Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Verhip, ABN, Rabo en ING!

Verhip, ABN, Rabo en ING!

 

Vinger opsteken. Wie van de huidige ABN Amro'ers werkten er toen ook al voor de bank? Intussen zijn ze met tienduizenden over alle mogelijke bedrijven, windstreken en sectoren uitgespreid. Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de bank officieel voor 72 miljard euro werd overgenomen.

 

 

Die historie googelt u zelf maar bij elkaar. Grote aanrader in deze is het boek De Prooi van Jeroen Smit van begin 2008, nog van voor de ondergang van Lehman Brothers en de grote beurskrach van eind 2008 en begin 2009. U ziet dat grafiekje en denkt misschien dat ABN Amro hard op weg is naar haar oude luister.

Dat valt tegen. De bank is nu rond 25 miljard euro waard. Ter vergelijking, ING is nu ruim 61 miljard euro waard. Even grapje tussendoor: tel ik de beurswaarde van 12 miljard euro van afgescheiden verzekeraar NN hier bij op, dan is de Witte Sokkenbrigade nu meer waard dan De Krijtstrepen op hun hoogtepunt.

Nederland kent nog een derde grootbank, die half of semi-beursgenoteerd is. Deze dagen schrijven we net als de ABN Amro's ook all time highs voor de Rabobank Certificaten. 

 

 

Over ING en dé stockpick

All time high vergelijkingen zijn niet eerlijk, want ABN Amro 2.0 is nog geen twee jaar genoteerd en de Rabo Certs doen pas 3,5 jaar mee op de beurs. ING heeft de koersgifbeker van de kredietcrisis tot de bodem moeten leegdrinken. Op 9 maart 2009 stond er 1,76 euro. De all time high is 34,27 euro uit 2001 (!). 

 

 

Enfin, bij ING moet ik altijd denken aan ex-CEO Jan Hommen die de bank weer op de rails hielp, nadat het bedrijf aan het staatsinfuus kwam. Begin maart 2009 kocht hij – zo'n beetje de brede marktbodem! – voor 100.00 euro eigen geld aan aandelen ING à 3,85 euro. Dit schreef de Volkskrant toen. Verbaas u!

Die kop en de wijsheid achteraf :-) Ja, -18% op een dag was toen heel gewoon. Binnen één week was Hommen op papier de helft kwijt. Een goede trade loopt eerst tegen u in, luidt Corné van Zeijls wijsheid. Dit is misschien wel een van de mooiste voorbeelden hiervan, want wat een mooie stockpick uiteindelijk.  

Dergelijk koersgeweld is in deze laag volatiele tijden niet meer voor te stellen. Dat u het even weet dat dit kan en één ook weer gebeurt, als u nog niet zo lang mee loopt op de beurs. Bijvoorbeeld DNB-president Klaas Knot waarschuwde hier gisteren nog expliciet voor en mijn commentaar daar weer op leest u hier. 

Oh ja, als u meeleest meneer Hommen: hebt u die aandelen nog? De koerswinst en intussen ook weer het dividend is u van harte gegund. Iets met risico nemen, heet dat op de beurs.   

          

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

banken

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

bankensector

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Rabobank Certificaat

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
ABN lijkt los door Blackrock, heel ander aandeel als ING. maar goed uiteindelijk bepaalt de MM, where we go. Daarij spelen de afgeleide producten bij ING een mayor role, idem Aegon drama
lisja
0
Wel goed om ons te realiseren dat er heel veel kennis met mooie vertrekpremies de afgelopen jaren de bank heeft verlaten en dat deze stroom nog steeds niet is stilgelegd. Vervolgens kunnen vacatures niet of zeer moeilijk ingevuld worden vanuit de markt en dit zijn er meer dan je op 1 hand kunt tellen. Wat dit voor de toekomst betekent is de grote vraag. Hogere winsten omdat vacatures niet ingevuld zijn of hierdoor juist lagere winsten omdat klanten niet meer adequaat kunnen worden bediend, nieuwe business aan de bank voorbij gaat of ... Ook op de niet business activiteiten zien we veel niet of moeilijk in te vullen vacatures. Ik zie het als positief en uitdaging voor ABNAMRObank, hoe ziet u deze ontwikkelingen?
zuideling
0
Ooit was de ABN AMRO Bank een wereld top vijftien bank en nu is het een
"nieuwe bank" die zich al bij voorbaat tot het Europese continent wil beperken. Oude glorie in een nieuwe gedaante?
zuideling
0
Ooit was de ABN AMRO bank een wereld top vijftien speler en nu heeft het be-sloten zich te beperken tot het Europese continent. Oude glorie in een nieuwe
gedaante?
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: banken, bankensector

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 15:00 Vooruitblik: Reversed Seventies
  2. 20 sep Slot: Fijne indices, nare aandelen 1
  3. 20 sep Liveblog: KPN, Altice, Unibail e... 13

Gesponsorde links