Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Fed verlaagt rente met 50 basispunten: 3 dingen die opvielen

Fed verlaagt rente met 50 basispunten: 3 dingen die opvielen

De Federal Reserve verlaagde gisteravond de federal funds rate met 50 basispunten naar 4,75% tot 5%. Het was de eerste renteverlaging in lange tijd en er werd al rekening mee gehouden. Toch vielen 3 zaken op.

Voor het eerst in jaren ging de federal funds rate, het belangrijkste rentetarief, omlaag, al staat deze nog altijd op een hoog niveau, zoals u kunt zien:


Dat de rente omlaag zou gaan, was geen verrassing. Dat er 50 basispunten af zouden gaan, evenmin: die kans werd ingeschat op 65%, zoals u had kunnen lezen in onze vooruitblik van gisteren. Opvallend was wel dat het besluit bijna unaniem werd genomen. Slechts één Fed-official stuurde aan op een verlaging met 25 basispunten, terwijl er door economen nog wel discussie was wat verstandiger was: een grote of een kleine verlaging. Blijkbaar werd de noodzaak gevoeld om harder in te grijpen dan men bij de vorige vergadering van plan was.

Daarnaast vielen nog drie zaken op:

1. Fed stuurt aan op meer renteverlagingen dan eerder geraamd

Spannend is vooral: hoe nu verder? Hoeveel renteverlagingen liggen er dit jaar nog in het verschiet? En hoe hard wordt het gaspedaal ingedrukt? Dat kunnen we afleiden uit het dotplot: een puntengrafiek waarop de renteverwachtingen van alle Fed-bestuurders voor de komende jaren zijn weergegeven.

Hieruit blijkt dat de rente later dit jaar waarschijnlijk met nóg eens 50 basispunten omlaag gaat. Met nog twee rentebesluiten te gaan, kan dat betekenen dat de Fed elke vergadering een kwartje van de rente afhaalt, of nogmaals een grote stap gaat zetten.

Het dotplot resulteert in de verwachting dat de gemiddelde rente eind dit jaar uitkomt op 4,4% (waar in juni nog 5,1% werd voorzien). In 2025 zou de rente dan met 100 basispunten dalen naar 3,4%. En in 2026 met 50 basispunten naar 2,9%. Het jaar erna zou de rente op dat niveau blijven.

Daarmee gaat de rente naar verwachting sneller omlaag dan de Fed in juni voorzag (raming was toen 5,1% in 2024, 4,1% in 2025 en 3,1% in 2026).

Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell zullen de neutrale rentetarieven (dat wil zeggen: rentetarieven waarbij de economie noch wordt gestimuleerd, noch wordt afgeremd) veel hoger zijn dan voorheen en heeft de Fed niet de intentie om terug te keren naar de ultralage renteniveaus die we gezien hebben tijdens de coronapandemie.

2. Fed ziet risico's meer liggen bij arbeidsmarkt dan bij inflatie

In een toelichting op het besluit zei Powell dat de Fed zich volledig blijft richten op zijn dubbele mandaat: maximale werkgelegenheid (lees: een werkloosheid van maximaal 4%) en prijsstabiliteit (een inflatie van 2% op de 'langere termijn'). Het is de vraag wat zwaarder weegt bij toekomstige rentebesluiten, aangezien beide cijfers te hoog zijn. De PCE-inflatie bedraagt 2,6% en de werkloosheid 4,2%.

Uit de nieuwe economische ramingen kun je afleiden dat de risico's vooral liggen in de arbeidsmarkt. De Fed verwacht dat de inflatie harder zal dalen dan in de vorige raming, van juni, nog werd voorzien. Maar de arbeidsmarkt zal naar verwachting harder afkoelen dan de Fed eerder nog dacht.

  • PCE-inflatie in 2024: 2,3% (was vorige keer 2,6%)
  • PCE-inflatie in 2025: 2,1% (was vorige keer 2,3%)
  • PCE-inflatie in 2026: 2,0% (gelijk aan de vorige keer)

  • Kern-PCE-inflatie (PCE zonder voedsel- en energieprijzen) in 2024: 2,6% (was 2,8% in juni)
  • Kern-PCE-inflatie in 2025: 2,2% (was 2,3%)
  • Kern-PCE-inflatie in 2026: 2,0% (gelijk aan de vorige keer)

  • Werkloosheid in 2024: 4,4% (hoger dan de geraamde 4% van juni)
  • Werkloosheid in 2025: 4,4% (hoger dan de 4,2% uit de vorige raming)
  • Werkloosheid in 2026: 4,3% (hoger dan de 4,1% uit de vorige raming)

In de toelichting op het rentebesluit werd bevestigd dat het de zorgen over de arbeidsmarkt waren, die de Fed ertoe hebben aangezet om een wat grotere rentestap te nemen: "Te langzaam afbouwen van het restrictieve beleid kan de arbeidsmarkt en werkgelegenheid onnodig verzwakken", zei Powell.

De ramingen voor het BBP duiden erop dat de Fed een zachte landing voorziet en geen recessie:

  • Groei BBP in 2024: 2,0% (tegen 2,1% in de raming van juni)
  • Groei BBP in 2025: 2,0% (zelfde als vorige keer)
  • Groei BBP in 2026: 2,0% (zelfde als vorige keer)

3. Markt verwacht méér renteverlagingen dan de Fed

De Fed houdt er rekening mee dat de rente eind dit jaar 50 basispunten lager zal liggen dan nu. Maar de markt houdt rekening met forsere renteverlagingen.

Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans dat de rente in december 50 basispunten lager zal zijn dan nu, ingeschat op slechts 38,4%. De kans dat de rente 75 basispunten lager uitkomt dan nu is 47,7% en de kans dat de rente eind dit jaar een vol procentpunt lager ligt dan nu is 13,9%.

Tellen we alles bij elkaar op, dan is volgens de laatste marktschattingen de kans dus 61,6% dat de Fed de rente harder zal verlagen dan ze nu van plan is. Of dat een gunstig teken is, is de vraag. Het kan er ook op duiden dat de angst voor een harde landing weer opflakkert. Zoals analist Martin Crum afgelopen week schreef: de omvang van de renteverlaging is van ondergeschikt belang voor beleggers. Het gaat om hoe de economie zich ontwikkelt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 19 september 2024 07:47
    Een renteverlaging is een ander woord voor meer geld in omloop brengen. Meer precies: meer krediet in omloop brengen. Easy money. Die centjes vliegen vervolgens voor een groot deel de financiële markten in. Niet in de laatste plaats omdat de USD minder waard wordt als je er meer van in omloop brengt. Daar moet je jezelf tegen beschermen. Met de economie stimuleren, of het gaspedaal indrukken, heeft het weinig te maken. Als je de economie kunt stimuleren, waarom doe je dat niet de hele tijd? Waarom zijn we niet allemaal multimiljonair? Waarom zijn er nog arme mensen op de wereld? Even de economie stimuleren en hupsakee. Het is dus eigenlijk een boel koude drukte over niks. Een economie groeit door meer te produceren, niet door meer eenheden ruilmiddel in omloop te brengen. Toch is dat wat ze doen sinds het ontstaan van centrale banken en zeker sinds 1971 toen het anker met goud is losgelaten. Wanneer je kijkt naar de Dow Jones, uitgedrukt in goud (wat niet inflateert gelijk de USD), dan blijkt dat het wel meevalt met al die economische groei en dat je vooral naar geldontwaarding zit te kijken.
    www.tradingview.com/x/6B4gBKaE/
  2. Roesie 19 september 2024 11:58
    Ach, als een klein, verwend, stampvoetend kind hebben de markten gekregen wat ze willen van een oh zo onafhankelijke FED. Bij een extreem hoge liquiditeit en een immer forse loongroei en kerninflatie de rente verlagen getuigt van het zoveelste stukje wanbeleid/onkunde/belangenverstrengeling. Leuk voor de koersen op de korte termijn maar het zal de fundamentele ellende alleen maar verergeren.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.