Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Gewoon een slechte dag

Slot: Gewoon een slechte dag

Laat het maar aan CNBC over om er een show van te maken. In ieder geval klopt het vandaag, de halve AEX-daling mag u bijvoorbeeld op conto van ASML schrijven. Niettemin kennen chippers behalve risico ook kansen. Alleen nu even niet. 

Dit zijn de ergste boosdoeners vandaag, met de componenten van de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) heb ik ze meteen aardig verzameld. ASML haalt overigens 17% van haar omzet uit China.

Zelfs op zo'n dag is er toch weer een bekende, edoch niet zo grote Amerikaanse autofabrikant die alle aandacht op zich vestigt: Tesla. Het fonds is behangen met schulden, maar is nog maar $37 miljard waard op de beurs. Wanneer mogen we bieders verwachten...?

Nog een zieltogend fonds, in ieder geval de is dit laagste koers sinds 1973. Verder gaan mijn data niet terug. Morgen zijn er ook aandeelhoudersvergaderingen Royal Dutch Shell en BP. Het HQ van BP in Londen werd vandaag belaagd door Greenpeace, misschien morgen meer acties?

Verder is er niet zoveel richtinggevend nieuws. Het marktbrede verhaal:

 • Alle Europese indices kleuren rood, maar alleen Italië gaat echt onderuit. Daar speelt weer veel politiek geharrewar.
 • Op Wall Street daalt de S&P 500 bescheiden, maar de Nasdaq 100 krijgt wel klappen. Chips in mineur en Apple en Alphabet verliezen vrij veel.
 • De volatiliteit loopt in Amsterdam 15% op. In New York +3,5%.
 • De dollar zakt vandaag iets terug tot 1,12.
 • Olie loopt wat op, goud ligt vlak en bitcoin raast door de eigen grafiek.
 • En de rentes? Die stijgen zowaar een keertje.

Beursplein 5

Het zit B&S Group niet mee op de beurs. Prima kwartaalupdate vandaag, maar toch weer een daling. 

Dit zijn alle adviezen van vandaag. Berenberg timet niet echt lekker met ASMI en Unilever daalt wel, maar zet toch een intradag all time high neer van €54,46:

 • Unilever: naar €56 van €50 - Jefferies
 • ASMI: naar €65 van €57 - Berenberg
 • Euronext: naar €66,50 van €66 - JP Morgan
 • Euronext: naar €67 van €61,50 - KBW

Verder nog iets?

 • ASML, AMI en Besi dus. het is weer zo'n dag? Ja, maar het speelveld kan anders komen te liggen en dat is wat er dit keer anders aan is.
 • Risico in de markt en dan zijn financials ook niet de aangewezen vluchthavens. Dat geldt ook voor bouwers en allround usual suspects als Arcadis, Fugro, TomTom, Boskalis en eigenlijk de halve AMX.
 • Typische handelsoorlogaandelen als ArcelorMittal, Aalbers, Aperam, AMG, TKH en Kendrion dalen ook weer, maar krijgen niet eens allemaal de volle laag.
 • KPN gaat dan toch weer lekker op verkoop van een bedrijfsonderdeel, maar dat fonds wil het ook nog wel een goed doen als de rest er niks van bakt. En vice versa.
 • PostNL staat op de laagste koers sinds jaren. De laagste koers is €1,46 uit 2013.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
1
Afijn, Yanks straks vermoedelijk wel weer groen, daar doen ze niet aan het forceren van een Sell in May...
Snugger
0
Zal me wat zijn zeg, als éen aandeel de complete AEX bepaald, of in z'n greep heeft, dan kunnen de overige 24 wel opdoeken…Vreemde aandelenindex krijg je dan, een éen aandeel index, en da's de bedoeling niet van de AEX als index!
Weert=No.1
0
Wij in Weert kenden Huaweeeeee niet tot voor kort. Nu wordt het allesbepalend + President D. Trumps tweeds ( vandaag nog niets van hem gehad in de inbox). Ec. neergang in Dld. + VS. Moeten we nu gaan poeten??
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 18 okt Liveblog: Kiadis gehalveerd en P... 6
 2. 18 okt BeursVandaag: Mineur 1
 3. 17 okt Liveblog: Netflix, Unies, Sligro... 5

Gesponsorde links