Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

At the BOKA, BOKA Cabana

At the BOKA, BOKA Cabana

 

At he BOKA, BOKA Cabana

Het liedje van Barry Manilow spookte deze zomer door mijn hoofd, toen ik op een fietstocht langs de oude Hondsbossche en Pettemer Zeewering in Noord-Holland kwam. Ik keek mijn ogen uit. In de afgelopen jaren heedt Boskalis Westminster - BOKA dus - daar een heel duinlandschap plus strand vóór de dijk aangelegd.

Nu beleg ik niet in individuele aandelen, maar als ik het zou doen, zou ik nooit in Boskalis Westminster kopen. Hebt u dat ook, dat u iets hebt met een of meerdere beursbedrijven? Een onderneming die tot uw verbeelding spreekt. Ik heb dat met het baggerbedrijf, omdat daarin onze oud-Hollandsche maritieme geest voortleeft.

Hoi Fugro, Smit en Dockwise! Stiekem vind ik het ook mooi hoe het bedrijf rücksichtlos overnames doet. Zoals ooit de VOC te werk ging. Eerst schieten, enteren, tekenen bij het kruisje en zijn er nog vragen? Gruwelijk, maar zo ging dat in die tijd. Ik heb dus een roze bril dus en daarom zou ik er nooit in gaan zitten. 

Ik hoop dat ik dit stukje feitelijk houd en val daarom met de deur in huis. Nee, die KW3-update van vandaag is helemaal niks, maar dat verbaast niemand. Lijkt ook aardig te zijn ingeprijsd, want met ruim -20% dit jaar is Boskalis Westminster het slechtst presterende AEX-fonds. Weet u, BOKA is een beetje het Besi van de bagger.

Bijzonder wisselende omzetten en winsten per kwartaal en jaar, ofwel ogenschijnlijk valt er geen peil op te trekken hoe het bedrijf presteert. Voor technische handelaren maakt dat allemaal niet uit, maar zeker voor fundamentele belegger is dit een lastige: wat moet je met zo'n aandeel, hoe lees je de cijfers en wat mag het fonds kosten?

Malaise in de olie- en gasindustrie, de hele vloot een nieuw verfje geven na een paar stevige opdrachten - vooral dat tweede Suez kanaal - u kunt uw BOKA bingokaart zo invullen. Die cijfers laat ik daarom voor wat ze zijn. Daar zijn analisten voor. Ik doe het anders. Wat levert het volatiele Boskalis Westminster op lange termijn op?           

Dank Reuters Datastream voor de prachtige, maar o zo simpele grafiek: het is de koers van Boskalis Westminster versus het dividend dat het bedrijf betaalt. Zijn er nog vragen?
 

 

Koop?

Dat kan ik mij bija niet voorstellen. Ondanks die supervolatiele business, weet het concern door de jaren redelijk gelijkmatig de winstdeling te laten groeien. Dat brengt mij bij de conclusies van het commentaar vandaag van KBC Securities op de KW3's van Boskalis Westminster:

The trading update confirmed the difficult market conditions both in Dredging as well as the service-related activities at Offshore Energy, putting pressure on volumes and prices. Boskalis will conduct impairment tests at the end of the year but potential impairments won’t impact the dividend for 2016 (which we estimate at € 1.00). No major changes to our scenario. We consider 2017 to become the through year and reiterate our positive stance on the stock on its attractive valuation.

Kijk nu nog eens naar die grafiek. De koers is wel erg hard afgekomen in relatie tot het dividend, niet? Iets dat wel eens eerder is gebeurd en u ziet hoe dat afliep. Misschien is daarom op de huidige niveaus Boskalis Westminster een aardige koop voor de lange(re) termijn, zoals ook KBC Securities met zoveel woorden zegt. 

Dat is geen overbodige luxe, want u ziet hoe ooit Boskalis Westminster het dividend verlaagde, verlaagde en vervolgens helemaal skipte. Dat u weet dat nu kopen niet zonder riscio is. Kunt u in de tussentijd lekker op het strand van de BOKA Cababana gaan liggen. Moet het wel een beetje beter weer worden.  

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 november 2016 20:20

    Arend Jan; Boskalis is een prima bedrijf met uitstekende leiding met control. Bovendien is er indirect via Hal extra control Onder de E 30 kan je er heus wel in.

    If you can't stand the heat of the kichen stay out the kitchen! Neem dan maar Hal zelf. Overigens begin ik wel wat meer de ratio in overname Fugro te zien. Er is sprake van consolidatie in de branche met een nieuwe kanjer in de USA. het spel wordt moeilijker en harder met afdanking van boten en personeel. Voor E 8 moet overname Fugro over 2 jaar wel kunnen na wat gefruts. Heb je een mooi lean and clean Fugro met alleen toppers.

    Prettig weekend, Jonas

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links