Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Liveblog: Weer raak op Wall Street

Liveblog: Weer raak op Wall Street

Update 22:05 uur: Sell-off Wall Street

Het valt nog mee, want de Nasdaq 100 noteerde intradag zelfs -3%. U leest overal dat een havikse Fed - zie ons blog  over het rentebesluit - volgend jaar twee keer de rente denkt te verhogen in plaats van de (door de markt) verwachte één keer. Inderdaad, daar daalden meteen de aandelen op en de dollar trok aan.

Pas in de loop van de persconferentie, toen er echt niks nieuws meer werd verteld, ging de ketttingzaag pas écht in de koersen. Kortom, najaar 2018 nam weer zijn gewone gang met het verkopen van de liquiditeit?

Die verkoop heeft wellicht een reden. Het regent winstwaarschuwingen en de analisten vullen hun excels nu ook havikser in. De winstverwachtingen gaan omlaag en wellicht is er volgend jaar maar 5% winstgroei voor de S&P 500. Ja CNBC, dit is belangrijker dan 3% of 3,25% rente volgend jaar. Of misschien minder.

De Fed houdt altijd alle opties open.

Tot morgen, tot voorbeurs. Misschien met de AEX onder 490. We zien het wel.

 


Update 16:00 uur: Micron onderuit

Geheugenfabrikant Micron Technologies opent 7% lager op een tegenvallend kwartaalbericht. Het afgelopen kwartaal (eerste kwartaal gebroken boekjaar 2019) was prima met een omzetstijging van 16% en een winst per aandeel van $2,97. Analisten gingen uit van een wpa van $2,95.

De pijn zit hem in de afzwakkende marges en het commentaar van ceo Sanjay Mehotra, die wijst op een slappe vraag. De cijfers werden gisteren nabeurs bekend gemaakt, waardoor ASML (-0,8%) en ASMI (-2,1%) tot de grotere verliezers van het Damrak behoren. Besi (+1,0%) heeft de min van vanochtend wel weggepoetst.

Nog even terug naar Micron. Het is opvallend dat beleggers slechts vier keer de verwachte winst voor 2019 bereid zijn te betalen voor een aandeel. Op het eerste oog niet duur, zeker gezien Micron beschikt over een nettokaspositie van $3 miljard. Aan de andere kant zijn de winsttaxaties wel naar beneden bijgesteld. 

Micron
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondanks dat Micron dit jaar in de hoek zit waar de klappen vallen, heeft het aandeel het sinds het einde van de crisis uitstekend gedaan op de beurs. Baas boven baas is Besi met een totaalrendement van 3000%. ASML en ASMI blijven kunnen dit extreme tempo niet bijbenen, maar hebben het ook prima gedaan.

Niels Koerts

 


Update 15:00 uur: Vegetarische Unies

De vegetarsiche Slager verwijst zelf naar het bericht op Nu.nl. Dit is het persbericht van Unilever, dat vooral bol staat van de citaten van de oprichter en baas van de Vegetarische Slager zelf.

Allemaal niet zo erg, maar voor ons beleggers bevat het bericht bar weinig informatie. Overnamesom, omzet- en winstgroei, marges en noem maar op: het staat er niet in en de site van de slager zelf meldt ze ook niet. De enige conclusie is dat Unilever op papier geen gekke en misschien een logische overname doet.

Gelukkig hebben we Google nog, maar ook dan is het lastig om omzetcijfers te vinden. Dit is het meest recente cijfer dat ik tegenkom, van begin dit jaar. Is die €12 miljoen de omzet over 2017? Het staat er niet bij. Dan pak ik er maar een bierviltje en sigarendoos bij om de fundamentele som te maken

Eigenaar Jaap Korteweg stelt dat zijn bedrijf per jaar 40% groeit, ofwel zou dan dit jaar zo'n €18 miljoen omzet behalen. Laat Unilver eens 2,5 keer de omzet betalen, dan hebben we het wellicht over een overnamesom van rond de €50 miljoen. Iemand? Ik kan niet vinden of het bedrijf winst maakt.

Jammer, ik had graag gezien hoeveel keer de winst (?) Unies betaalt en dat eens vergeleken met hoe Wessanen er nu bij dweilt. Verder is het voor u als Unilever aandeelhouder maar te hopen dat het concern niet te veel betaald. CEO Paul Polman vertrekt volgende week en dit is zijn laatste kunstje.

Laatste kunstje? Ik weet er nog een. De AEX mag deze maand Unilever op haar knietjes bedanken voor haar goede presteren. Dankzij het indexgewicht van Unies van rond 15% zit de AEX officieel nog niet een bearmarket. Bedankt Paul, gansch het land zal je vast dankbaar zijn :-) 

Intussen wordt ik getipt, de Vegetarsiche Slager heeft op Npex obligaties  uitstaan. In de notulen  kom ik deze cijfertjes tegen, heb ik nog aardig gegokt. 

De omzetstijging zet zich onverminderd voort. De netto-omzet zal naar verwachting eindigen op circa € 17,5 miljoen (genormaliseerd € 16,1 miljoen na aftrek omzet grondstoffen). De omzet uit commissies is verdubbeld naar € 780.000.  

Een analist meldt mij dat Unilever €20 (miljoen als de slager een beetje krap bij kas zit), maar misschien ook wel 100 à 150 miljoen kan flappen. Nou ja, in ieder geval is dit een heuglijke dag voor de slager, voor de voedingsgigant uit Rotterdam is deze kleine overname niet meer dan een tussendoortje.     

 


Update 10:45: VS-China

Cool filmpje, u bent in een paar minuten helemaal bijgepraat over het hoe en waarom van die Huawei zaak. Fascinerend dat armpje drukken tussen VS en China

 


Update 10:35: PostNL

Met die analist bedoel ik deze. Vat het niet persoonlijk op, Herna. PostNL runnen lijkt me lastig met onder andere die overheidsbemoeienis en regels, immer morrende vakbonden en kritische maatschappij. Op papier is PostNL spotgoedkoop tegen acht keer de winst en double digit dividendrendement, maar, maar, maar...

De laatste die 12% dividendrendement deed was jaren geleden KPN, voor ze het een paar jaar passeerde. En die shorts denkbaar blijkbaar (of ze moeten ze zijn vergeten, maar dat lijkt me sterk) dat er nóg meer van de koers af kan. Stof tot nadenken en narekenen. 

Wacht even, wat meldt FD nu? PostNL staat op punt Sandd in te lijven? Er wordt geen bedrag genoemd. Ik zie koers niet echt lopen, niemand die buy the rumour and sell the fact durft te spelen?

 


Update 09:30: Olie

Ah, vandaar die -7,3% gisteren? De koersreacties van onze oliewaarden vallen denk ik mee. SBM Offshore peer Saipem doet trouwens +1,7% op een dikke Russische opdracht.

Meer input:

 


Update 09:15 uur: Decembrrr

Gemiddeld stijgt de Dow Jones sinds 1896 - dit is het langste trackrecord dat er is - in december 1,5%.

Gelukkig zijn er altijd weer nieuwe kansen. Misschien zijn er nog huwelijken te redden met een turbootje long ofzo :-)  

 


Update 09:00 uur: Amsterdam de gekste?

Veel vraag en weinig aanbod dan maar? In weet niet wat de schrijver met gereguleerde sectro bedoelt, maar de bedragen kloppen. Kijk maar:

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. sebpb 19 december 2018 13:13
    over 2-5 jaar is de situatie
    maandag alleen de pakketdienst in de wijk
    dinsdag een postbode + pakketdienst
    woensdag, donderdag, vrijdag neemt de pakketdienst de brieven met 24 uurs levering mee want die rijdt toch in de straat
    zaterdag gaat DE postbezorg dag worden + de pakketten. (studenten baan)

    Er wordt nu al dusdanig met de tarieven gestuurd dat je je DM wel op zaterdag wil laten vallen.

    Iedereen valt maar over "post" maar de pakketdienst van PostNL is simpelweg de allerbeste van Nederland. Ik krijg hier dagelijks DHL-GLS-DPD en UPS over de vloer, excusez le mot, maar die zijn gewoon KUT. Beschadigd is al standaard delivery bij die gasten.
    Van de zomer ging het bet PostNl even iets minder qua stiptheid, één belletje en we kregen het antwoord: "meneer geloof het of niet we draaiden afgelopen 2 weken meer dan afgelopen kerst!".
    Ik zie dat steeds meer van onze leveranciers van DHL over stappen naar PostNL.

  2. forum rang 5 jonas 19 december 2018 22:19

    Noou, nou "Pas in de loop van de persconferentie, toen er echt niks nieuws meer werd verteld, ging de ketttingzaag pas écht in de koersen"

    Wat een overdrijving!. Is het al min 10/20 %?

    Hoelang is de auteur bekend met beleggen? Bij Niels zou ik het nog begrijpen, maar Arend Jan.

    Groet, Jonas
  3. forum rang 5 jonas 19 december 2018 22:37

    Arend Jan. Unilever is inmiddels van mening dat elk merk een politieke statement moet zijn. Ik vind dat idioot want politiek moet je toch wat scheiden van ondernemen. Anders nog meer politieke ruzie.

    Maar goed wil Unilever hoofdsponsor worden van GroenLinks ze doen maar. Ik zal er niet in gaan beleggen! Houdt beleggen en politiek liever bij de belegger en niet bij de hobby's van benoemde managers.

    "De omzetstijging zet zich onverminderd voort. De netto-omzet zal naar verwachting eindigen op circa € 17,5 miljoen (genormaliseerd € 16,1 miljoen na aftrek omzet grondstoffen). De omzet uit commissies is verdubbeld naar € 780.000.

    Een analist meldt mij dat Unilever €20 (miljoen als de slager een beetje krap bij kas zit), maar misschien ook wel 100 à 150 miljoen kan flappen. Nou ja, in ieder geval is dit een heuglijke dag voor de slager, voor de voedingsgigant uit Rotterdam is deze kleine overname niet meer dan een tussendoortje"

    Groet, Jonas.
  4. forum rang 4 Wittman 19 december 2018 23:09
    Percepties. Tja, zo is het altijd wel iets.

    De Tijd: Wall Street onderuit ondanks koerswijziging Fed

    "De Amerikaanse centrale bank (Fed) signaleerde woensdag dat ze in 2019 slechts twee keer in plaats van drie keer de rente zal verhogen. Toch kregen de Amerikaanse aandelenmarkten opnieuw klappen."

    AJK/IEX: Weer raak op Wall Street

    "Het valt nog mee, want de Nasdaq 100 noteerde intradag zelfs -3%. U leest overal dat een havikse Fed - zie ons blog over het rentebesluit - volgend jaar twee keer de rente denkt te verhogen in plaats van de (door de markt) verwachte één keer. Inderdaad, daar daalden meteen de aandelen op en de dollar trok aan."
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.