Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Grote Bubbel Blog

Deze kende ik nog niet. Je kan er bijna een carnavalshit van maken: Zoiets? "Mien, er zit een Eiffeltoren in de grafiek." Het lijkt inderdaad een grafiek uit het Grote Beurs Bubbel Boek te worden. Daarom een stoomcursus bubbelgrafieken.

 

 

Beurshypes dus en u weet hoe dat altijd afloopt. Dit is de theorie. Ja, ik ook hoor. Ben er ook in getuind. Op m'n kop gehad van m'n vrouw. Oei! Geef het maar toe, u bent er ook minimaal één keer ingestonken. Gelukkig kunnen we de schade afboeken onder het kopje leergeld.

 

 

Voorbeelden zijn er te over, want wij beleggertjes zijn hardleers en trappen er iedere keer weer in. De eerste officiële beursbubbel uit de geschiedenis was er in het land waar het moderne (beurs)kapitalisme is uitgevonden. Nederland! De Tulpenmanie dus:

 

De grafiek is niet helemaal volgens het boekje. Recht naar beneden. Kent u deze dramatische beelden van meer dan een eeuw geleden? Ik moet er onwillekeurig aan denken.

 

 

Een eeuw na de tulpen was het alweer raak: grafiek uit het boekje:

 

 

De beurskrach van 1929 mag nattuurlijk niet ontbreken in dit rijtje:

 

Die van Japan in 1990 is bijna identiek!

 

De Nasdaq Composite mag natuurlijk ook niet ontbreken. Weer exact hetzelfde patroon (uit het boekje):

Vergeleken met deze ellende valt Apple reuze mee:

 

 

Of is er alweer een nieuwe in de maak?

 

 

Zo ziet u maar, bubbels zijn van alle tijden en komen altijd weer terug. Waarom is dat? Omdat beleggers zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk, dat zij bubbels in grafieken zien die er niet zijn. Die in hun eigen grafiek zien ze weer over het hoofd, verblind door hebzucht en ego. Wat vindt u? Is dit een aardige theorie?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. jrxs4all 22 augustus 2013 16:34
    Arend Jan,

    ik denk dat je zelf in die junk bond grafiek bent getrapt. Het is namelijk een total return grafiek.

    Neem, laten we zeggen 9%, over 25 jaar samengesteld. Dat is een factor 8. Niks raar aan dus.

    Most powerful force in the universe ;-)

    Aanvangsrendement in 1990 en herinvesteringsrendementen in de 2 crisissen die we hebben gehad waren ook nog eens heel hoog.
  2. jrxs4all 22 augustus 2013 17:38
    Junk hoort in elke portefeuille. De prijzen zijn de laatste jaren helemaal niet zoveel gestegen, de truc van die grafiek zit echt in rente op rente.

    De rendementen stijgen ook weer. Niet alleen omdat de algehele rente stijgt maar ook omdat daarbij de spreads weer iets oplopen. Wat op zich een ongebruikelijke combinatie is.

    Op dit moment zou ik het wel bij kortlopende junk laten, hoewel deze obligaties door hun hoge coupon sowieso al een stuk minder rentegevoelig zijn. En dan de coupons blijven herinvesteren, ook en juist als de zaak instort.

    Niks mooier dan een flinke crash, in 2009 waren de herinvesteringsrendementen op een gegeven moment 25%..... Dat is ook een belangrijke oorzaak van die grafiek.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links