Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Liveblog: Boskalis insiders kopen

Liveblog: Boskalis insiders kopen

Update 16:30 uur: "Warren de verschrikkelijke"

IEX verhuist morgen - we schuiven een kilometertje op binnen de ring 020 - en daarom is het nu inpakken geblazen. Voor deze keer houd ik er daarom een keer vroeg mee op. Niels heeft straks nog wel een slotcall voor u. Ik sluit af met voor de verandering eens géén juichstuk over warren Buffett.

 


Update 15:30 uur: En dat is drie. Boskalis insiders kopen

Eerst deze. Deze ziet u onderaan ook al, Jauke van AFS heeft de HAL halfjaarrapportage van gisteravond goed doorgespit en kwam dit tegen. De Rotterdamsche Reekenmeesters hebben bijgekocht. Voor hoeveel euro is koffiedik kijken, want er zat ook stockdividend bij en HAL geeft niet de exacte cijfers.

Ik durf geen bierviltjerekensom te maken, want zowel aankoopkoers als aantallen zijn onduidelijk. Het gaat wellicht wel om aankopen ter waarde van tientallen miljoenen. Dat extra belang van 2,07% betekent namelijk 2,78 miljoen aandelen en tegen een koers van - zeg - 25 euro is dat al bijna €70 miljoen euro.   

Er is meer. Op 14 maart was het CEO Peter Berdowski zelf, toen het aandeel flink was weg gezakt, die dam maar het Damrak zelf enterde en 50.000 stuks à €25,49 bijkocht. Ka-ching, dat was €1.27 miljoen euro. Op 22 augustus volgde dit persbericht. Letterlijk precies een week in dienst en meteen voor 2,5 ton...

Royal Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) announces that Bart Heijermans, member of the Board of Management as per 1 September 2018, acquired 10,000 Boskalis shares today. The shares were purchased by Mr Heijermans with his own funds through a bank.

Drie insider trades dus bij Boskalis van zeker niet de eerste de beste. Die hebben blijkbaar alle geloof in het bedrijf op lange termijn, als ze zoveel van hun eigen geld er in steken. Zelf vind ik dat fascinerend, want bij Boskalis vraag ik mij af of het concern niet concurrentie uit het Verre Oosten (China!) krijgt.

Misschien klopt dat. maar HAL, Berdowski en Heijermans zien het blijkbaar met vertrouwen tegemoet. Boskalis rond €25 is volgens hen in ieder geval een dusdanig koopje is, dat zij er hun eigen geld op zetten. Dat is geen garantie op succes, maar een grotere koopaanbeveling is er niet.

 


Update 11:00: Het Grote Bouw Blog

Ziezo, we hebben de cijfers van alle drie de Damrak Musketiers nu gehad. BAM deed +5,97% en Heijmans +4,12% op H1-cijfers. Vandaag staat ook VolkerWessels te stralen op haar rapportage. Gelukkig maar, want de koers is diep gezonken sinds de beursgang mei vorig jaar. Ik vergelijk maar even niet met de AEX...

Voor BAM en Heijmans geldt hetzelfde: zonder steeds maar weer die stroppen als dit jaar Zeesluis IJmuiden bij BAM en VolkerWessels en Wilhelminasluis Zaandam (speelt echter al jaren) bij Heijmans presteren de bedrijven niet onaardig:

Bij BAM en Heijmans is zijn die zeperds door de jaren heen helaas couleur locale geworden. Daar mogen we de huidige besturen niet de schuld van geven, die doen er alles aan om de boel op te schonen. Het zijn allemaal oude dossiers waar ze op zitten, wat dat betreft hebben ze denk ik vooralsnog het nodige krediet.

Bij VolkerWessels ligt dat een tikje anders. Wellicht bent u juist in deze bouwer gaan beleggen, omdat ze op papier minder risico op stroppen heeft. De focus bij dit bedrijf ligt meer in zeg het maar lucratievere voortraject van projecten dan de uiteindelijke uitvoering daarvan, zoals BAM en Heijmans vooral doen.

Daarom kwam die jobstijding uit IJmuiden zo hard aan. De koers van VolkerWessels is er nog altijd niet goed van. En de cijfers ook niet, maar dat wist iedereen van tevoren. Het uitpuilende orderboek en de mooie omzetgroei in H1 redt vandaag de meubelen voor VolkerWessels. Hoe nu verder, wie moet u hebben?

Ik pak mijn, zoals ik ze zelf noem, voorwaartse waarderingsgrafieken er weer bij om een snel achterkantsigarendoosbeeld van een aandeel te krijgen. Uiteraard is dit op basis van de analistenverwachtingen.

  • Oranje: koers
  • Blauw: twaalf maands verwachte winst per aandeel
  • Groen: twaalf maands verwachte omzet
  • Paars: twaalf maands verwacht dividend per aandeel
  • Rood: twaalf maands verwachte koerswinstverhouding

In het meest ideale geval stijgen het oranje, blauwe, groene en paarse lijntje hand-in-hand van linksonder naar rechtsboven. Het rode lijntje moet eigenlijk een rechte verticale streep zijn, maar zo rationeel zijn wij beleggers niet. Nog mooier is als die juist van linksboven naar rechtsonder duikt. U begrijpt het idee. Eerst BAM.

Tja, wat moet ik hier van zeggen? Een opgefokte ADHD-peuter on-steroids had de lijntjes nog netter getrokken. U ziet die winst-en omzetverwachtingen woest heen en weer springen,  geen analist die zich er blijkbaar raad mee weet. Er is altijd wel weer wat. U ziet het meteen, dit is geen belegging maar een handelsaandeel.

Dat kan natuurlijk altijd veranderen. Het aandeel is niet zo duur - betaal nooit meer dan tien keer de winst voor een bouwbedrijf, zei een bouwanalist dit jaar tussen neus en lippen door tegen me - en áls BAM ein-de-lijk écht orde op zaken stelt, kan er wat moois in zitten. Let wel, áls.

Voor Heijmans geldt hetzelfde, hoewel het aandeel wat duurder is. Het is dit jaar dan ook al dik +30% opgelopen, omdat de markt vertrouwen heeft dat topman Ton Hillen de boel beter op de rails krijg. Lees: dat Heijmans niet ieder kwartaal weer een witte sluis uit de hoge hoed tovert.

Kijk, daarom maak ik deze grafieken. Bij VolkerWessels zie ik wel strakke en keurig oplopende lijntjes. Wel daalt de winstverwachting. Zal mij benieuwen of die na vandaag weer stijgen. De analisten zijn in ieder geval blij met de resultaten.

Schuld, kasstroom, dividend: het ziet er verder ook niet onaardig uit. Bovendien belooft het bedrijf voorzichtig te zijn bij aanbesteding voor grote infrastructuurprojecten. Als inderdaad IJmuiden een incident blijkt is het afgestrafte VolkerWessels misschien nu wel een bescheiden stockpick.

 


Update 09:50: ASR ruim verdubbeld

Dit mag best even gezegd, toch? We wachten het persbericht maar af, gok ik, dat ze Vivat overneemt.

 


Update 08:50: KPN

Dit is een forse. Uit Reuters, dit is alles, er staat niet bij hoe, wat en waarom. 

  • KPN: naar neutral van buy en naar €2,60 van €3,80 - Bank of America Merrill Lynch

Inmiddels poppen meer adviezen op:

  • Aegon: naar €6 van €6,10 (buy) - KBC
  • Unibail: naar €190 van €205 - Morgan Stanley
  • Heijmans: naar €13,25 van €12,25 (accumulate) - KBC 

En Jauke heeft weer eens goed opgelet. Buy the BOKA dip, is het motto bij HAL.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 augustus 2018 09:20
    Vreemd spelletje dat hier met KPN wordt gespeeld!
    Ze komen met goede cijfers en elke dag daalt de koers.
    Het is opvallend dat als een aandeel al een tijdje uit de gratie is er dan plotseling ook nog eens adviesverlagingen achteraf overheen komen. Die banken met hun adviezen lopen echt achter de feiten aan.

  2. forum rang 4 nb 30 augustus 2018 09:43
    een ideaal instap momentje voor believers? toch nog een upside kansje van 15-20%. Gratis en voor niks.
    Er is wel enige actie vereist.....
    - laat het slechte nieuws achter je ( tijd voor meditatie momentje)
    - slechte reultaten uit het verleden, bieden ( geen? (ik twijfel)) garantie voor de toekomst.
    - druk op de (bij-)koop knop
  3. Geutbelegger 30 augustus 2018 09:54
    Ik ben begin dit jaar ingestapt op € 2,89 en heb meerdere keren bijgekocht om mijn gemiddelde aankoopprijs te middelen. Tot op heden nog zonder succes helaas. voordeel van het huidige koersniveau is wel dat nieuwe stukken een meer dan prima dividendrendement hebben. Ondanks dat ik mij had voorgenomen om niet nog meer bij te kopen, wordt het wel erg aanlokkelijk op dit niveau..
  4. [verwijderd] 30 augustus 2018 11:59
    IEX ik wens u veel succes!
    Na 43 jaar beleggen is het mij duidelijk geworden dat met beleggen GEEN rendement te halen is. De advieswijzigingen, hebben geen enkele toegevoegde waarde, want ze worden als mosterd na de maaltijd gegeven. Eerlijk gezegd denk ik dat die advieswijzigingen heel vaak een voordeel opleveren voor de bank of instantie die daarmee komt, het is makkelijke winst ook al mag het niet.
    De IEX site heeft ook erg weinig, zeg maar geen toegevoegde waarde, je leest er alleen maar onzin, sorrie!
    Bij deze verwijder ik de IEX site van mijn favorietenlijst.
  5. forum rang 6 !@#$!@! 30 augustus 2018 14:39
    quote:

    wijsneusje schreef op 30 augustus 2018 11:59:

    IEX ik wens u veel succes!
    Na 43 jaar beleggen is het mij duidelijk geworden dat met beleggen GEEN rendement te halen is. De advieswijzigingen, hebben geen enkele toegevoegde waarde, want ze worden als mosterd na de maaltijd gegeven.
    Had je daar 43 jaar voor nodig ? Ik had dat na een jaartje of 3 geleerd.
  6. forum rang 4 nb 30 augustus 2018 15:13
    jammer, wijsneus, dat je na 43 jaar niet geleerd hebt je eigen koers te varen. Afgelopen 3-4 jaar moet je toch zeker rendement hebben kunnen halen?
    Ik herken wel enkele frustraties, maar dat komt doordat ik denk het beter te weten.
    IEX vind ik zelf wel (dagelijks) terugkerende nuttige bron. Niet perse leidend.
    (vb Kendrion is voor mij toch een open deur, na zo'n afstraffing, ook al kun je dat niet direct vangen in cijfers)
  7. [verwijderd] 30 augustus 2018 15:43
    Het zijn natuurlijk belachelijke grafieken, maargoed uit die van Heijmans is wel te halen dat die zal gaan naar waar VolkerWessels al in zit, bearmarkt.BAM hoef je ook niet te kiezen, staat er ook vlak voor, kortom geen van de ondernemingen is koopwaardig… Maar er zijn altijd wijsneuzen die dat niet zien, en volop in de aandelen gaan!
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.