Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Risk-on!

Slot: Risk-on!

Korte slotcall, want ik moet naar de Gouden Stier! Vermaakt u zich anders met mijn blog, ik heb mijn vingers blauw geschreven vandaag over onder andere ArcelorMittal, BAM, Ordina, Kiadis en nog veel meer.

Daarom val ik maar met de deur in huis. AEX +0,3% en géén 600, ik zie u al uw schouders ophalen. Nou, aan de andere kant van de Chinese Beursmuur wordt vandaag flink gezweet. Asjemenou... de rentes. Wat een scores. België en Frankrijk staan weer boven nul.

Speciaal voor iedereen die meende dat de rentes nóóit meer zouden gaan stijgen:

Dit is de directe trigger. Geen handelsoorlog en betere economische data: dan komt er vast geen recessie en gaan de winsten weer omhoog, is wellicht de onuitgesproken, collectieve gedachte op de beurs.

Het resultaat is een ware risk-onmodus. Uit de obligaties dus, maar ook van de defensieve in de cyclische aandelen. Ook op het Damrak, waar de laatste categorie fondsen procenten stijgen. Het marktgemiddelde, ofwel bij ons de AEX, komt daarom op het eerste oog op een wat saaie score uit. Wat brengt vandaag?

 • Alle Europese plussen bescheiden. De DAX gaat nog het hardst, misschien een goed teken
 • Wall Street stijgt ook en daarmee rollen de all time highs voor de indices weer over de borden
 • De volatiliteit zakt procenten
 • De dollar trekt aan tot 1,105
 • Olie stijgt flink, goud krijgt een tik, bitcoin ook en de rentes hebt u al gezien

Beursplein 5

ArcelorMittal, BAM en Sif zijn de Q3-cijferaars bij ons vandaag en eigenlijk rapporteren ze allemaal naar omstandigheden best goed. Eerst ArcelorMittal, hét handelsoorlogaandeel in Amsterdam, met iets minder hopeloze cijfers dan verwacht; een outlook-verlaging, maar met Chinese hoop. 

Een keer geen double-digitdaling op cijfers, het is weer eens wat anders. BAM is degelijk voor zijn doen, meldt geen nieuwe, nare verrassingen, maar... Inderdaad, ook in Bunnik beginnen ze nerveus te worden over die stikstof, want dat moet niet veel langer gaan duren, of... Vult u zelf in. 

Excuses, ik ben even niet aan Sif toegekomen, maar onze beleggersdesk wel. Ah, zit de koersdaling 'm hierin, want inderdaad: an sich zijn de cijfers zeker niet slecht. Citaatje uit Kwetsbaar Sif

De Q3-update van Sif Holding is niet slecht, maar het ter discussie staande project in de VS geeft opnieuw aanleiding tot kopzorgen. De funderingsspecialist zal rap op zoek moeten gaan naar orders elders als dat project onverhoopt niet in de boeken zal verschijnen in 2020.

Hier zijn de adviezen van vandaag:

 • Ahold Delhaize: naar €26,50 van €26 (buy) - ABN Amro
 • Ahold Delhaize: naar €26 van €24 - HSBC
 • Ahold Delhaize: naar €25 van €22 (hold) - Independent Research
 • DSM: naar €126 van €124 - UBS
 • Aperam: naar €26 van €25 (hold) - ING
 • Aperam: naar €32 van €31 - Deutsche Bank
 • BAM: naar €3 van €3,75 (hold) - KBC

Verder bewegen bijna alle aandelen op het Damrak zoals ze horen te bewegen als er risicobereidheid is.

 • Eerst maar even melden dat Eurocommercial Properties ex-dividend is, voor u van schrik uw spruitjes tegen uw schermen hoest. Probeert u ze trouwens ook eens met satésaus. Die spruitjes dan, niet dat dividend. Vinden vooral de kinderen lekker.
 • De stijgers van de dag zijn chippers, financials (vooral ING is aan een dikke rit bezig), grondstoffenaandelen (zelfs AMG loopt op vandaag), Duitse industrie-aandelen (Aalberts, Kendrion) en de AMX ADHDClub (Fugro, Arcadis, Boskalis en OCI, PostNL, SBMO en TomTom doen niet veel).
 • De dalers dan? Die zijn er niet zoveel en het zijn bijna allemaal grote, grijze, geitenbreiende dividendaandelen. Met een papje. De scores vallen echter reuze mee.

Misschien tot straks bij de Gouden Stier en anders tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 09:00 IEX Podcast: Fugro, ABN Amro en twee kooptips 3
 2. 04 dec BeursVandaag: Rare fratsen 1
 3. 03 dec Humor met Starbucks

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 crux 7 november 2019 18:18
  "voor u van schrik uw spruitjes tegen uw schermen hoest. Probeert u ze trouwens ook eens met satésaus. Die spruitjes dan, niet dat dividend. Vinden vooral de kinderen lekker"

  Dit gaat natuurlijk nergens over.
  Je kunt je tekst beter gebruiken voor iets dat wel met beleggen te maken heeft.
 2. Marcel 7 november 2019 18:57
  "Risk on!" (met uitroepteken), een Volkskrantartikel over beursstijgingen. Nu nog even wachten op het 20.00 journaal item en je weet dat de top bereikt is. Laten we wel wezen; nu zo'n beetje al het positieve nieuws inzake (hoop op) handelsakkoord, Brexitdeal is ingeprijsd, wat zijn nog triggers voor verdere stijging? Liquide middelen van de Greater Fool dat de markt nog niet bereikt heeft? Renteverlagingen? Overtroffen verwachtingen van analisten (nadat zij eerder de verwachtingen in samenspraak met de bedrijven waarover zij rapporteren op een gunstig niveau gebracht hebben)?
 3. forum rang 8 Kaviaar 7 november 2019 19:11
  quote:

  LLinssen schreef op 7 november 2019 18:40:


  Erg opzichtig dat Trump zich nu direct over de aandelen markt uitlaat, dan neigt het toch wel heel erg naar bewuste manipulatie.


  Hij wordt rijker en rijker met zijn manipulaties. Zijn uitlating geeft aan dat hij er belang bij heeft.
 4. forum rang 6 Knight V 7 november 2019 19:19
  Genoeg triggers want we staan voor een technologische verandering waar je U tegen zegt.

  5G is maar het begin.

  Nooit naar de film geweest ???? (Ze geven het voorbeeld hoe de toekomst eruit gaat zien).
  Nooit naar China 5G stad geweest.
  Heb je Dubai EXPO 2020 niet gevolgd ?

  Het zijn de dinosaurussen van deze tijd die blijven hangen op het verleden.

  De triggers zijn in China al 2 jaar eerder begonnen.
  Nieuwe moderne chips, nieuwe robot protocol, nieuwe kwantum technologie..., nieuwe blockchain technologie, nieuw, nieuw, nieuw.......

  Joh, verdiep je in de toekomst en de triggers wordt uitgerold en bepaald door de bedrijven zelf, wanneer ze willen en wanneer consument genoeg heeft uitgegeven aan oude producten.

  De AEX zal continu stijgen, inherent aan economie protocols.
  Groei moet blijven. Stilstaan levert geen cent op.

  We zijn er nog lang niet.

 5. Henny92 7 november 2019 19:22
  Nog een keer handelshoop op een deal waar niemand wat aan heeft? En negatief nieuws is goed, geeft hoop op nog meer stimulans? Of negatieve cijfers die toch beter zijn dan verwacht? Ik leg mijn kooporders voor morgen voor de zekerheid 2% boven de slotkoers. Ik wil deze eindejaarsrally niet missen....ahum.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare