Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Eindfase short squeeze

TA: Eindfase short squeeze

Wat een enorme kracht zit er in de aandelenmarkten als we kijken naar de huidige rally in het kortetermijnbeeld. Toch verwacht ik dat hier in de komende dagen een einde aan komt, maar zoals ik al vaker heb gezegd, is het onmogelijk om het precieze moment en niveau te timen in een dergelijk krachtige markt.

De AEX is al bijna 40 punten opgelopen (ongeveer 8,5%) in deze maand vanaf het dieptepunt. Dit dieptepunt werd in de eerste dagen van december gevormd bij 445,65. Hier werd een dubbel bodempatroon gevormd, zowel een hammer als een bullish engulfing.

Ik gaf toen aan dat het neerwaarts potentieel beperkt was en de AEX opnieuw op weg kon naar de zware weerstand van 458. Maar een structureel slot boven dit niveau was noodzakelijk om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten.

Omkeersignalen

De zevende poging om deze weerstand te breken, bleek uiteindelijk succesvol waarna de weerstanden bij 463 en de voormalige jaartop bij 466,20 geen moeilijke hordes bleken te zijn.

In de afgelopen maanden gaf ik al geregeld aan dat de kans groot was dat de AEX richting het einde van het jaar de zone 475 tot 485 zou kunnen testen en dat zodra deze zone bereikt werd, we alert moesten zijn op omkeersignalen.

De kans was en is naar mijn mening groot dat met het bereiken van deze zone een tijdelijke top gevormd zal worden als startpunt van een terugtest tot mogelijke correctie.

Deze correcties zijn noodzakelijk om de koopdruk van de ketel te halen en voor de vorming van hogere bodems. De huidige opgaande beweging van bijna 40 punten vond namelijk in een rechte streep plaats.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tijdelijke top

De doorbraak van de 458 betekende ook het einde van de zijwaartse handelsfase van ongeveer 20 punten breed die de AEX bijna een half jaar in zijn greep hield. Deze fase paste overigens prima binnen de grenzen van de opgaande middellangetermijntrend.

De onderkant van deze zone (437,60) en de recente bodem bij 445,65 betekenden namelijk dat de opgaande bodemlijn vanaf de februaribodem bij 378 opnieuw werd getest. Hoe vaker een dergelijke steun wordt getest, hoe krachtiger die wordt.

Buiten het feit dat mijn volgende doelzone is bereikt, verwacht ik dat hier slechts een tijdelijke top gevormd zal worden, waarna de AEX in 2017 verder kan oplopen naar niveaus van 495 en 510 (en mogelijk hoger) in de eerste helft van dat jaar.

Risico's nemen toe

Maar momenteel zijn de risico’s behoorlijk aan het toenemen in het kortetermijnbeeld. We moeten zeer alert blijven op de vorming van toppatronen. Die zijn namelijk nog niet geplaatst in het kortetermijnbeeld. Bijna dagelijks wordt de jaartop verder verhoogd tijdens deze forse blow off-beweging of short squeeze.

Alleen in februari-maart was de beweging nog krachtiger dan de huidige beweging. Als eerste signaal in de huidige risicovolle cocktail van signalen is dat de algemene opinie steeds positiever wordt, die is euforisch te noemen.

De echte beren worden positief en de koersdoelen voor de komende weken steeds verder opgehoogd. Verder is mijn doelzone bereikt. De bovenkant van deze zone (485 tot 486) is bijna getest. Hier liggen:

 • een Fibonacci-projectieniveau (van de septembercorrectie)
 • de bovenkant van het stijgende trendkanaal

Overshoot?

Dit zien we overigens ook in veel andere indices, zoals in de DAX en de S&P 500. De S&P 500 begint overigens te haperen de laatste week. De DAX brak gisteren nog wel boven zijn novembertop van 11.430, maar dat lijkt een overshoot te zijn nu zijn stijgende toppenlijn bijna werd getest.

Verder staan de technische indicatoren op een zware overbought-conditie. Dit alles zegt nog niets over de precieze top, maar we moeten zeer alert zijn op topvormingssignalen.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek Duitse DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nu eerst terugtest

Weerstand ligt bij 485 tot 486, waar onder andere de stijgende toppenlijn is te vinden. Daarboven ligt nog een brede neerwaartse gap tussen 488,40 en 493,85. Het is niet uit te sluiten, maar ik acht de kans klein dat deze gap wordt gesloten de laatste handelsdagen van dit jaar.

Eerst een terugtest, of normale correctie voordat de volgende opwaartse beweging zal worden ingezet, is mijn mening. Steunpunten liggen bij 475, 466,20 en 463. Zelfs een beweging naar 458 en mogelijk lager zie ik niet als onmogelijk in de eerst periode van 2017.

Mocht dat gebeuren dan zullen de beren weer de opmerkingen uit de kast halen dat zoals de eerste week en maand van het jaar verloopt, zo ook het hele jaar zal verlopen… Dit jaar was daarin natuurlijk weer een uitzondering ?. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
227 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. CubaSalsa 21 december 2016 08:53
  it makes no sense, een jaar lang roepen dat we door de 458 breken en dan, vanaf het moment dat het eindelijk gebeurt, 2 weken nadrukkelijk waarschuwen voor een correctie.
  De belegger zit dus een jaar op iets te wachten en als het eindelijk
  gebeurt moet hij verkopen want het gaat weer down....

  Het is alsof een voetbalspeler een jaar op de bank zit, hij mag dan eindelijk spelen, maar na 5 minuten wordt hij weer van het veld gehaald.
 2. forum rang 7 Formule1-Fan 21 december 2016 08:57
  hoe kan bassie dit nu weten, wetenschap op ten top. nog 1 x soppen en gam short dan squueze.

  net psv ze gaan en moeten elke wedstrijd winnen. maar helaas, winnen voorspellen kan niemand. alleen als je het weet. zakken zijn gevuld met shorts en alle kleine spelers gam gedaan
 3. forum rang 7 Formule1-Fan 21 december 2016 09:08
  dax opweg naar sl sh gam doen, je kan erop wachten elke keer, gisteren lokken en net niet, de volgende dag wel.
  Tot het bot mes short proberen uit je portfolio te krijgen die bankiers of net niet af laten gaan, dan meteem draaien, en long sqeeze of sh.

  Drommels drommels en noggggg eeeeens drommmels, shorts worden mega aan de tand gevoeld of opereren zonder verdoving.
 4. forum rang 7 Formule1-Fan 21 december 2016 09:23
  Dax is groots flesse de boel, elke sl sh moet uitgetikt worden of tot op 1 haar na net geen gam. Proberen om zelf voor mega goedkoop de sqeese te krijgen.

  Al dat up gedoe heeft niks meer met vertrouwen te maken, gratis even gam doen elke eker en geld van andere snel binnen harken, helemaal niet meer met riele cijfers van en bedrijf en staatsleningen.

  Italie banke valt om, en in frankrijk ook al 1.
 5. Manofaction 21 december 2016 09:24
  Ja, inderdaad over bought en de boeken gaan dicht en de onzekere rotzooi er nog even uit. Kerstmis sale zullen we maar zeggen en had het wel 1 dag eerder verwacht. Vorig jaar hetzelfde na de renteverhoging. Nu nog even naar AH om wat Unilever spul in te slaan en een Appletje iPhone voor de kinderen, want het kan er vanaf.
  Dit jaar nog even dank aan Trump en nu tegen het eind de VIX en het glas omhoog, dan was het toch nog een goed jaar. Goeie kerst allemaal.
 6. [verwijderd] 21 december 2016 09:26
  "Onduidelijkheid betreffende het toekomstige beleid van Trump, onzekerheid rond de redding van Italiaanse banken, de start van de Brexit onderhandelingen in maart, verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland, aanslagen met dodelijke afloop her en der, het doet beleggers allemaal niets. Het jaar 2016 wordt met een nooit vertoonde rally afgesloten, met een steile beweging naar boven waar geen einde aan komt. De term risico komt niet meer voor in het beleggerwoordenboek. Ik ben benieuwd wanneer we schipbreuk lijden. Alle genoemde punten zijn namelijk risico's van de eerste orde, ook al zien beleggers ze niet. Waar de huidige opmars gaat eindigen kan ik u niet zeggen, de grafieken geven er geen enkel houvast voor."

  Ad Nooten
227 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 572,80 05 jun
  +13,67
  +2,44%
 2. DAX 12.847,68 05 jun
  +417,12
  +3,36%
 3. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare