Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vooruitblik KW2-cijferseizoen

Vooruitblik KW2-cijferseizoen

 

Het spul staat er mooi bij op het Damrak in vergelijking met een jaar geleden, vlak voor het dieptepunt in de markt na het verrassende Brexit-referendum. Ik geef u de Damrak indices met en zonder herbelegd dividend. Zo ziet u maar weer. Een goede beurs is een saaie beurs, want wat hebben we ons verveeld :-)

Terugbliklijstjes hadden we vrijdag al nu we aan H2 2017 zijn begonnen. Van achteraf beleggen is nog nooit iemand rijk geworden. Vandaar dat ik aan de vooravond van het KW2- of H1-cijferseizoen met wat basisdata van onze indexfondsen geef. Als het goed is, wordt dit een... blow-out cijferseizoen?!

Hoogconjunctuur in KW2, gisteren nog bevestigd door vooral de fraaie Europese en Amerikaanse inkoopmanagers. Alle economische seinen staan ook op groen, ofwel de bedrijven moeten wel goed hebben gepresteerd. Zo niet, dan is de eerste vraag wanneer de betreffende concerns dat dan wel denken te doen.

 

 

Hoogconjunctuur en bubbelgeblaat

Belangrijker nog zijn de outlooks voor KW3 en liefst heel H2, vooral van de cyclische bedrijven. Want ja, de economie mag dan wel bloeien, het zou voor het eerst zijn dat die blijft bloeien en niet ééns op een recessie stuit. Let daarom op de vooruitblikken van vroegcyclische fondsen als de uitzenders en tech.

Dan nog iets. Het krach- en bubbelgeroep is weer niet van de lucht. Klopt het dat aandelen veel te duur zijn? In mijn vooruitblik voor deze week wijd ik daar ook al over uit. Sec bekeken zijn aandelen inderdaad duur en bubbelen ze misschien, maar in vergelijking met de nog altijd ultralage rentes valt dat mee.

Of ze te te duur of goedkoop zijn, moet u echt zelf bepalen. Tekenend voor de beurs dat er voor beiden wat te zeggen valt. Klik voor groot op de plaatjes, in de tabellen ziet u:

  • Actuele koerswinstverhouding
  • Verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden op basis van analistenschattingen
  • Dividendrendement
  • Verwachte EBITDA-marge voor de komende twaalf maanden op basis van analistenschattingen
  • EBITDA-marges over de afgelopen vijf jaar

AEX

Eerst De Grote Jongens:

  • Voor u zich helemaal vollaadt met die op het oog goedkope financials, die horen ook goedkoop te zijn. Dubbel risico: het bedrijf zelf en haar crediteuren, vandaar.
  • ArcerlorMittal ziet er goedkoop uit, maar dat kan duur uitpakken, zoals u weet.
  • Unibail Rodamco lijkt ook voor het oprapen, maar daar wordt amper groei verwacht.
  • Grote namen als Philips, ASML Unilever en vooral Heineken zijn duur, kwaliteit kost knaken anno 2017.
  • Royal Dutch Shell kan aantrekkelijk zijn, als... En u weet heel goed wat ik daarmee bedoel; #olie
  • Moeilijk, lastig en gokkerig, maar als ik een stockpick moet aanwijzen: Ahold Delhaize. Mooi afgekomen op die daling, dat Amazon-verhaal zal zo'n vaart niet lopen denk ik (retail is een vak) en volgens minister Henk Kamp is er een (hoest, kuch) vijandig bod op komst.

 

 

AMX

Dan de Midkappertjes:

  • PostNL oogt niet al te duur. Geen fantasie, maar wel dividend.
  • Vastgoed is wisselend. Lees anders Nico's zijn verhaal over vastgoed, hij tipte Eurocom: een behoorlijke onderwaardering ten opzichte van de NAV met een dijk van een dividendtrackrecord. NSI switcht van winkels naar kantoren en allemaal betalen ze een hoop dividend.
  • Flow Traders is ook niet duur, maar met het huidige gebrek aan volatiliteit klotst de cash er vast niet over de plinten.
  • Corbion lijkt misschien ook nog aardig geprijsd ondanks die overnamegeruchten, maar daar is de groei een beetje uit.
  • Air France-KLM stijgt zowat harder dan Bitcoin en Ethereum, maar is op het oog niet al te duur. Op het oog dan. Dit jaar lukt het bedrijf het vast om een keertje winst te maken. Dat is echter de uitzondering, niet de regel.
  • Verder is alles behoorlijk aan de prijs in de AMX, vooral kwaliteit als Besi, Sligro en TKH.
  • Wessanen is zelfs peperduur? 

 

 

AScX

Tot slot de Kwik, Kwek en Kwak-aandeeltjes:

  • Wat een chaos! U ziet veel fondsen met streepjes en nullen. Inderdaad, niet iedereen binnen deze index maakt winst.
  • Stern ziet er niet zo duur uit met die hoogconjunctuur (= lease-auto's)?
  • Hunter Douglas oogt aardig ondanks de rally, maar er missen schattingen.
  • Net als in de andere indices zijn de kwaliteitsfondsen aan de prijs: Accell, Amsterdam Commodties, ForFarmers, Lucas Bols en Nedap. 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 4 juli 2017 16:38
    Aandelen zoals Corbion en Wessanen zijn als je het goed bekijk inderdaad duur. Als je echter rekening hou met een mogelijke overname in de toekomst, dan heeft dat ook een bepaalde waarde (wat een gek er voor over heeft). Die waarde zit ook voor een (klein) deel in de koers.

    Wat mij betreft blijven beide bedrijven echter zelfstandig, om zelf meer waarde te creëren.
  2. [verwijderd] 4 juli 2017 16:48
    quote:

    rene66 schreef op 4 juli 2017 16:38:

    Aandelen zoals Corbion en Wessanen zijn als je het goed bekijk inderdaad duur. Als je echter rekening hou met een mogelijke overname in de toekomst, dan heeft dat ook een bepaalde waarde (wat een gek er voor over heeft). Die waarde zit ook voor een (klein) deel in de koers.

    Wat mij betreft blijven beide bedrijven echter zelfstandig, om zelf meer waarde te creëren.
    met een mogelijke overname in de toekomst?

    Die mogelijke overname in het verleden gaat m in ieder geval niet worden.
  3. Lionel50045254 4 juli 2017 18:38
    Ik vind Aperam vreemd. Die heeft een Earning per share van minstens 3,7 dollar x 14 gebruikte industrie ratio = koers boven 50 EURO. Het punt is dat ze in Q1 een oplopend werkkapitaal hebben gerapporteerd, maar dat hadden ze ook in het seizoen daarvoor en daarvoor. Ze hebben 100 MIO aandelen ingekocht, gaan vanaf 2018 per jaar 150 MIO extra verdienen door automatisering en kostenbesparingen. Het bedrijf zit in de lift. Dus hoe kan de huidige koers winst verhouding van nu 18 ontstaan?
  4. Lionel50045254 4 juli 2017 18:40
    Arcelor Mittal heeft echt ook elk kwartaal wel iets met de cijfers, altijd rare konijn uit de hoed. En ze zijn altijd voorzichtig met outlook. Aperam rapport consequent en is degelijk bedrijf. Hoor je louter goed nieuws van en sterk management. En is crisis bestendiger dat Arcelor Mittal. Als Aperam in Q2 goede cijfers presenteert, dan verwacht ik echt een opwaartse lijn naar boven. Alleen iedereen is bang dat we weer aan nieuwe cyclisch beginnen
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.