Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM doet het

KW-2 cijfers DSM aandelen

De Twitter-timeline van DSM staat te glimmen van trots. Feike op CNBC en Feike op Bloomberg en een ronkende tweet over de KW2-cijfers van vanochtend voorbeurs die – het moet zeker gezegd worden – inderdaad ook ronkend zijn.

 

 

Over ronkend gesproken, een bedrijf moet wel héél goed presteren wil IEX Premium analist Martin Crum zijn Hans-Christian Andersen bingokaart tevoorschijn halen. Uit zijn analyse van vanochtend voorbeurs:

De cijfers van DSM lezen welhaast als een sprookje. Zo klom de omzet over 1H17 met maar liefst 11% tot €4,3 mrd (1H16: €3,9 mrd). De belangrijkste contribuant bij deze stijging was het volume: + 6%. Prijsverhogingen (+ 2%) en valutaire meewind (+ 3%) deden de rest.

Overnamekandidaat

Double digits, dat zien we graag bij onze aandelen en tot dusverre waren we dit cijferrondje karig bedeeld bij de meer defensieve fondsen die al door zijn, als Unilever, Heineken, AkzoNobel, Accell, Sligro et cetera. Om van GrandVision maar te zwijgen, daar hoop ik vandaag ook nog over te schrijven.

Die blow-out cijfers van DSM zijn ook hard nodig. De onderneming komt uit een wat moeilijkere periode, waarin omzet en winst onder druk stond. Tegen 15,5 de huidige en 16,8 keer de verwachte winst en 3% verwacht dividend-rendement oogt het aandeel voor 2017 begrippen helemaal niet zo duur.

Daar komt bij dat voor beursbegrippen – hoe meer focus hoe beter, is de maatstaf – de onderneming een ratjetoe aan activiteiten is. Kijk maar eens naar dit Reuters portretje. De naam DSM ligt dan ook iedereen voor in de mond als het gaat om potentiële overnamekandidaten op het Damrak. 

 

 

Driekleur

Dat niet alleen. Een paar jaar geleden zoemde de naam Evonik in Limburg rond als Prinz auf das Weisse Pferd en ook de activistische Daniel Loeb van Third Point nam een belang. En dat doet hij nooit om dividendcouponnetjes te knippen. Intussen heeft hij zijn aandelen weer verkocht of grotendeels afgebouwd.

De CEO is zich er van bewust dat als hij de benen op tafel gooit, er onvermijdelijk vroeg of laat een bod komt. Hij doet er dan ook alles aan om omzet, winst, marges en dividend op te krikken en afdelingen samen te voegen, partners ervoor te zoeken, of ze op een andere manier zo efficiënt mogelijk te maken.

Let u even op dames en heren bestuurders én politici? Dit. Is. De. Manier. om onze driekleur fier in top van bedrijven te houden en niet allerlei kulgedoe. Neem nou die chemiedivisie en de margarines van AkzoNobel en Unilever. Veel beloofd, mooie praatjes en uiteindelijk worden ze gewoon aan CVC en aan KKR verkocht.

Let wel, PPG wilde die chemiedivisie behouden. Geen ophef in de pers en het parlement dit keer hierover. Snapt u het nog?     

 

 

Dip

Sorry, dit moest ik even kwijt. Terug naar DSM. Of u het aandeel nu nog moet kopen, weet ik niet. Voor het dividendrendement, het sterke presteren en mogelijk overnamefantasie hoeft u het niet te laten, maar ik zou zelf eerder op een dip wachten dan het nu op die +6% te kopen. En DSM dipt nog wel eens.

Daar koopt u een messcherp aandeel voor met een hands-on en realistisch no-nonsense bestuur, om dat verschrikkelijke woord ook eens hier op IEX te gebruiken. Tot slot nog de huiskamervraag: welke aandeel ziet u eerder op 100 euro staan: AkzoNobel of DSM? Of op 10 euro als u wat meer bearish bent.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links