Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BRIC zal handhaven

De westerse indices vervolgen hun stijgende trend of maken grote bodemvormingspatronen af. En hoe ziet het technische plaatje eruit in de steeds belangrijker BRIC-landen? Mijn opinie over de AEX en S&P 500 is bekend (zie AEX breekt nek van gisteren).

De maandag besproken RTS (Rusland) laat ik hier achterwege, hoewel deze index naar mijn mening niet alleen de meest volatiele, maar ook de meest aantrekkelijke BRIC-index is. Wat gebeurt er in de overige drie landen?

Brazilië (Bovespa)
Al lange tijd ben ik zeer positief over de, net als Nasdaq 100 en SOX, vroegcyclische Bovespa-index. In mijn vorige opinie (11 juni) gaf ik aan dat deze index tijdens een correctieve fase terug kon vallen tot ongeveer 48.000.

Dit niveau is precies getest. Er is een sterke steun ontstaan en de mogelijke topvorming (een hoofd-schouder) is nooit afgemaakt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De correctieve beweging is te zien als vlagpatroon (continuatie in stijgende trend), waarbij de dalende toppenlijn met kracht is gebroken. Mijn koersdoel blijft voor de komende weken ongeveer 58.000. Maar een beweging in komende maanden richting de all-time high van 74.000 zou mij niet verbazen.

Al sinds eind vorig jaar stonden de meeste seinen op groen, eerst de uitbraak boven de dalende toppenlijn, daarna een driehoeksformatie (koersdoel 54.000) en de golden crossing van het 50-daags door het 200-daags gemiddelde (begin mei). De correctie is zoals de vorige keer vermeld, een goed instapmoment geweest.

Een doorbraak boven de 58.000 is ook belangrijk omdat hier het 61,8% Fibonacci retracementniveau ligt van de gehele bearmarkt. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat deze weerstand wordt gebroken. Toch zou het normaal zijn dat na een test in de komende weken van de 58.000 er nog een beperkte terugval komt richting 52.500 tot 53.000 punten. Zeer sterk.

India (Sensex)
De Sensex heeft half mei met een extreem grote gap (meer dan 1.500 punten) de dalende toppenlijn gebroken. Vlak hierna vond er ook een golden crossing plaats. Ook hier had ik een uitbraak wel verwacht en een koersdoel meegegeven van 15.500 punten.

De verwachte terugtest richting de gap (13.500) heeft plaatsgevonden en is achteraf ook een goed instapmoment gebleken. Het 200-daags gemiddelde draait nu langzaam opwaarts. Ondertussen noteert de Sensex alweer richting de belangrijke weerstand van 15.600. Een doorbraak hierboven is noodzakelijk om een nieuwe versnellingsfase te starten.

Tot die tijd verbetert de onderliggende toon wel, maar is er sprake van een zeer brede rectangle (continuatiepatroon). Een van de strategieën is om de Sensex in de komende dagen af te bouwen en pas op te nemen bij of een uitbraak of bij een beperkte terugval. Ik had de vorige keer al mijn koersdoel verhoogd naar 17.500.


Klik op de grafiek voor een grote versie

China (Shanghai Composite)
China blijft ook een index met een enorm stijgingspotentieel voor de komende maanden. Als eerste index wist hij meerdere dalende (langetermijn) toppenlijnen te breken en gaf al begin april een golden crossing. Er is een versnelling in de stijgende trend ontstaan boven de stijgende toppenlijn sinds eind vorig jaar.

Ondertussen is mijn enige maanden geleden afgegeven koersdoel van 3.300 bereikt. Vandaag werd de grote openstaande gap (juni vorig jaar) geheel gesloten. Dit is een volgende aanwijzing dat de trendmatig in stand blijft. Zoals de vorige keer vermeld, bestond de kans dat ik mijn koersdoel zou verhogen naar 3.800 punten. Wel lijkt de tijd rijp te worden voor eerst een normale correctieve beweging.

De Shanghai Composite is namelijk aanbeland bij het eerste (38,2%) Fibonacci retracementniveau van de gehele bearmarktbeweging. Tot op heden zijn deze correcties elke keer beperkt gebleven tot ongeveer 5%. Een beweging richting de versteilde bodemlijn van 3.100 sluit ik in de komende weken niet uit.

Dit zou ook een normale beweging zijn en tegelijk gestart kunnen worden met de pullback beweging in de komende weken van bijv. de S&P 500 en de AEX. Kopen op zwakte.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links