Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: ASML, ASMI en Besi

Liveblog: ASML, ASMI en Besi

Update 15:45 uur: VS PMI's

Houdt niet over, maar valt ook niet echt tegen. De koersen reageren niet.

 


Update 14:00 uur: Live pensioenen

Live met onder meer DNB-president Klaas Knot, pensioenhoorzitting Tweede Kamer.

Intussen een parlement verderop:

 


Update 13:00 uur: Rendement is wél een keuze :-)

Hier zijn jullie het vast mee eens, toch? Er is niks leukers dan zelf een portefeuille te hebben, zelf aandeeltjes zoeken, de adrenaline in de aderen te voelen bij een hit of een baksteen en daar dan eindeloos over doorouwehoeren. Zonder zou deze site ook niet bestaan. Ja, ik ben zelf zo'n saaie tracker-gast.

Ik moet dan ook mijn eigen pensioen beleggen, waar ik veel te laat mee ben begonnen. Ik heb die wijsheid en sommen niet van thuis (het zij zo) en van school (dat is wel verwijtbaar) meegekregen, vandaar. De adrenaline van net even te veel risico nemen, mis ik echter nog steeds i.e.d.e.r.e. beursdag.

 


Update 12:30 uur: WeWork deel zoveel

Nog een mooiere soap dan Uber.

Jammer dat er geen rechtstreekse uitzending is van de board meeting vandaag van WeWork, of The We Company, want dat kan een heuse happening worden. Al dan niet met drank en dope. Nee, ik overdrijf niet. Donderdag vertelde ik u al over deze bizarre beursgang, bedrijf en vooral de topman en zijn vrouw.

Ennuh, ga es op de blaren zitten, SoftBank.

Dat valt wel een beetje van zijn voetstuk, want de investeerder leek gouden handjes te hebben. De resultaten mogen er zeker zijn, maar zoals altijd blijft geen stockpicker of durfinvesteerder blunders of bleeders bespaard. WeWork heeft een mooi product, maar het is zeker géén raketwetenschap wat niemand anders kan.

De omzet mag jaarlijks verdubbelen (heel knap en vandaar ook die beursgang), de verliezen doen dat ook, er is concurrentie en de huidige board en CEO zijn een risico op zich. Of is ongeleide projectielen een beter woord? Anyway, SoftBank tuinde erin en probeert nu rücksichtlos te redden wat er te redden valt.  

Nog even van donderdag, misschien is het inderdaad maar beter dat Adam eventjes wat anders gaat doen. Dit gaat 'm zo niet worden aan de Big Board, vrees ik :-)

 


Update 10:15 uur: Bar, bar slechte inkoopmanagersindices

Het is herfst. En Made in Germany ligt echt op zijn gat. En de trend duidt er inderdaad op dat de hele EU richting recessie afzakt. Dit plaatst het laatste, nu al beruchte en omstreden rentebesluit van ECB-president Mario Borgia, sorry, ik bedoel Draghi, in een iets ander licht? 

Vanmiddag mag de cavalerie ons weer gaan redden, maar reken nergens op, als ik de consensus zie. Als die manufacturing PMI ook onder 50 schuift, weten we dat er recessie voor de wereldeconomie dreigt.

 • 15:45 VS Markit flash manufacturing PMI sep 50,3
 • 15:45 VS Markit flash services PMI sep 51,5

 


Update 10:00 uur: Thomas Cooked

Terwijl de herfst invalt, hoe ironisch voor een vakantiebedrijf... Anno 1841, einde van een tijdperk. Naar schatting 400.000 reizigers staan nu glazig op het vliegveld of in hun hotel te kijken hoe ze nu verder of naar huis moeten en 22.000 m/v zijn hun baan kwijt. Yup, 22.000 mensen, dat is een flinke plaats.

Er zijn meer stakeholders. Aandeelhouders waren hun geld al wat langer kwijt... Het zal uw pensioen maar zijn.

De oorzaken zijn legio. Misschien is grote gemene deler dat het concern te groot, te log en te langzaam was: veranderende markten en consumentenvoorkeuren, waar Thomas Cook onvoldoende op wist in te spelen. Misschien wel wanbestuur. Dit speelt echter al heel lang. Zie het gegoochel met namen en noteringen.

Wat is nu de trigger voor het faillissement, de hedge funds hebben het gedaan, zoals al grif rondgaat? Eens zien. Dit keer zaten ze in ieder geval niet eens massaal short, of ze hebben jaren geleden al hun slagen geslagen.

Nee, het is wat anders:

Zo dus. Bloomberg:

Investors holding credit insurance on the U.K. travel agent’s debt are set for a long-awaited payday and may cash in on as much as $250 million after the company filed for liquidation early Monday.

Uit dat Bloomberg artikel, Thomas Cook organiseerde vooral reizen naar de bergen, zoals u ziet. De Schuldenbergen welteverstaan.

The last-ditch rescue bid proposed swapping existing debt into shares, leaving Fosun holding the majority of Thomas Cook’s tour-operating business while creditors would have controlled its airlines. The company had debt of almost 2 billion pounds as of March 31.

But the challenges eventually proved insurmountable. A group of hedge funds began to organize to block the plan because it would stop them from cashing in on holdings of credit-default swaps that pay out when a company defaults.

There was also concern customers would stop buying vacations and flights from Thomas Cook for fear the company wouldn’t be around to honor their bookings.

En dat is uiteindelijk wat het concern nekt. De BBC hierover:

Thomas Cook had secured a £900m rescue deal led by its largest shareholder Chinese firm Fosun in August, but a recent demand from its banks to raise a further £200m in contingency funding had put the deal in doubt.

The BBC understands the government was asked for a bailout of £250m but that ministers concluded the money would have only saved Thomas Cook for a matter of weeks.

Prime Minister Boris Johnson pledged to help stranded holidaymakers, but also questioned whether company directors were properly motivated to "sort such matters out".

De banken, de markt en de regering: zo te zien had niemand nog vertrouwen in Thomas Cook, op hooguit Fosun na. Ja, u kunt de banken en de hedge funds de schuld geven - één keer raden wat er nu op de social media gaande is - maar zonder wanprestatie van de onderneming was er niks aan de hand geweest.

Wordt wel eens vergeten. Speculanten, haaien en sprinkhanen, of hoe u ze ook maar noemen wil, hebben alleen kans daar waar de markt is verstoord of niet functioneert, of waar wanbeleid is.

 


Update 09:10 uur: ASML, ASMI en Besi

KBC gooit onze chippers op de schop. ASML krijgt nog de ruimte van de Belgen, ze vinden het even mooi geweest met ASMI en het vuurwerk moet nu van Besi komen. 

 • ASML: naar €250 van € 230 (nuy) - KBC
 • ASMI: naar hold van buy en naar €90 van €80 - KBC
 • Besi: naar accumulate van hold en en €33 van €27 - KBC
 • ArcelorMittal: naar reduce van buy (€12) - Oddo
 • GrandVision: naar €28 van €21,50 - Morgan Stanley
 • Prosus: starten met overweight en €92 - Morgan Stanley

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

PMI

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASM International

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BE Semiconductor Industries

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ArcelorMittal

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

GrandVision

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PROSUS

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Thomas Cook Group PLC

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rekeozsejtlerap ed
1
Hedge Funds hebben i.d.d. een functie, zonder hen, zullen vele incapabele bestuurders gewoon doormodderen tot het bittere eind. Echter er zijn ook legio voorbeelden dat zij het volstrekt verkeerd hebben ingezien. Toch hebben ze een functie namelijk de bestuurskamer op scherpte houden.

Overigens is het niet allemaal pais en vree. Voorbeeld Ten Cate. Bestuur speelt onder een hoedje met P.E. / Hedgefunds, en laat de bestaande aandeelhouders in de kou....Een rafelrandje van de beurs....
Wolff in schaapskleren
1
Klopt AJ; saaie trackers vs zelf beleggen; voor iedereen die echt veel met beleggen bezig is, is de verleiding van het zelf beleggen vaak te groot. De kick van een goede keuze is dan ook vaak groter dan de teleurstelling van een misser. Om echt LT-rendement boven de markt te halen zijn discipline en diepe zakken echter wel nodig en moeten angst en hebzucht bedwongen worden. Dat lukt slechts enkelen en ook die enkeling lukt het niet steeds. De keuze is mi dus: echt passief beleggen in indexfondsen/trackers (en daarbij spreiding in sectoren, geografie en tijd aanbrengen) of gewoon accepteren dat eigen keuzes goed of fout kunnen uitpakken en dan genieten van het spel en die enkele keer dat een gecalculeerde gok goed uit pakt.
theo1
0
Ik ben geen saaie tracker-gast, maar wel een saaie blue-chip buy & hold-gast. Dat komt misschien wel een beetje op hetzelfde neer, behalve dat ik me aan geen enkele "regel" echt gebonden voel.

Maar het klopt: als je verslingerd raakt aan de adrenaline-kick, dan is je rendement verloren. Ik heb zelf het geluk daar niet zo gevoelig voor te zijn, ik ga ook rustig vol belegd op vakantie naar een plek waar ik geen internet heb en ik heb ook meerdere recessies vol belegd uitgezeten. Dat kan natuurlijk alleen met aandelen die voor zichzelf kunnen zorgen. En dan nog heb je wel eens een mispeer, en ook af en toe een goede klapper. Die heb je met trackers natuurlijk ook, maar de misperen en de klappers zijn daar beiden homeopatisch verdund. Tenzij Apple ineens naar de kloten gaat natuurlijk, dat ga je ook in je wereld-tracker echt wel voelen.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: PMI

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 16 okt Liveblog: Netflix en Brexit 5
 2. 16 okt BeursVandaag: We zijn er bijna
 3. 15 okt Liveblog: Brexit (!), Fugro, SOX... 6

Gesponsorde links