Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Let op de gap

De AEX brak gisteren met een neerwaartse gap direct door de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn. Deze oplopende bodemlijn startte begin februari en lag gisteren bij 452,20. Ook maakte deze stijgende bodemlijn onderdeel uit van een symmetrische driehoeksformatie.

Bij een dergelijk patroon is er sprake van een dalende toppenlijn en een stijgende bodemlijn. Normaal gesproken is de uitkomst niet te voorzien (opwaartse of neerwaartse uitbraak), maar ik gaf al aan dat dit een toppatroon was na de krachtige blow off-fase die hier aan vooraf ging.

Na de directe neerwaartse doorbraak ging de AEX op zoek naar het eerste belangrijke steunpunt, de bodem van de afgelopen week, bij 446,45. Met een intraday-dieptepunt van 447,25 werd deze steun bijna getest.

Opvallend is overigens dat gisteren precies dezelfde candlestick werd gevormd als een week geleden tijdens de test van de 446,45.

Daggrafiek AEX
Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Neerwaarts vervolg

Voor de komende dagen moeten we bezien of de gisteren gevormde neerwaartse gap tussen 451,65 en 452,95 wordt gesloten. De gisteren gebroken voormalige stijgende bodemlijn in het zeerkortetermijnbeeld ligt vandaag bij 453,30.

Zolang de gap niet wordt gedicht, lijkt een snel en verder neerwaarts vervolg realistisch en mag meer neerwaartse druk op de 446,45 in de komende dagen worden verwacht. Als de genoemde gap wordt gesloten, ontstaat ruimte tot de dalende toppenlijn die vandaag bij 456 ligt.

In dat scenario is de voormalige symmetrische driehoek verandert in een dalende driehoeksformatie (ook een negatief patroon). Bij een dergelijk patroon is er sprake van dalende toppen en gelijke bodems.

Tweede correctie

De afgelopen weken geef ik geregeld aan dat de kans op de tweede correctie van dit jaar groot is. Hiervoor zijn meerdere signalen gegeven. Tijdens de blow off-beweging van bijna 50 punten in anderhalve week tijd werd bijna de bovenkant van mijn doelzone voor het eerste kwartaal bereikt (462).

Ook werd op een haar na de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek getest. Op zowel de weekgrafiek als de daggrafiek werden meerdere toppatronen gevormd (zoals een shooting star en een dark cloud cover).

De algemene opinie onder beleggers en analisten was gestegen naar een zeer euforische stemming voor de komende weken. Als laatste waren er de technische indicatoren die op zeer hoge niveaus noteerden.

De MACD heeft gisteren een neerwaartse crossing gemaakt op een zeer hoog niveau en na de eerdere overbought-conditie maakte de RSI in de afgelopen dagen een lagere top. De kans op een verdere daling in de komende weken van deze technische indicatoren is naar mijn mening dan ook groot.

AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige steun

Voor de komende dagen is het dus belangrijk of de AEX de neerwaartse gap zal sluiten. Mocht dit niet gebeuren dan mag snel een hertest en mogelijke directe doorbraak van de 446,45 worden verwacht. Daaronder ontstaat ruimte naar de 439. Hier ligt:

  • het te berekenen koersdoel vanuit de driehoeksformatie
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de januari-bodem van 406,30

Uiteindelijk behoud ik mijn doelzone voor deze terugval bij 428 tot 433. Hier liggen meerdere voormalige toppen maar ook het 38,2%-niveau vanaf de decemberbodem en het 50% vanaf de januaribodem. Een interessante richtzone en krachtige steunzone.

Nog niet omhoog

Pas boven de dalende toppenlijn bij 456 ontstaat meer opwaartse ruimte naar de jaartop bij 459,45 en daarboven mag pas een laatste beweging worden verwacht naar de 462 tot de zone 466 tot 470. Dit verwacht ik echter niet.

Eerst een vervolg van de correctie in de komende weken waarna deze volgende opwaartse zone naar mijn mening pas in het tweede kwartaal van dit jaar in zicht zal komen, danwel gebroken kan worden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
533 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
turbootje1
0
[verwijderd]
0
quote:

Bodemvondst schreef op 11 feb 2015 om 08:14:


[...]De indicatoren duiden eerder op +5%


Mag ook, dan uit ING. Bij -5% bijkopen. Als de koers maar niet stilstaat.
MickBe
0
gaat vandaag weer een moeilijk dagje worden voor de shorters. Voorbeurs alles weer in het groen.
MickBe
0
goed nieuws griekenland en oekraine zal de beurzen fors laten stijgen. Vrijdag 470 is niet ondenkbaar.
MickBe
0
vraag me echt af wat de beurzen lager kan zetten...de problemen worden toch wel opgelost.
MickBe
0
wisten jullie dat de ecb vorige week al 60 miljard had overgemaakt naar griekenland? Dat lees je niet uitgebreid in het nieuws...
Rai444,44
1
Tov gisteravond staat het niet veel hoger, hikken tegen flinke weerstand aan nu. ING wellicht positieve uitschieter vandaag, maar ws niet genoeg om index door de weerstand te jagen. Helft van mijn shorts er voor de zekerheid toch eruit, wellicht goedkoper weer erin, als het wel daalt, ook goed.
clever
0
Ze spelen het behoorlijk link. Als Europa niet helpt wil rusland het wel doen denk ik. Dan krijgt het westen een financieel koekje van eigen deeg.

deze week gaat de beurs nog niet naar beneden.
Rai444,44
0
Rusland, ja, die hebben geld over ! Grieken kunnen wel wat Roebels lenen, succes ermee whaha.
Johan Schenkenbach
0
aandeelhouders en pensioengerechtigden willen beiden een zo hoog mogelijk rendement en als de pensioengerechtigden 51% van de aandelen in handen houden, gaat iedereen er wat mij betreft fors op vooruit als het ABP naar de beurs gaat.
Johan Schenkenbach
0
LED bespaart 85% kosten op energie, daarmee heeft Philips goud in handen, maar wanneer schiet de koers als een vuurpijl omhoog?
handyman6
0
quote:

handyman6 schreef op 10 feb 2015 om 12:16:


[...]Je zou net zo goed een mast/vlag formatie kunnen zien,vanaf 420 ...daar volgt dan weer een volgende mast op ,van 450 naar de 484/503,al waar weer een vlag of wimpel ontstaat in zo'n 3 weken.
Ik bedoel maar:Grieken gered en oorlog Ukraine naar vrede en daar is die mast!
Grh6
PS..Shoryuken,daar heb je wel gelijk in ,maar groot geschapen zijn in die branche scheelt wel!
Op naar de 485,de volgende mast! Het begin is er :door de 460.Als Griekenland zich er weer doorjokt ,is het zo gepiept,immers.
GrH6
533 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gesponsorde links