Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Sáái KPN (en dat is 'n compliment)

Sáái KPN (en dat is 'n compliment)

 

Het lijken wel rappers :-) De ANP-foto boven dit stukje suggereert dat CEO Eelco Blok en CFO Jan-Kees de Jager van KPN vanochtend op een swingende manier funky KW4-cijfers presenteerden. Beeld kan bedriegen, zullen we maar zeggen. Ik heb geen benul van het danstalent van beide heren, maar die rapportage...

Alsof het Royal Dutch Shell of ABN Amro is in ooit hun beste en daarmee ook meest oersaaie jaren. Het aandeel KPN heeft een bèta van 0,44, verreweg het laagste uit de AEX. Zelfs Erkend & Gediplomeerd Saaie Fondsen als RELX, Wolters Kluwer en Unibail-Rodamco doen twee keer zo veel als KPN.

ArcelorMittal is trouwens het grootste ADHD-aandeel uit de index, die bèta is nu 1,7. Dit cijfertje is niets anders de mate (gemiddelde laatste drie jaar) waarin een asset tot de benchmark beweegt. Stijgt de AEX 1%, dan doet KPN op papier +0,44% en ArcelorMittal +1,7%. Bij een daling is het andersom.

Die bèta van 0,44 kan ik ook op de KW4-cijfers plakken: saai. Wel degelijk en dat is een prestatie na alle toestanden in de laatste jaren. Denk vooral aan de mislukte overnamepoging van Carlos Slim en zijn América Móvil, maar ook aan snel veranderde speelveld (komst Altice!) en marktomstandigheden.

Over die KW4-cijfers heb ik het verder niet. De koers daalt nu wel, is er iets verkeerds gezegd in de conference call? De cijfers zijn volgens de analisten goed. KPN zet minder om, maar werkt efficiënter, waardoor de marges verbeteren. Ze betaalt dit en volgend jaar een keurig dividend van 0,10 en 0,11 euro.

 

 

PTT

Dat dividend lijkt me de voornaamste reden om het aandeel te hebben, want gegeven die lage bèta is het in theorie geen aantrekkelijk handelsaandeel. Aan de ander kant zaagt het zich wel mooi een weg door de trends. Het zit tegen het laatste halfjaar, maar het is maar welke termijn u neemt om met de AEX te vergelijken.

Hier nog even die cijfers, die KPN op een prettige manier presenteert. 

 

 

Vooral die bèta en ook de koersreactie nu lijken er op te duiden dat de fantasie uit KPN is verdwenen. Nota bene, terwijl ze in een sector actief is waar het geen dag rustig is. De industrie rolt en bolt over straat, terwijl KPN bij wijze van de plantjes water geeft. Wel minder. Is goedkoper. Blijft de winst op peil.

Hoe lang zijn ze al wel niet uit elkaar? Toch lijken KPN en PostNL nog steeds op elkaar, vind ik. Ooit voortgekomen uit PTT: Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. TNT Express komt ook uit die boedel voort, maar is intussen eigendom van de Amerikaanse gigant FedEx na lange overnameperikelen.

Net als KPN (Slim) en TNT Express (UPS) kent nu ook PostNL een mislukte overnamepoging. Het is twee generaties geleden dat het nog staatsbedrijven waren, geestelijk heeft Nederland er nog afstand van genomen. Denk aan het rumoer toen Slim KPN wilde kopen en vorig jaar toen Bpost PostNL wilde.

Buy, hold of sell

Goed, wat moet u nu met u aandelen KPN? Houden en misschien kopen, tenzij u voor koerswinst belegt en niet voor yield? Ze zitten namelijk niemand in de weg. U beurt uw dividendjes en hoeft in principe nooit wakker te liggen, want de koers is saai en de omzet krimpt toch wel. En wie weet toch eens een bod.

U weet nooit, maar dat laatste zie ik niet binnen een paar jaar gebeuren. Geïnteresseerden hebben denk ik voorlopig geen interesse om publiekelijk net zo afgeserveerd te worden, als ooit Slim bij KPN en vorig jaar Bpost bij PostNL Anders gezegd, de Lange Arm van Den Haagop het Damrak schrikt af.

Misschien dat ze ooit geruisloos worden overgenomen, omdat ze zo klein en onbetekenend zijn geworden, dat niemand zich er meer druk over maakt. Aan de andere kant wist FedEx toch mooi TNT Express te schaken. En biedingen zijn er maar al te vaak op onverwachte momenten op onverwachte aandelen.

En Blok heeft gezegd dat KPN te koop is... Goed, het leuke is wel dat u binnen de AEX de keuze hebt tussen totaal verschillende telecoms: het ambitieuze en met schulden behangen Altice, dat durft te ondernemen en risico's aan te gaan. Daar staat het doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg KPN tegenover.

Misschien juist een mooie match. Zal mij benieuwen wat voor foto ANP dan maakt van Blok, De Jager en Patrick Drahi.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KPN Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Daling KPN wordt keurig vastgehouden in Amsterdam.
Nee, heeft niets met de cijfers te doen, wel met belang.....
Bowski
0
Voor een bijna miljonair geldt een forfatair rendement van 5,39%.
kennisbank.sparen.nl/vermogensrendeme...

€0,11 dividend + dividend van Telefonica-D (€0,01 ?) geeft een koers van €2,23.

Volgens deze: www.iex.nl/Column/163951/Alweer-Slimm...
heeft meneer Slim heeft zijn aandelen beleend op basis van ca €4,40 - €4,90 per aandeel.

De markt was toen echt niet gek! Er lijkt dus nog e.e.a. in het vat te zitten op de huidige koers.

theo1
2
Heel saai en betrouwbaar. Totdat er weer eens frequenties geveild moeten worden. Of er weer een nieuwe technologie is en het netwerk moet worden geupgrade. Dan is ineens het geld op en krijg je een enorme claimemissie om de oren.
Brievenbus
0
Koers moet en zal stuk, kost weinig moeite, weinig geld.
Amsterdam....
Heeft niets met de cijfertjes te maken; men wil dit, dus het gebeurt.
Bij 2,50 ga ik wel fors bijkopen, dan gaat er wel wat veranderen....
theo1
0
quote:

Brievenbus schreef op 1 feb 2017 om 16:05:


Ach, over dit soort zaken schrijft IEX nou eenmaal niet....:-)

Gelukkig schrijf jij daar elke dag over.
HJ deTuinman
0
Benieuwd naar de cijfers van RDS morgen.. Is zo'n beetje het enige aandeel dat in Amsterdam niet ongehinderd door het shortersgilde kapot getrapt kan worden.
Cijfers van KPN waren zeker niet slecht, maar het aandeel ligt al maanden onder vuur.
Altice dan maar, een prachtaandeel met lekker veel risico en dito schulden. ;-)
roy2013
0
quote:

Brievenbus schreef op 1 feb 2017 om 16:01:


Koers moet en zal stuk, kost weinig moeite, weinig geld.
Amsterdam....
Heeft niets met de cijfertjes te maken; men wil dit, dus het gebeurt.
Bij 2,50 ga ik wel fors bijkopen, dan gaat er wel wat veranderen....


2,50 komt al in zicht BB.

Misschien dat ik ook wel ga bijkopen.
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Citaat Column
Het aandeel KPN heeft een bèta van 0,44, verreweg het laagste uit de AEX. Zelfs Erkend & Gediplomeerd Saaie Fondsen als RELX, Wolters Kluwer en Unibail-Rodamco doen twee keer zo veel als KPN.
ArcelorMittal is trouwens het grootste ADHD-aandeel uit de index, die bèta is nu 1,7. Dit cijfertje is niets anders de mate (gemiddelde laatste drie jaar) waarin een asset tot de benchmark beweegt. Stijgt de AEX 1%, dan doet KPN op papier +0,44% en ArcelorMittal +1,7%. Bij een daling is het andersom.

Einde citaat


Volgens mij (but correct me if I am wrong) kan die lage Beta ook veroorzaakt zijn doordat het aandeel KPN de ene dag bijna gelijk met de AEX beweegt en de andere dag extreem tegengesteld. Dat levert volgens mij per saldo ook een lage Beta op. Dat moet bijna wel als sinds 1 februari 2016 het aandeel KPN 25% is gedaald terwijl de AEX in die periode >10% is gestegen.

Een aandeel met een Beta van 1 is juist saai omdat het exact meebeweegt met de bewegingen van de AEX. Een hele lage Beta kan volgens mij ook betekenen dat een aandeel ook met enige regelmaat contrair aan de AEX beweegt. Niet saai dus.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. aug '11 Twitter de AEX omhoog!
  2. 13 okt Vooruitblik: Het gaat nu gebeuren 1
  3. 11 okt Liveblog: Bouwers

Gesponsorde links