbeeldig, een schuin lijntje van links naar rechts naar beneden trekt over die toppen. Past aardig.


Sterke dollar? Waar moet die vandaan komen, denkt u misschien. Want dit zijn Italiaanse of zelfs Griekse cijfers, nietwaar?


Ja, maar in het land der blinden is éénoog... Hier Japan, de wereldrecordhouder. Schuld is vrijwel geheel in binnenlandse handen en hoewel er geen inflatie en groei meer zijn, is het land stinkend rijk en stijgt per saldo door de jaren heen het BBP per hoofd van de (sterk krimpende) bevolking.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.