Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Bitcoin en de bubbels

Bitcoin en de bubbels

 

Bubbelgrafiek toch?

 

 

Het heeft er alle schijn van. Collega Nick praatte u gisteren al helemaal bij over bitcoin. En toch... Toch weten we pas achteraf of het echt zo is. Altijd. En dan blijkt nog wel eens... Dat illustreert zich prachtig aan de hand van Het Grote Bubbelblog dat ik op 13 augustus 2013 schreef hier op IEX.  

Copypaste, het staat hieronder. Ik loop langs de bekende historsiche bubbels, u kent ze ongetwijfeld. Iedere keer weer dat identieke patroon, hoe kunnen we er dan iedere keer weer intuinen? Dat blijkt meteen uit hetzelfde blog. Ik geef daarin drie voorbeelden van toen, in 2013, bubbelachtige grafieken.  

Dat waren junk bonds, Apple en Tesla. U voelt de bui al hangen. Die twee aandelen kent u maar al te goed, maar ook de junk bonds... Nou, kijk maar hoe dat is afgelopen. De drie hebben in die vier jaar menige draai om de oren gehad, maar klassieke, leeglopende bubbels waren het zeker niet.

Bewijs, we weten inderdaad pas altijd achteraf of iets een bubbel was. En in de achteruitkijkspiegel beleggen in onze specialiteit, niet waar? Volgens mij is Bitcoin de grootste gebakken luchtbubbel sinds de Tulpenmanie, maar ik heb vaker pakken slaag gehad van Mr. Market, dus vaar niet op mij. 

ASch, er is nog beter bewijs. Hoeveel bubbelgeschreeuw komt u dagelijks wel niet tegen? Meestal om er nooit meer iets over te vernemen. Dit is een prachige beurswijsheid die daar bij hoort:

Een bubbel is een bullmarket waar je zelf niet in zit.  

We gaan het zien wie er gelijk krijgt en heeft, vaak zijn dit twee hele verschiillende dingen, maar dat is weer een ander verhaal. Vermaak u tijdens het snorkelen en in het bubbelblad met dit oude blog van mij.


Deze kende ik nog niet. Je kan er bijna een carnavalshit van maken: Zoiets? "Mien, er zit een Eiffeltoren in de grafiek." Het lijkt inderdaad een grafiek uit het Grote Beurs Bubbel Boek te worden. Daarom een stoomcursus bubbelgrafieken.

 

 

Beurshypes dus en u weet hoe dat altijd afloopt. Dit is de theorie. Ja, ik ook hoor. Ben er ook in getuind. Op m'n kop gehad van m'n vrouw. Oei! Geef het maar toe, u bent er ook minimaal één keer ingestonken. Gelukkig kunnen we de schade afboeken onder het kopje leergeld.

 

 

Voorbeelden zijn er te over, want wij beleggertjes zijn hardleers en trappen er iedere keer weer in. De eerste officiële beursbubbel uit de geschiedenis was er in het land waar het moderne (beurs)kapitalisme is uitgevonden. Nederland! De Tulpenmanie dus:

 

Een eeuw na de tulpen was het alweer raak: grafiek uit het boekje:

 

 

De beurskrach van 1929 mag nattuurlijk niet ontbreken in dit rijtje:

 

Die van Japan in 1990 is bijna identiek!

 

De Nasdaq Composite mag natuurlijk ook niet ontbreken. Weer exact hetzelfde patroon (uit het boekje):

Vergeleken met deze ellende valt Apple reuze mee:

 

 

Of is er alweer een nieuwe in de maak?

 

 

Zo ziet u maar, bubbels zijn van alle tijden en komen altijd weer terug. Waarom is dat? Omdat beleggers zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk, dat zij bubbels in grafieken zien die er niet zijn. Die in hun eigen grafiek zien ze weer over het hoofd, verblind door hebzucht en ego. Wat vindt u? Is dit een aardige theorie?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 mei 2017 14:53
    Misschien het boek "Digital Gold" van Nathaniel Popper een keer lezen om Bitcoins beter te begrijpen en daarna het boek "Laat de leeuw niet in zijn hempie staan" van Bruno de Haas..dan begrijp je de long posities in Bitcoin beter :-)))) maar goed je moet wat schrijven op een warme Hemelvaart...
  2. [verwijderd] 25 mei 2017 17:07
    quote:

    Slainte schreef op 25 mei 2017 16:30:

    Toen BTC eind 2013 naar 1200 ging werd er ook gezegd dat het een bubbel was, nu staat ie ruim 2x zo hoog...
    Weet je wat een bubbel is? Fiatgeld.

    Nadat BTC eind 2013 1250 aantikte, vervolgde de digitale munt zijn weg om iets meer dan een jaar later op 250 te staan...
    De stijging van nu is`exponentieel dus gevaarlijk. Ik wens iedereen veel succes, maar: Be Aware!
  3. [verwijderd] 25 mei 2017 17:38
    quote:

    ed.p schreef op 25 mei 2017 17:07:

    [...]

    Nadat BTC eind 2013 1250 aantikte, vervolgde de digitale munt zijn weg om iets meer dan een jaar later op 250 te staan...
    De stijging van nu is`exponentieel dus gevaarlijk. Ik wens iedereen veel succes, maar: Be Aware!
    Ja, tuurlijk zal die weer terugvallen, dat is toch niet erg? Hoort bij groei, kan makkelijk terug naar 1200. En dan naar 10000?
  4. [verwijderd] 25 mei 2017 17:39
    nou vooruit eentje dan. daarna ga ik heerlijk even bgtje doen. en ontspannen.

    ik ken niet zoveel grote getallen, dus doe even google voor het gemak. het is een voorbeeld, meer niet.

    wat als een aandeel of zoiets dergelijks, wat in waarde kan stijgen en dalen ten opzichte van valuta in het algemeen. en het kost 1 google. op de een of andere manier is er ook geen geld meer ergens. ze gaan niet meer bij drukken. printkoning draghi, gaat niet de shopaholic uithangen. mag iemand alsjeblieft de puntjes aftikken van de automaat. en een appeltje voor de dorst kopen.

    groetjes!
  5. msg959 26 mei 2017 07:58
    Iets wat snel stijgt hoeft niet altijd een bubbel te zijn.
    Ik wacht nog steeds op een serieus artikel op iex over bitcoin. Een artikel zonder nadruk op de snelle prijsstijging, maar over de achtergronden. (segwit, acceptatie/populariteit in andere landen, overige recente ontwikkelingen)

    Mocht je dan toch een artikel over de stijgingen schrijven kom dan aan met wat meer nuance. (afname volatiliteit in de afgelopen jaren, gebruik van de sortino ratio, mogelijke scenario's voor bitcoin met de kans daarop etc etc.)
  6. [verwijderd] 27 mei 2017 15:18
    quote:

    MichaelD68 schreef op 25 mei 2017 14:53:

    Misschien het boek "Digital Gold" van Nathaniel Popper een keer lezen om Bitcoins beter te begrijpen en daarna het boek "Laat de leeuw niet in zijn hempie staan" van Bruno de Haas..dan begrijp je de long posities in Bitcoin beter :-)))) maar goed je moet wat schrijven op een warme Hemelvaart...
    De overige cryptocurrency 'rotzooi' is momenteel ongeveer even veel waard als de marktcap van de Bitcoin... nadat bijvoorbeeld de Ripple afgelopen 3 maanden ongeveer 100x over de kop ging.

    Om nog maar te zwijgen over het feit dat de fundamentele problemen rondom de Bitcoin afgelopen maanden/jaren alleen maar zijn gegroeid... de gemiddelde wachttijd voordat een transactie is uitgevoerd is flink gegroeid, en de volatiliteit is ook alleen maar toegenomen.

    En ondertussen blijft de firma 'List & Bedrog' roepen dat de handel sneller is dan ooit en de volatiliteit met de jaren zal gaan verdwijnen... terwijl het eigenlijk irrationeel is om daarnaast tevens te verwachten dat de waarde van de Bitcoin komende jaren alleen maar verder in waarde zal gaan stijgen.

    Iedereen die weet hoe hedgefondsen koersen kunnen 'sturen', zou moeten kunnen inzien dat dit kinderspel is voor een markt waarop geen enkele vorm van toezicht is... herinnert U zich MountGox nog? Nadat de boel gehackt was werd snel duidelijk dat de koers omhoog werd gestuurd met nep-bitcoins, resultaat: de stijging van ongeveer 100 dollar naar 1100 dollar in nog geen jaar tijd enkele jaren geleden.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.