Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Boskalis en ING

Liveblog: Boskalis en ING

Update 16:30 uur: Kwaliteit in de ramsj?

In januari zag het er nog naar uit dat ING dit jaar met opgeheven hoofd op 15 september tien jaar Lehman Brothers kon herdenken. Intussen heeft de bank een kwart vna haar waarde verloren en nu speelt vooral haar Turkije exposure haar parten. Een ongeluk komt nooit alleen.

Hieronder heb ik al een blogje over Boskalis dat weer eens het klappen van de zweep voelt. Opvallend is dat ondanks dat de AEX drie weken geleden op de hoogste stand van het jaar en deze bullmarket stond, een aantal gevestigde en respectabele Damrak namen het volledig laten afweten. Een greep.

Neem Wessanen: hoe duurzaam, gezond en avocado wilt u een aandeel hebben? De koers schurkt evenwel weer gevaarlijk dicht tegen de bodem van deze zomer aan en is niet eens zoveel goedkoper als toen het aandeel nog een verdieping hoger stond. Straks wordt die bodem nog duurzaam, zeg. 

 Dividendkoningin Acomo laat ook al zo'n enge hockeystickgrafiek zien: 

Accell maakt er zelfs een ijshockeystick van, alle waanzinnige historische rendementen ten spijt.

Beter Bed kan kan alleen zelfs alleen maar dromen van een hockeystick. Het fonds staat op het laagste niveau sinds 2004. Ja, dit gold eens ook als beursparel.

VolkerWessel gold ook als kwaliteit. Inmiddels zijn we een IJmuidense geldwegsluis verder en de koers staat weer peentjes in eigen grafiek te zweten. 

Gelukkig hebben we morgen de H1's van Heijmans nog?! Als we nou allemaal een kaarsje branden vanavond dat er morgen geen nieuwe tegenv.... 

 


Update 15:00 uur: Verhip, Tesla

Geen dag zonder Tesla nieuws. Pijnlijk dit? Bloomberg heeft normaal gesproken het gevoel voor humor van een Duitse Atlantikwallbunker, maar hoeft nu alleen maar droog de feiten op te noemen om ironisch te zijn. CEO Elon Musk is opportunistischer dan de meest hardcore TomTom forummers? 

Ja, ik begrijp wel waarom zowel de overige boardmembers als de raad van commissarissen niet ingrijpen en Elon Musk zijn mond niet afplakken, maar eigenlijk is het onbegrijpelijk. De huiskamervraag luidt heoveel het aandeel zou dalen, als de raad van comissarissen de CEO naar huis zouden sturen.

 


Update 14:45 uur: Boskalis

Boskalis glijdt weg op aardig volume en het enige nieuws is dat er pas overmorgen H1-cijfers zijn. Wellicht dat een tegenvallend Brunel de trigger is voor de daling...?  

Het aandeel is hoogstspeculatief dit jaar, omdat het herstel maar niet wil in zetten. Sympathiek aan Boskalis is dat het bedrijf dat altijd onomwonden vertelt. Ik heb CEO Peter Berdowski nog nooit wollig of verhullend horen praten, of smoesjes horen verkopen.      

Duimen dat Kapitein Peter (Berdoski) donderdag een rijke buit kan presenteren. Ik heb helaas alleen een verwachting voor het hele jaar: €1,01 winst per aandeel en €2.29 miljard omzet. Dit zijn de analistenschattingen voor de komende jaren van de analisten. Beter, maar nog geen vetpot. En vooral iets met lange baan en schuiven.

Deze gaf ik u zondag al en laat haarfijn zien dat de verwachtingen voor het komende jaar niet bijster enthousiast zijn. Daar is de beurs al op vooruit gelopen met dit jaar -20%? Ik hoor u al denken: ruimte voor een meevaller? Kan, maar of u nou op een dikke rally moet reken, weet ik niet met die waardering.

Er staat ook nog een bak short uit van 8,6%, maar dat loopt wel langzaam terug. Kortom, het is eigenlijk wel loeispannend die cijferpresentatie en vandaar dat er blijkbaar al vandaag topdrukte is. Behoorlijk bearish, dat dan weer wel. 

 • Oranje: koers
 • Blauw: 12 maands verwachte winst per aandeel
 • Groen: 12 maands verwachte omzet
 • Paars: 12 maands verwacht dividend per aandeel
 • Rood: 12 maands verwachtekoerswinstverhouding

 


Update 12:30 uur: "Geen Apple, maar Vestel"

Dat zat er in?

De president noemt zelfs een stockpick: 

De vergelijking is geen vergelijking, maar u weet dat u lijntjes nooit rechtdoor mag trekken. Ja mag wel, maar of ze uitkomen...?

 


Update 12:15 uur: Tien jaar Kredietcrisis

Achteraf gezien begon de Kredietcrisis op 8 februari 2007. HSBC schreef toen als eerste af op een zogenaamde subprime-portefeuille (pakketje hypotheken van ook al achteraf dubieuze kwaliteit). Niemand had ooit van die term gehoord. Dat was op 15 september 2008 wel anders toen Lehman Brothers failliet ging.

We gaan ongetwijfeld de komende weken hier veel over zien, horen en lezen. Ik geef mij eigen commentaar er even bij. Want het wordt vast weer vingerwijzen wie het hebben gedaan. 

In het vorig decennium stonden we met z'n allen te dringen voor de bankenloketten om al het gratis geld met de vele extra's aan te pakken. Niemand die vroeg of te mooi om waar te zijn inderdaad te mooi om waar was. En dat was het wel. En daar zijn we met z'n alleen schuld aan: niet alleen banken en markten. 

U valt nu van uw stoel, maar zulke reclames waren toen heel gewoon. Deze is uit 2000 meen ik. Zat in ieder reclameblok.  

 


Update uur 12:00: Cryptocarnage

Wat een dalingen weer, wie ligt er niet klaarwakker van? Mocht u uw geld in bit- of een van die andere coins hebt zitten, dan raakt u snel gepokt en gemazeld. Ik schrijf er alleen geen op de beurzen achteraan, want deze ongereguleerde jungles hebben wat mij betreft niets met normale markten van doen. Fraude, diefstal, spreads...

Officieel is het verhaal nog steeds dat er weer eens een crypto ETF niet doorgaat. Nieuws van vorige week dacht ik, maar wie ben ik. This time it's different, luidt het devies tenslotte bij de crypto's. Dat zien we inderdaad, voeg ik daar cynisch aan toe.    

Ik weet niet of wij hem zelf hebben verzonnen bij IEX, of hebben gepikt. Maakt niet uit. Beleg nooit in een product dat u niet binnen twee minuten begrijpt, is een oude IEX wijsheid. Opties uitgezonderd. Wat dat betreft heeft het hele crypto-gedoe er nog eentje opgeleverd: beleg nooit in een ongereguleerde markt.   

Anders neemt u het maar van Een Ander aan.

 


Update 11:30 uur: Advies

 • ArcelorMittal: naar €30 van €33 - Independent Research
 • ING: naar hold van reduce en naar €13 vaN €13,50 - KBC
 • Brunel: naar €15 van €16,50 (hold) - KBC
 • Flow Traders: naar underweight van equalweight en naar €20,10 van €19,65 - Morgan
 • Euronext: naar €49 van €51 euro Stanley


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 apr Vooruitblik: Records en hoofdbrekens 1
 2. 16 apr BeursVandaag: Gaat het nog een beetje? 4
 3. 15 apr BP, Shell en een enorme viezerik 5

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. HelVan you name it 14 augustus 2018 13:05
  Als je crisis wilt kun je 'm krijgen hoor, je staat er vlak voor…Niet Turkije, Brexit, handelsoorlog, of meer van die termen, maar simpelweg aandelenindexen zijn debet. En éen van deze, Turkije, Brexit, handelsoorlog, of meer van die termen, krijgt de credits, zo gaat dat.. Subprime-portefeuille was toen oorzaak.., het beestje moet een naam, en verklaring, hebben natuurlijk, maar aandelenindexen stonden hier ook garant voor.. Wederkerende cyclus, dan heb, en krijg, je dat...
 2. forum rang 4 Bart Meerdink 14 augustus 2018 13:20
  "In het vorig decennium stonden we met z''n allen te dringen voor de bankenloketten om al het gratis geld met de vele extra's aan te pakken. Niemand die vroeg of te mooi om waar te zijn inderdaad te mooi om waar was. En dat was het wel. En daar zijn we met z'n alleen schuld aan: niet alleen banken en markten."

  Je geheugen laat je in de steek. De lage rentes zijn van ná de crisis van 2008. "De" consument of "de" markt kan per definitie nooit ergens aan schuldig zijn. Schuld kun je terugvoeren naar bepaalde actoren (mensen, bedrijven, organisaties), zoals (o.a.) Goldman Sachs dat complexe rommelproducten in elkaar draaide en de eigen klanten er bewust mee oplichtte of Moody's en hun collega kredietbeoordelaars die deze rommelproducten een frauduleuze AAA rating gaven.

  Het verbaast me nog steeds dat de rating bureaus hun machtspositie hebben weten te behouden (sterker nog, ze renderen als nooit tevoren!), nadat gebleken is dat hun ratings minder waard waren dan wc-papier.
 3. Benjamin G. 14 augustus 2018 13:54
  Wellicht lees ik over de South Sea Bubble heen of het staat zeer kort benoemd. Beide is jammer. De South Sea Bubble kende een groei van 750 bedrijven die wilden investeren in de exclusieve handelsrelatie van Engeland met Zuid-Amerika. Prachtige startups met namen als 'carrying out an undertaking of great advantage, but nobody knows what it is yet.'

  Goed te begrijpen binnen twee minuten dat dit een risicovolle investering is.
 4. HelVan you name it 14 augustus 2018 16:04
  quote:

  Benjamin G. schreef op 14 augustus 2018 13:54:


  Wellicht lees ik over de South Sea Bubble heen of het staat zeer kort benoemd. Beide is jammer. De South Sea Bubble kende een groei van 750 bedrijven die wilden investeren in de exclusieve handelsrelatie van Engeland met Zuid-Amerika. Prachtige startups met namen als 'carrying out an undertaking of great advantage, but nobody knows what it is yet.'

  Goed te begrijpen binnen twee minuten dat dit een risicovolle investering is.

  Zou het meer tulpenmanie noemen waar we op afstevenen, om maar in scheepstermen te blijven...
 5. forum rang 4 efreddy 14 augustus 2018 16:39
  Wat een dalingen weer, wie ligt er niet klaarwakker van? Mocht u uw geld in bit- of een van die andere coins hebt zitten, dan raakt u snel gepokt en gemazeld. Ik schrijf er alleen geen op de beurzen achteraan, want deze ongereguleerde jungles hebben wat mij betreft niets met normale markten van doen. Fraude, diefstal, spreads...


  Ik heb geld in verschillende van die coins zitten en lig er niet klaarwakker van,ik slaap nog steeds gerust (en zal dat ook blijven doen).
  Geruster blijkbaar dan degene die geen coins hebben maar er toch allerlei meningen over kwijt wil.
 6. HelVan you name it 14 augustus 2018 17:00
  quote:

  efreddy schreef op 14 augustus 2018 16:39:


  Wat een dalingen weer, wie ligt er niet klaarwakker van? Mocht u uw geld in bit- of een van die andere coins hebt zitten, dan raakt u snel gepokt en gemazeld. Ik schrijf er alleen geen op de beurzen achteraan, want deze ongereguleerde jungles hebben wat mij betreft niets met normale markten van doen. Fraude, diefstal, spreads...


  Ik heb geld in verschillende van die coins zitten en lig er niet klaarwakker van,ik slaap nog steeds gerust (en zal dat ook blijven doen).
  Geruster blijkbaar dan degene die geen coins hebben maar er toch allerlei meningen over kwijt wil.
  Spread hoort in normale markten thuis, maar de rest valt wel mee hoor, en ongereguleerd al helemaal…

  Het heeft geen nut om iets de schuld ergens van te geven want het is slechts de manier van hoe naar markten gekeken wordt, slecht dus!.. Maargoed hoe langer je naar een markt kijkt, of de grafiek ervan, zal het kwartje wel vallen, dus blijf vooral opletten in plaats van te zitten zeuren!
 7. forum rang 4 efreddy 14 augustus 2018 17:19
  quote:

  Helvan '18 schreef op 14 augustus 2018 17:00:


  [...] Spread hoort in normale markten thuis, maar de rest valt wel mee hoor, en ongereguleerd al helemaal…

  Het heeft geen nut om iets de schuld ergens van te geven want het is slechts de manier van hoe naar markten gekeken wordt, slecht dus!.. Maargoed hoe langer je naar een markt kijkt, of de grafiek ervan, zal het kwartje wel vallen, dus blijf vooral opletten in plaats van te zitten zeuren!


  De auteur Arend Jan Kamp kan inderdaad heel wat zeuren.
  Omdat het niets met normale markten van doen heeft fraude,diefstal,spreads schrijft hij geen beurzen er achteraan.
  Alsof fraude,diefstal en spreads enkel maar in normale markten gebeuren zou je er zelfs nog kunnen in lezen.
 8. forum rang 4 Bart Meerdink 14 augustus 2018 17:58
  quote:

  plof® schreef op 14 augustus 2018 14:08:


  Bij Apple en Google mag je je terecht zorgen maken om je privacy.
  Vestel is waarschijnlijk nog veel erger voor Turken..

  Voor Apple is privacy al tijden een hoge prioriteit. Maar Google bestaat ervan om je internet gedrag te vermarkten, net als Facebook.
 9. HelVan you name it 14 augustus 2018 18:00
  quote:

  efreddy schreef op 14 augustus 2018 17:19:


  [...]

  De auteur Arend Jan Kamp kan inderdaad heel wat zeuren.
  Omdat het niets met normale markten van doen heeft fraude,diefstal,spreads schrijft hij geen beurzen er achteraan.
  Alsof fraude,diefstal en spreads enkel maar in normale markten gebeuren zou je er zelfs nog kunnen in lezen.


  O je bent aan het citeren…… Maargoed, dan heeft hij toch niet alleen last van dingen?, zitten allen met dezelfde data, en ik verdien wel geld!…, rara hoe kan dat... De man heeft gewoon niet door hoe het werkt, that's it!
 10. BeursJunkie 14 augustus 2018 18:03
  quote:

  Helvan '18 schreef op 14 augustus 2018 16:04:


  [...]
  Zou het meer tulpenmanie noemen waar we op afstevenen, om maar in scheepstermen te blijven...


  U noemde laatst iemand een blaaskaak en een sensatiebak, maar u maakt er pas echt sprookje van zie ik... de tulpenmanie vergelijken met nu... natuurlijk! spanning en sensatie met professor Helvan.
 11. HelVan you name it 14 augustus 2018 19:14
  quote:

  BeursJunkie schreef op 14 augustus 2018 18:03:


  [...]

  U noemde laatst iemand een blaaskaak en een sensatiebak, maar u maakt er pas echt sprookje van zie ik... de tulpenmanie vergelijken met nu... natuurlijk! spanning en sensatie met professor Helvan.
  Ach moet er ook nog uitgelegd wat afstevenen op betekend?… Holt achteruit, dat Nederlands, zeg.
  Nee nu niet, nu is alles pais en vree, zo'n beetje stilte voor de storm zeg maar!..
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Accell Group 40,800 09:38
  -0,250
  -0,61%
 2. Amsterdam Commodities 21,350 09:37
  +0,050
  +0,23%
 3. Beter Bed Holding 5,320 09:32
  -0,080
  -1,48%
 4. Boskalis Westminster Koninklijke 26,420 09:37
  -0,040
  -0,15%
 5. Heijmans 12,920 09:40
  +0,140
  +1,10%
 6. ING Groep 10,324 09:40
  +0,180
  +1,77%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare