Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bitcoins en andere gektes

Als je mij nu vraagt: wat is het toppunt van speculeren? Dan is mijn antwoord: het aandeel Tesla kopen en betalen met bitcoins. Ik las namelijk dat er een Tesla gekocht was met bitcoins.

De auto is niet zo speculatief als het aandeel, maar toch: dat je een auto afgerekend krijgt in een zeer volatiele munt lijkt me als autoverkoper niet echt lekker toch? Hoe kun je zo'n volatiele munt gebruiken?

Het ene moment staat de koers ver boven de 1000 en even later staat die na een uitspraak in China op 700 om daarna weer een beetje te herstellen. Marcel Tak - die normaal nooit gelezen wordt ;-)  - werd ineens de meest gelezen columnist van IEX nadat hij over de bitcoin schreef.

Dit geeft perfect aan hoe speculatief deze munt is en hoe lekker we met zijn allen bezig zijn. Ja, we hebben heel veel geleerd van 2008…

China gaf aan dat zij de bitcoin gaan verbieden, zie:

Met de bitcoin krijg je een heel betalingssysteem buiten de overheden en buiten belastingen, je kunt gemakkelijk zwart geld witten en exportregels voor valuta omzeilen. Twee redenen waarom uiteindelijk de bitcoin overal verboden zal worden. Maar dat duurt wellicht nog even.

Gauw naar een andere gekte: Japan gaat opnieuw 182 miljard dollar in de economie pompen. Dit is 18,6 triljoen yen.

Geld strooien
Japan stopt dus nog meer geld in de markt, maar volgens mij is het efficiënter om het gewoon direct uit te strooien met helikopters. De beurs zet geen nieuwe hoogtepunten neer op dit nieuws. Nog wel (lees weer) hebben we een koopsignaal in de Twindicator.

De Dow Jones geeft op de Twindicator ook weer een koopsignaal. Gaan we dan toch een eindejaarsrally krijgen? In de DAX en de AEX is het allemaal veel minder zeker. Maar daar hieronder meer over.

Lekker bubbelen
Facebook staat namelijk op het punt een koopsignaal te geven. Dit betekent voor de shorttraders dat u nu short gaat met een korte stoploss op 49,25 dollar op slotbasis. Ik zie nog steeds een hoofd-schouder(-achtig) patroon in de grafiek en dus zou uw target om short te gaan rond de 25 dollar liggen.

Tesla is officieel pas weer een verkoop op 122,37 dollar, maar dit is een klassiek patroon dat wat mij betreft rond de 30 dollar zal eindigen. Ik had al gekte verwacht en had even geen positie.

Dromes of dromen?
Wat ook wel een leuk item was de afgelopen week was het verhaal dat Amazon met robots de pakketjes gaat bezorgen. Hoe praktisch is het om in de stad een pakket voor de deur te krijgen met een vliegende robot?

Oké het kan op uw balkon, maar alleen al de waterdichte verpakking is duur en het kunnen geen zware pakketen zijn. Ook is het natuurlijk raar dat ze als boekenbedrijf zelf de bezorging gaan doen. Ze moeten dan heel veel robots kopen, programmeren, repareren, et cetera.

Kunnen ze zich niet beter op hun core business focussen? Maar dit zijn allemaal praktische zaken waar niemand zich druk overmaakt. We gaan allemaal mee in de droom over een drome. Het aandeel liep zelfs op op deze fantasie-toekomstblik.

Een hammer
Even in detail kijken naar Amazon, ik zit short in dit bubbelaandeel en dan doel ik niet op de bubbels van de verpakking. Kijk eens naar de mega-performance van het aandeel en ga daarna eens kijken naar de winstgevendheid van dit bedrijf...

Als ik inzoom, zie ik nog geen officiële verkoop in de Twindicator maar ik zie wel een hammer in de grafiek. Gaat de koers onder de 375,36 dollar? Pas dan krijgen we een officiële verkoopsignaal.

Mijn short in Ahold deed het overigens prima. Ik heb even omlaag doorgerold om winst in te locken.

Een ander opvallend patroon zag ik in Banco Santander. Dit aandeel gaf een verkoopsignaal. Ik heb zelf geen positie. Maar het kan een leuke zijn om short te gaan. Ik vind alle banken heel hard gegaan. Maar wie ben ik?

Nog even de DAX en de AEX. Zoals ik in het begin al zei, ik krijg mix-signalen. Op dit moment geeft de EB-indicator op de Duitse DAX nog geen verkoopsignaal.

Maar als de koers lager gaat, krijgen we wel een officieel verkoopsignaal in EB-indicator. In de Twindicator hebben we een short op de DAX.

In Twindicator krijgen we pas weer boven de 9174,31 een koopsignaal. Ook in de AEX hebben we in de Twindicator een verkoopsignaal.

Ook in de EB-indicator op de AEX hebben we een verkoopsignaal, dus de AEX is wel duidelijk. Maar normaal gesproken kijk ik ook naar de DAX ter bevestiging van de signalen.

Dus eigenlijk wacht ik op een lagere DAX ter bevestiging van een langere beweging omlaag. Maar daar is dan meteen het conflict met de Dow en de Nikkei…

In een aantal losse aandelen is het op dit moment makelijker dan in de indices. Apple is nog steeds een koop, maar ik heb zelf maar even calls geschreven op dit aandeel. Je krijgt leuke premies.

Dus allemaal veel wijsheid gewenst in de donkere beursdagen voor Kerst.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Spelbreker 9 december 2013 11:47
  Beste Cees,

  Net als meneer Tak totaal niet ingelezen in de opkomst van cryptovaluta. Een generatieprobleem. Google en Apple waren jaren geleden ook heel populair. Was dat ook een mooi contrair signaal?;)

  Lesmateriaal

  www.youtube.com/watch?v=9zxA3Gt7y3c

  www.bloomberg.com/video/how-ripple-pl...

 2. forum rang 4 efreddy 9 december 2013 13:36
  Cees maakt zoals de meesten die over de BTC spreken zoals ook M Tak de fout te vergelijken tussen een koers van een virtuele munt die intrinsiek niets waard is tegenover een andere munt $ of € die intrinsiek eveneens niets waard is maar die we wel allemaal veel meer gebruiken en waarvan vele gewoon niet beseffen of willen beseffen dat die helemaal niets waard is en net zoals de BTC enkel maar een waarde heeft die we er zelf aan willen geven.
  De BTC word echter beter vergeleken op andere basis zoals totale marktcap,aantal adressen i.p.v. louter op basis van de koers BTC/$ of BTC/€.
  Net zoals je een aandeel ook niet louter op basis van de koers alleen moet bekijken tegenover $ of € maar op basis van omzet,winst,marktaandeel etc...

  Als je de BTC enkel op een koers van bvb 1000$ gaat bekijken en daarop besluit dat het een bubbel is,gekte e.d.m. dan zou je dus de satoshi die 1/100000000 is van een bitcoin en dus maar slechts 0.00001$ waard is als goedkoop kunnen bekijken.
  Dit is natuurlijk idioot.
  Een koers of dit nu 1000$ is,1000000$ of nog veel meer zegt op zich helemaal niets.
  Heb momenteel zelf voor ongeveer 0.009 BTC en heb daarmee ruim 4 keer meer BTC dan de gemiddelde wereldburger ,ik ben dus 4 keer gekker maar wat er met die BTC ook gebeurd hij zal me niet in een crisis storten en wie naar 2008 verwijst tegenover bitcoin en andere gektes omwille van een fors hogere koers tegenover begin dit jaar kan ik zelf moeilijk serieus nemen.
  Mijn eigen marktcap in de BTC is niet van de aard om van een crisis te kunnen spreken bij een forse daling of crash tot om het even welke BTC/$ koers en zal nog zeer fors moeten stijgen vooraleer een gekte mij rijk zou doen voelen hoewel ik dus wel ruim 4 keer meer in die BTC zit dan de gemiddelde wereldburger.
  Zelfs bij 1000000000$ voor een BTC zie ik geen enkele reden om mijn volledige 0.009 BTC zomaar van de hand te doen maar tenzij de reden een volledige instorting van de $ zelf zou zijn waarbij enkele miljoenen $ niets meer voorstellen zou het wel een reden zijn om er een deel van in $ om te zetten want 9000000$ aan waarde in die BTC alleen is natuurlijk echt wel gek.
  Dergelijk toppunt van speculeren is helemaal niets voor mij.


 3. pcrs7 9 december 2013 13:49
  Snapt er niets van, je kunt bitcoin niet verbieden. Het is decentraal en peer to peer, dus er is niemand om een pistool op het hoofd te zetten.
  Ze kunnen alleen de exchanges verbieden om het naar overheids micky mouse geld om te zetten. Ik denk dat dit op termijn alle door een centrale schurkenbende uitgegeven geld irrelevant gaat maken.
 4. Victor S 9 december 2013 14:02
  quote:

  pcrs7 schreef op 9 december 2013 13:49:


  Snapt er niets van, je kunt bitcoin niet verbieden. Het is decentraal en peer to peer, dus er is niemand om een pistool op het hoofd te zetten.
  Ze kunnen alleen de exchanges verbieden om het naar overheids micky mouse geld om te zetten. Ik denk dat dit op termijn alle door een centrale schurkenbende uitgegeven geld irrelevant gaat maken.

  Ze kunnen het voor 99% van de mensen verbieden aangezien de meeste mensen niet weten hoe TOR werkt en zich hier neit mee willen bezig houden, dus laat ik je even snel uit die droom helpen. Als EU + US + China willen dat Bitcoin terug naar de 1$ gaat dan hoeven ze enkel de exchanges te verbieden en het handelen in bitcoins illegaal te maken.

 5. Victor S 9 december 2013 14:07
  quote:

  Aspers schreef op 9 december 2013 13:09:


  Wanneer (centrale) bankiers overal te wereld gaan roepen dat Bitcoins niks is en gebruikt wordt voor witwassen enzo (jaja, bankiers die waarschuwen voor witwassen, HSBC anyone?) dan ben ik geneigd te denken dat Bitcoin juist iets erg goeds is.

  Alle transacties op BTC zijn bovendien openbaar...
 6. forum rang 4 efreddy 9 december 2013 14:33
  quote:

  Victor S schreef op 9 december 2013 14:07:


  [...]
  Alle transacties op BTC zijn bovendien openbaar...


  Precies,het argument dat je gemakkelijk zwart geld kan witten kan Cees Smit dan wel gebruiken voor degene die enkel maar over die BTC hebben gehoord omwille van het feit dat hij dit jaar een klein beetje is gestegen zoiets in de buurt maal 100 en er voor de rest niets vanaf weten.

  Cash geld is veel anoniemer,het enige anonieme aan de BTC is dat je portemonee verschillende BTC adressen kan bevatten net zoals je portefeuille die je in je zak hebt verschillende briefjes van 5;10;20 etc ... kan bevatten en men hoewel men perfect weet hoeveel op 1 BTC adress genoteerd staat en welke transacties er allemaal zijn verricht naar en van dit adress is het niet zo eenvoudig om te weten wie welk adress heeft tenzij die natuurlijk zijn adress geeft om BTC op te storten.
  Voor de rest is het veel transparanter.

  Cees mag van mij altijd op dit 1MJX541wVsU3ysuXVkhe1KZeWbc9JMeYcL BTC adress storten en hier kan iedereen zien dat er momenteel 0.00139822 BTC op dit adress staat en de manier hoe dit is gebeurt. blockchain.info/nl/address/1MJX541wVs...
  Hoezo Cees gemakkelijk anoniem geld witten,als je me nu wat stort ziet iedereen die dit wil dit onmiddellijk en ook met welk adress dit is gebeurt.

 7. forum rang 4 DurianCS 9 december 2013 14:51
  quote:

  efreddy schreef op 9 december 2013 13:36:


  Cees maakt zoals de meesten die over de BTC spreken zoals ook M Tak de fout te vergelijken tussen een koers van een virtuele munt die intrinsiek niets waard is tegenover een andere munt $ of € die intrinsiek eveneens niets waard is maar die we wel allemaal veel meer gebruiken en waarvan vele gewoon niet beseffen of willen beseffen dat die helemaal niets waard is en net zoals de BTC enkel maar een waarde heeft die we er zelf aan willen geven.

  De waarde van een € is bekend en ligt vast in alle prijzen binnen de EU. Het is vrij zeker dat je over een jaar met waarschijnlijk iets meer euro's nog steeds hetzelfde kunt kopen. Maar met een BTC kan het zijn dat je morgen er opeens twee keer zoveel nodig hebt. Of meer of minder.
 8. stockexchangestaartje 9 december 2013 15:06
  Ik snap de hype met bitcoin niet helemaal. Als onze euro's van de 1 op de andere dag de helft minder waard zouden zijn dan zou er totale chaos en paniek uitbreken. Een munt mag fluctueren maar teveel fluctuatie werkt ontwrichtend voor een samenleving. Daarom zie ik zulke hypes ook niet als mogelijke vervanger voor de huidige valuta.
 9. quoteme 9 december 2013 15:10
  quote:

  DurianCS schreef op 9 december 2013 14:51:


  [...]
  De waarde van een € is bekend en ligt vast in alle prijzen binnen de EU. Het is vrij zeker dat je over een jaar met waarschijnlijk iets meer euro's nog steeds hetzelfde kunt kopen. Maar met een BTC kan het zijn dat je morgen er opeens twee keer zoveel nodig hebt. Of meer of minder.


  De prijzen aan de pomp veranderen ook elke dag, en de prijzen in de supermarkt ook. We waarde van de euro t.o.v. andere valuta ook.

  Dat de bitcoin harder schommelt dan de meeste andere zaken is een feit, maar dat ligt niet aan 'het muntje' zelf, maar mees aan dat het vrij nieuw is en nergens aangekoppeld is.

  Daarom hebben we het met name over de schommelingen van de bitcoin. Maar heb je wel eens nagedacht over de schommelingen tussen de Euro en de Dollar?
  Schommelt de Euro t.o.v. de Dollar of andersom?

  Wanneer de Bitcoin zo ingeburgerd raakt in heel de wereld dat iedereen het eenvoudig en bijna overal kan gebruiken, zou het wel eens kunnen zijn dat we niet meer spreken van de schommelingen van de bitcoin, maar van de schommelingen van de euro.
 10. [verwijderd] 9 december 2013 15:37
  Ik denk dat de bitcoin tijd nodig heeft om te stabiliseren als munt. Het juiste evenwicht (waarde) is nog niet gevonden. Het is een nieuwe munt en een nieuw concept en het op waarde schatten daarvan is niet zo eenvoudig. Een en ander hangt sterk samen met sentiment, vertrouwen en de mate waarin de munt gebruikt wordt.

  Ik verwacht nog wel een bovengemiddelde volatiliteit voor de komende paar jaar. Maar de ontwikkelingen gaan hard. Er zijn zelfs al cfd's te krijgen op Bitcoin.

  www.cfd-handel.nl/index.php/artikelen...

  De bitcoin begint dus al aardig ingeburgerd te raken.
 11. georgemg 9 december 2013 15:51
  Wil de bitcoin als munt/valuta gaan functioneren, moet een samenleving die gaan omarmen en dus reguleren. Want hoe krijg je anders je lantarenpalen betaald of je munt stabiel? Ik zie dit niet gebeuren, zonder regulatie is het niet meer dan een geavanceerd voetbalplaatje.

  Wil een bitcoin als transactiekanaal gaan functioneren, dan moet er een verdienmodel zijn. Het transactiekanaal kost geld (tijd en energie). Geen idee wat dan de waarde is, op voorhand ga ik daar geen 1.000 dollar voor neerleggen.
 12. forum rang 4 efreddy 9 december 2013 15:59
  quote:

  DurianCS schreef op 9 december 2013 14:51:


  [...]
  De waarde van een € is bekend en ligt vast in alle prijzen binnen de EU. Het is vrij zeker dat je over een jaar met waarschijnlijk iets meer euro's nog steeds hetzelfde kunt kopen. Maar met een BTC kan het zijn dat je morgen er opeens twee keer zoveel nodig hebt. Of meer of minder.


  Wat jij als vrij zeker beschouwd is eerder vrij waarschijnlijk,bovendien ook nog afhankelijk van het feit wat je ermee precies volgend jaar wil kopen.


  Er zullen zeker wel producten bij zijn die omwille van bepaalde omstandigheden met enkele tientallen % hoger of lager in prijs zullen noteren en dat is ook vrij waarschijnlijk tot misschien zelf vrij zeker.
  Natuurlijk zal een korf producten minder in waarde veranderen.
  Dat de BTC een zeer volatiel koersverloop heeft is ook vrij zeker maar dat hoeft helemaal geen beletsel te zijn om er een beperkt aantal van aan te houden.

  Ook aandelen hebben een volatiel koersverloop (het ene jaar wat meer dan de andere jaren en momenteel zullen vele eerder over de lage volatiliteit klagen ) maar is ook helemaal geen beletsel om ze zomaar te negeren.

  Wie BTC al dan niet wil aanhouden en tegen welke koers is iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid net zoals het de eigen verantwoordelijkheid is hoeveel €,$ je wil aanhouden,hoeveel in goud,aandelen etc... en het is niet omdat men zelf er geen aanhoud of de koers te hoog vind dat je over gektes moet spreken.
  De markt heeft altijd gelijk is regel nr 1 en regel nr 2 is dat wanneer de markt ongelijk heeft regel 1 van toepassing is.

  Gelukkig ook nog voor Nederlanders die BTC bezitten is de BTC zelf ondanks zijn kleine stijging van ongeveer maal 100 helemaal niets waard en hoeven ze er dus geen vermogensrendement belasting op te betalen of gaan politici dit dan plots wel anders gaan bekijken?
  Probleem is daarbij wel om te weten welke BTC adressen precies aan Nederlanders toebehoren wanneer men het anders wil gaan bekijken en men er toch de 1.2% belasting op wil heffen.
 13. forum rang 4 DurianCS 9 december 2013 16:21
  Als je nu vlak voor oud en nieuw al je vermogen omzet in BTCs dan ga je op nul bekend vermogen het jaar in. Scheelt weer VRH. Wel pech als daarna de BTC halveert, maar kniesoor die daar op let. Is waarschijnlijk net zo illegaal als je hele vermogen cash in huis hebben (en niet opgeven), maar de regelgeving dekt dit waarschijnlijk nog niet.
 14. quoteme 9 december 2013 16:50
  quote:

  georgemg schreef op 9 december 2013 15:51:


  Wil de bitcoin als munt/valuta gaan functioneren, moet een samenleving die gaan omarmen en dus reguleren. Want hoe krijg je anders je lantarenpalen betaald of je munt stabiel? Ik zie dit niet gebeuren, zonder regulatie is het niet meer dan een geavanceerd voetbalplaatje.

  Wil een bitcoin als transactiekanaal gaan functioneren, dan moet er een verdienmodel zijn. Het transactiekanaal kost geld (tijd en energie). Geen idee wat dan de waarde is, op voorhand ga ik daar geen 1.000 dollar voor neerleggen.


  Het is maar wat je stabiel noemt: 'Wie schommelt?' is de vraag straks.

  www.thereformedbroker.com/wp-content/...
 15. forum rang 4 DurianCS 9 december 2013 16:53
  quote:

  quoteme schreef op 9 december 2013 16:50:


  [...]
  Het is maar wat je stabiel noemt: 'Wie schommelt?' is de vraag straks.

  www.thereformedbroker.com/wp-content/...

  Het gaat niet om schommelingen. Dat hoort er bij, het gaat om het vermijden van grote veranderingen, zoals in een dag halveren. Dat is ongewenst. Maar dat gaat ook niet meer gebeuren tegen de tijd dat vrijwel alles in BTCs geprijst is en de BTCs goed verspreid zijn over de bevolking.
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 728,48 11 jun
  +3,03
  +0,42%
 2. Ahold Delhaize Koninklijke 24,700 11 jun
  +0,030
  +0,12%
 3. Amazon.com 3.346,830 11 jun
  -2,820
  -0,08%
 4. Apple 127,350 11 jun
  +1,240
  +0,98%
 5. BTC/CHF 6.865,7200 mei '20
  0,0000
  0,00%
 6. BTC/EUR 29.435,66 17:14
  -1.077,56
  -3,53%
 7. BTC/USD 35.559,11 17:14
  -1.373,18
  -3,72%
 8. DAX 15.693,27 11 jun
  +122,05
  +0,78%
 9. Facebook 331,260 11 jun
  -1,200
  -0,36%
 10. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 11. Tesla 609,890 11 jun
  -0,230
  -0,04%
 12. TOKYO-Nikkei 225 28.948,73 11 jun
  -9,83
  -0,03%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links