Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX kan nu snel richting 475.

TA: Prachtige terugtest afgerond

De AEX maakte gisteren een technisch gezien, prachtige terugtest. Er werd een forse neerwaartse openingsgap op de borden gezet waarna hij terugviel tot het 200-daags gemiddelde en de bovenkant van de vorige week gevormde opwaartse gap.

Hierna werd de forse openingsgap in zijn geheel gesloten en zette de AEX de recente top weer onder druk. Ik gaf al aan dat het neerwaarts potentieel beperkt was tijdens een kortstondige terugtest en al snel de recente top weer onder druk gezet kon worden.

DAX: hogere niveaus

Belangrijk zijn verder de andere Europese indices als de DAX en de Stoxx Europe 600. De DAX was de eerste index die een omgekeerd hoofd-schouderpatroon afrondde boven de 9900 punten. Hierna werd een top bij 10.112 op de borden gezet en volgde een terugval naar de 9500.

Ook deze index testte gisteren bijna de bovenkant terug van de brede opwaartse gap rond de 9900 en brak uiteindelijk boven de top van 10.112, een krachtig vervolgsignaal. De DAX nadert nu in een snel tempo zijn 200-daags gemiddelde bij 10.290.

Voor de komende tijd staat de weg open naar aanzienlijk hogere niveaus. Belangrijke richtpunten daarbij zijn de 10.450 en de 10.860.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eurostoxx 600: ruimte tot 358

De Stoxx Europe 600 vormde gisteren een flinke hammer-candlestick maar bleef nog nipt onder de neklijn van een groot sinds begin dit jaar gevormd omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Het laatste zetje boven de neklijn van 345 tot 346 moet nog worden gegeven.

De opwaartse druk is echter nog volledig intact en het is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat deze neklijn definitief en structureel wordt gebroken. Er ontstaat dan ruimte naar in eerste instantie het 200-daags gemiddelde bij 358 tot de top van 369.

Vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon is voor het komende half jaar zelfs een doel te berekenen van 385 tot 390 dat gelijk ligt aan de novembertop van vorig jaar.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere bodem

Tot zover de buitenlandse indices. Maar het is belangrijk om te onthouden dat opwaartse vervolgsignalen in meerdere indices moeten plaatsvinden om niet te verzanden in een valse doorbraak.

De trends zijn echter opwaarts gericht waarbij de recente forsere terugval van bijna 5% tot aan de 426,75 niet zorgde voor een trendwijziging maar juist voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem in de AEX.

Dit was een normale en te verwachten reactie na de zeer forse en krachtige opwaartse beweging van ongeveer 70 punten in enkele weken tijd. Ook zorgde deze terugval toen voor de vorming van de tweede schouder van een groot bodempatroon.

Eerste richtpunt is 475

Dit omgekeerde hoofd-schouderpatroon werd vorige week geactiveerd met de opwaartse doorbraak door de neklijn bij 449. Vanuit dit patroon is zelfs een koersdoel te berekenen van 520, ongeveer 10 punten boven de jaartop van vorig jaar.

Of de AEX in het komende halfjaar tijdens deze opwaartse beweging zover weet te komen, moeten we bezien. Mijn eerste richtpunt voor de komende paar maanden ligt bij de novembertop van 475 en in deze krachtige markt kan dit niveau wel eens sneller op de borden komen dan menigeen denkt.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Snelle stijging

Waar liggen de belangrijke niveaus voor de komende dagen? Aan de bovenkant ligt de top van de afgelopen week als eerste weerstand. Deze is te vinden bij 452,23. Vlak daarboven ligt nog een horizontaal puntje bij 454,20. Ik verwacht niet teveel weerstand bij deze niveaus.

De enige noemenswaardige weerstand tot aan de novembertop bij 475 is te vinden bij 457. Dit is het laatste (61,8%) Fibonacci-niveau tussen de augustustop van 505 en de februari-bodem van 378,50. Deze weerstand kan wel voor enige hapering zorgen, maar de opwaartse vervolgdoorbraken in de andere indices kan wel eens voor een snelle verdere stijging in de komende paar weken zorgen.

Steunniveaus liggen bij de bekende neklijn van 449, die gisteren alleen intraday werd gebroken. Daaronder ligt het 200-daags gemiddelde bij 444,60. Dit gemiddelde is aan het uitbodemen en lijkt een opwaartse draai te gaan maken in de komende week.

Als laatste ligt er natuurlijk de brede opwaartse gap tussen de 440 en 444,10. Het feit dat gisteren precies de bovenkant werd getest en de gehele gap open bleef staan, is een krachtig signaal voor de komende tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

398 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 april 2016 09:09
    Toch weer hoger. Ik wacht nog steeds op de superrally die alle twijfelaars erin zuigt. Zo'n 2 week iedere dag hoger, hoger, hoger, hoger, hoger, dat je dan in aandelen wou en elke dag denkt 'als het ietsje terugvalt koop ik' en het valt niet terug en dan koop je toch maar. En dat een paar 100.000 sukkels er zo weer in trappen, dat lijkt me iets dat nog gaat gebeuren.

  2. Henk Snaph 19 april 2016 09:15
    quote:

    hansfl schreef op 19 april 2016 09:09:

    Toch weer hoger. Ik wacht nog steeds op de superrally die alle twijfelaars erin zuigt. Zo'n 2 week iedere dag hoger, hoger, hoger, hoger, hoger, dat je dan in aandelen wou en elke dag denkt 'als het ietsje terugvalt koop ik' en het valt niet terug en dan koop je toch maar. En dat een paar 100.000 sukkels er zo weer in trappen, dat lijkt me iets dat nog gaat gebeuren.

    Die superrally zou wel eens kunnen komen in de vorm van een short squeeze:

    www.dailyfx.com/sentiment?utm_source=...
  3. [verwijderd] 19 april 2016 09:23
    quote:

    Reigâh schreef op 19 april 2016 09:14:

    [...]

    Het klinkt alsof je dat zelf meegemaakt hebt?
    Ja bij zo'n goudaandeel wat dan 10%, 20%, 10%, 30% stijgt maar niet bij de reguliere beurs. Heb ik als naieve sukkel toen ik jong was wel even wat mee gedaan maar heel kort en daarna nooit echt in geloofd.

  4. [verwijderd] 19 april 2016 09:26
    quote:

    Henk Snaph schreef op 19 april 2016 09:15:

    [...]

    Die superrally zou wel eens kunnen komen in de vorm van een short squeeze:

    www.dailyfx.com/sentiment?utm_source=...
    Ja, liet je eerder al zien. Als het klopt hoef je je niet eens af te vragen of die superrally er komt. Weet niet hoe dat ding gemaakt is. Wat vind jij er van?

  5. Henk Snaph 19 april 2016 09:28
    quote:

    hansfl schreef op 19 april 2016 09:26:

    [...]

    Ja, liet je eerder al zien. Als het klopt hoef je je niet eens af te vragen of die superrally er komt. Weet niet hoe dat ding gemaakt is. Wat vind jij er van?

    Het beste is te lezen wat er onder de grafiek staat. Kijkt mij er hoog maar je weet nooit.
  6. [verwijderd] 19 april 2016 09:37
    quote:

    Priamos schreef op 19 april 2016 09:33:

    Prachtige terugtest ?? Ik vond er niks an........ :))

    Ayway , wat ik al eerder zei;

    Aanstaande Donderdag weer een sprookjesmiddag dus deze bewegingen zijn niet vreemd.

    @The biggest lie in history.

    Als je denkt dat dit de grootste leugen in de geschiedenis is moet je nog maar wat studeren....

398 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.