Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Saaiwaarts consolideren

Opwaartse AEX-uitbraak reëel

De openingsgap die gisterochtend werd gevormd werd alweer snel gesloten. De AEX blijft hierdoor rond zijn 50-daags gemiddelde hobbelen dat momenteel rond de 450,70 ligt. Sinds de zomermaanden beweegt de AEX in een brede zijwaartse consolidatiefase waarbinnen natuurlijk wel genoeg gebeurt.

Een uitbraak uit deze fase is noodzakelijk om de volgende richting voor de volgende maanden te bepalen. Naar mijn mening blijft de kans het grootst op een opwaartse doorbraak van de zone 457 tot 458, de bovenkant van de huidige zijwaartse consolidatiefase.

De onderkant van deze fase ligt rond de 437,60. Deze steunzone werd in de afgelopen maanden tot op heden vier keer getest, een viervoudige belangrijke bodem in het middellangetermijnbeeld:

  • de eerste keer was begin augustus waarna de septembercorrectie vanaf de huidige jaartop bij 466,20 voor de tweede test zorgde
  • in de afgelopen weken vond opnieuw een dubbele test plaatst

De meest recente test zorgde zelfs voor een kortstondige intraday-doorbraak tijdens de Trump-terugval. De index vormde toen een intraday-dieptepunt bij 436,40.

Toch zorgt een structurele neerwaartse doorbraak pas voor een verslechtering in het middellangetermijnbeeld waarna meer neerwaartse druk zou ontstaan.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nieuwe stijgende trend

De ondertoon sinds begin dit jaar in de aandelenmarkten is echter positief. In het eerste kwartaal vond een klassieke omkeer plaats waarbij grote bodempatronen in de maandgrafiek werden gevormd, zoals twee hammers en een bullish engulfing.

Ook was er destijds sprake van positieve divergentie in het langere technische beeld. Het belangrijkste signaal trad echter op toen de AEX door zijn dalende toppenlijn brak die in november vorig jaar startte bij een top van 475 punten.

Sinds de bodem in februari bij 378,50 op de borden werd gezet, is een nieuwe stijgende middellangetermijntrend ontstaan. Dit is in het langetermijnbeeld een zeer belangrijke bodem geworden.

 

Saaiwaartse fase

De raakpunten langs deze in februari gestarte stijgende middellangetermijntrend liggen bij de dieptepunten van twee correcties na de onverwachte uitkomsten van de twee grote events:

  • de uitslag van het Brexit-referendum in juni, toen viel de AEX in een dag tijd terug naar 410
  • de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Beide dagen, na de onverwachte uitslagen van deze events, zorgden voor een forse terugval, maar keerden de stijgende trend niet. De Trump-terugval zorgde wel voor een kleine intraday-overshoot. De stijgende trend is dus intact maar de AEX zit dus al enige tijd in een zijwaartse en saaiwaartse consolidatiefase.

 

475 haalbaar

Wel wist de index al een vier keer boven de zone tussen 457 en 458 te breken. De laatste drie keren was dat slechts zeer kortstondig. Alleen begin september brak de AEX meerdere dagen hierboven en leek op weg naar mijn volgende doel van 475.

Vanuit het niets werd echter een top gevormd bij 466,20 wat het startpunt was van de septembercorrectie. Toch blijft de ondertoon positief en verwacht ik een opwaartse afronding van deze consolidatiefase boven de 457 tot 458. Mijn doel van 475 tot 485 blijft ook haalbaar richting het einde van dit handelsjaar.

Maar zolang de 457 tot 458 niet structureel wordt gebroken, blijft de huidige fase intact.

Topje bij 453,10

 

In het zeerkortetermijnbeeld is nu een dubbel topje ontstaan bij 453,10. Daarboven ligt direct de zone 457 tot 458 als volgende en zeer belangrijke weerstand. Steunpunten liggen in de zone 441,80 tot 442,70. Hierbinnen liggen:

  • het 200-daags gemiddelde
  • de stijgende bodemlijn sinds februari
  • een voormalige dubbele bodem

Ik heb de stijgende bodemlijn langs de bodems van 378,50, 410 en 437,60 laten liggen in de grafiek ondanks de overshoot van ruim een week geleden. De kans is aanwezig dat deze lijn iets moet worden aangepast langs de bodem van 436,40, maar vooralsnog lijkt dit een eenmalige overshoot te zijn geweest.

Het is en blijft wachten naar mijn mening op het verder opvoeren van de opwaartse druk die uiteindelijk moet zorgen voor de structurele opwaartse vervolgbeweging boven de zone 457 tot 458.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

378 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 november 2016 09:02
    Er zijn geen valkeulen zichtbaar, alles is oke, staatschulden en alle andere lelende niks om geven, 1 weg is up.
    als je nu al kunt voorspellen zijn het al uitkomsten van pc's

    elke dag word er om 0000 een nieuw programma gestart met die richtingen per dag of per week.
    uitslagen weten ze al. Kijk, als turbo al aangeeft we gaan die kant op dan kan het paar dagen duren, en ja hoor het klopte ook nog.
  2. Rai444,44 17 november 2016 09:19
    "Sinds de zomermaanden beweegt de AEX in een brede zijwaartse consolidatiefase waarbinnen natuurlijk wel genoeg gebeurt"

    Bassie !!! Wat is er gebeurd, toen je ziek was. Genezen van je bias omhoog ? Of brengt het winnen van de gouden stier wat meer verantwoordelijksheidsgevoel met zich mee ?
  3. [verwijderd] 17 november 2016 09:22
    quote:

    opa schreef op 17 november 2016 09:20:

    [...]
    Is nog kouder dan mijn diepvrieskast.
    Ik ben pleite.

    al ik naar buiten kijk lijkt het wel zomer.. geen wolk aan de lucht zeer felle zon alleen het is super koud... nog nooit zo koud meegemaakt in november.. maar eigenlijk valt het wel mee. straks maar mijn winterjas uit de kast halen... met dik bont van de binnenkant...
378 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links